Последни новини
Home / Актуално / До 5 г. затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лв. за нарушена карантина, забраняват посещенията в заведения до 29 март. И още.

До 5 г. затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лв. за нарушена карантина, забраняват посещенията в заведения до 29 март. И още.

Defakto.bg

Серия от извънредни мерки тръгнаха след обявеното  извънредно положение от Народното събрание днес .

Единодушно правната комисия одобри сурови наказания в Наказателния кодекс при нарушаване на условията на карантина.

До пет години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева – това ще е новата санкция за нарушаване на обявена карантина по време на епидемия или обявено извънредно положение.

Санкциите за нарушена карантина се завишават драстично и в обикновена ситуация – тогава гражданите под карантина, които не я спазват, ще подлежат на затвор до 3 години и глоба от 1000 до 10 000 лева.

Промените бяха спешно  приети и гласувани  от Народното събрание.

„Първа мярка, около която се обединихме единодушно, е изменение в чл. 355 ал. 1 на Наказателния кодекс. Той гласи, че който наруши правила или мерки против разпространението на заразителна болест се наказва с до 3 години лишаване от свобода и от 1000 до 10 000 лева.

В ал. 2 се правят следните изменения: „Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия, извънредно положение или е свързано със смъртни случаи – наказанието е до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв.“, заяви обясни шефката на правната комисия.  С така увеличените санкции ще дадем възможност на всички хора, включително тези които са заразени, да спазват нормативната база. Да имат отговорността да пазят всички околни, защото смятам, че само така, с отговорно поведение бихме могли да се справим с тази криза“, добави тя.

Отделно парламентът одобри и глоба до 5000 лв. за болни и контактни лица при отказ от изолация.

Забранява се влизане в страната на граждани на други държави, в случай на обявено бедствено положение.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев вече издаде заповед, с която се въвеждат противоепидемични мерки на територията на България до 29.03.2020 г.  Те са свързани с  усложнената епидемична обстановка заради  разпространението на COVID-19.

Ето и мерките:

  • Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите;
  • Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение;
  • Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини;
  • Преустановяват се всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма;
  • Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други);
  • Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания;
  • Преустановяват се детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизации, приемът и провеждането на планови операции, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения;
  • Отменят се т. I, т. от 5 до 11 и т. II от Заповед № РД-01-122/11.03.2020 г. на министъра на здравеопазването.

Заповедта е съобщена на всички регионални здравни инспекции и на министрите, имащи отношение към изпълнение на съответните мерки.

Регионалните здравни инспекции трябва да уведомят областните управители, кметовете на общини, директорите на ОДМВР и всички лечебни заведения на територията на съответната област за въведените противоепидемични мерки, както и съответните регионални управления на образованието за създаване на необходимата организация.

Срокът и обхватът на мерките може да бъде променян в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната, се казва в съобщението.

Под  14-дневна карантина ще бъдат поставяни българските граждани, които се връщат от определените за рискови заради Ковид- 19  държави – Италия, Испания, Иран, Република Корея, Китай.

Външно министерство повиши нивото на риска за пътуване до 12 държави и призова  българските граждани да се въздържат от пътувания зад граница освен при крайна необходимост.

С най-високо ниво на риск – 5-то става Иран.  От външно министерство предупреждават да не се пътува до тази държава, а българските граждани незабавно да напуснат.  Другата страна  с най-висок индекс на риск остава Китай.

В Европа – най-тежко засегната страна – Италия е с 4-то ниво на риск, което означава преустановяване на пътуванията, освен при крайна необходимост.

Същото предупреждение важи за Испания и Южна Корея.

За Франция и Германия важат препоръки да не се пътува до някои региони, освен ако не се налага.

Предупреждение за повишено внимание външното министерство отправя за Швейцария, Норвегия, Дания, Швеция, Нидерландия и Съединените щати.

Препоръчва се на българската диаспора в чужбина или на българите, които се намират в чужбина да преосмислят евентуално свое връщане в страната към настоящият момент по различни поводи – лични, предстоящи великденски празници и др. „Нека да проявяваме  голямо лично самосъзнание, да пазим близките си“, казват от министерството.

На този етап границите остават отворени.

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Днес сме се стекли хиляди, от всички краища на родината, за да заявим, че Трети …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.