Последни новини
Home / Законът / Петима евродепутати до Урсула фон Дер Лайен: Кризата с коронавируса „удря“ малкия и среден бизнес, подкрепете ги, веднага!

Петима евродепутати до Урсула фон Дер Лайен: Кризата с коронавируса „удря“ малкия и среден бизнес, подкрепете ги, веднага!

Defakto.bg
Радан Кънев

Европа е на прага на нова рецесия заради пандемията от коронавируса, като най-пострадали ще са малкият и средният бизнес. За това предупреждават председателя на ЕК Урсула фон Дер Лайен петима евродепутати от ЕНП. Сред тях е и българският представител Радан Кънев. Останалите са от Чехия, Малта, Гърция и Словакия.

Парламентаристите настояват отсега да започне въвеждането на стабилизиращи мерки и пълно съдействие и помощ на малките и средни предприятия в трудната ситуация.

Пълният текст на писмото:

Уважаема госпожо Председател,

Пишем Ви това писмо, за да изразим загрижеността си за бъдещето на гражданите на ЕС. Според най-новите данни и изявления на множество високопоставени финансови анализатори и организации, Европа е на ръба на рецесията. Германия, Франция, Холандия и други водещи икономики на ЕС показват непрекъснат спад на темповете на растеж на БВП, което предизвиква спекулации и оправдани притеснения за бъдещето на европейската икономика като цяло. Поради пандемията, причинена от COVID-19 и предпазните мерки, предприети от държавите-членки на ЕС – включително принудителната карантина, наложена на служителите и дистанционния труд, може да се очаква по-нататъшен спад на растежа на БВП.

Считаме, че въвеждането на стабилизиращи механизми за избягване на дълбока икономическа криза в Европейския съюз трябва да бъде на дневен ред. Споделяме загрижеността на лидерите на профсъюзите и представителите на МСП относно липсата на механизми за помощ, насочени към защита на уязвимите предприемачи, които ще пострадат най-много от рецесията. Трябва да помним икономическата криза, започнала през 2008г. Пренебрегването на проблема или създаването на ненужни обструкции може да ни струва много скъпо, както беше тогава. Призоваваме Европейската комисия да обмисли прилагането на адекватни мерки за подкрепа на европейската икономика и защита на европейските граждани.

Г-жо Председател, най-голямата ни грижа е благополучието на европейските граждани. Вярваме, че предстоящата рецесия може да бъде облекчена и накрая преодоляна, само ако се изправим обединени пред това предизвикателството. Сега повече от всякога ЕС трябва да покаже силата си и да окаже помощ на своите граждани. Ако не успеем да изпълним обещанията си за по-добро бъдеще и се оставим неподготвени за рецесията, всички ще понесем последствията, а идеята за Европа, която е в полза и помощ на гражданите, може да бъде поставена на изпитание.

Г-жо Председател, разчитаме на Вас да вземете правилното решение.

С уважение,

Tomas Zdechovsky (Чехия)
David Casa (Малта)
Ivan Štefanec (Словакия)
Theodoros Zagorakis (Гърция)
Радан Кънев (България)

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

“ДБ” и “ПП” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс

  “Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.