Последни новини
Home / Актуално / До 5 г. затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лв. за нарушена карантина, забраняват посещенията в заведения до 29 март. И още.

До 5 г. затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лв. за нарушена карантина, забраняват посещенията в заведения до 29 март. И още.

Defakto.bg

Серия от извънредни мерки тръгнаха след обявеното  извънредно положение от Народното събрание днес .

Единодушно правната комисия одобри сурови наказания в Наказателния кодекс при нарушаване на условията на карантина.

До пет години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева – това ще е новата санкция за нарушаване на обявена карантина по време на епидемия или обявено извънредно положение.

Санкциите за нарушена карантина се завишават драстично и в обикновена ситуация – тогава гражданите под карантина, които не я спазват, ще подлежат на затвор до 3 години и глоба от 1000 до 10 000 лева.

Промените бяха спешно  приети и гласувани  от Народното събрание.

„Първа мярка, около която се обединихме единодушно, е изменение в чл. 355 ал. 1 на Наказателния кодекс. Той гласи, че който наруши правила или мерки против разпространението на заразителна болест се наказва с до 3 години лишаване от свобода и от 1000 до 10 000 лева.

В ал. 2 се правят следните изменения: „Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия, извънредно положение или е свързано със смъртни случаи – наказанието е до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв.“, заяви обясни шефката на правната комисия.  С така увеличените санкции ще дадем възможност на всички хора, включително тези които са заразени, да спазват нормативната база. Да имат отговорността да пазят всички околни, защото смятам, че само така, с отговорно поведение бихме могли да се справим с тази криза“, добави тя.

Отделно парламентът одобри и глоба до 5000 лв. за болни и контактни лица при отказ от изолация.

Забранява се влизане в страната на граждани на други държави, в случай на обявено бедствено положение.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев вече издаде заповед, с която се въвеждат противоепидемични мерки на територията на България до 29.03.2020 г.  Те са свързани с  усложнената епидемична обстановка заради  разпространението на COVID-19.

Ето и мерките:

  • Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите;
  • Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение;
  • Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини;
  • Преустановяват се всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма;
  • Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други);
  • Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания;
  • Преустановяват се детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизации, приемът и провеждането на планови операции, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения;
  • Отменят се т. I, т. от 5 до 11 и т. II от Заповед № РД-01-122/11.03.2020 г. на министъра на здравеопазването.

Заповедта е съобщена на всички регионални здравни инспекции и на министрите, имащи отношение към изпълнение на съответните мерки.

Регионалните здравни инспекции трябва да уведомят областните управители, кметовете на общини, директорите на ОДМВР и всички лечебни заведения на територията на съответната област за въведените противоепидемични мерки, както и съответните регионални управления на образованието за създаване на необходимата организация.

Срокът и обхватът на мерките може да бъде променян в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната, се казва в съобщението.

Под  14-дневна карантина ще бъдат поставяни българските граждани, които се връщат от определените за рискови заради Ковид- 19  държави – Италия, Испания, Иран, Република Корея, Китай.

Външно министерство повиши нивото на риска за пътуване до 12 държави и призова  българските граждани да се въздържат от пътувания зад граница освен при крайна необходимост.

С най-високо ниво на риск – 5-то става Иран.  От външно министерство предупреждават да не се пътува до тази държава, а българските граждани незабавно да напуснат.  Другата страна  с най-висок индекс на риск остава Китай.

В Европа – най-тежко засегната страна – Италия е с 4-то ниво на риск, което означава преустановяване на пътуванията, освен при крайна необходимост.

Същото предупреждение важи за Испания и Южна Корея.

За Франция и Германия важат препоръки да не се пътува до някои региони, освен ако не се налага.

Предупреждение за повишено внимание външното министерство отправя за Швейцария, Норвегия, Дания, Швеция, Нидерландия и Съединените щати.

Препоръчва се на българската диаспора в чужбина или на българите, които се намират в чужбина да преосмислят евентуално свое връщане в страната към настоящият момент по различни поводи – лични, предстоящи великденски празници и др. „Нека да проявяваме  голямо лично самосъзнание, да пазим близките си“, казват от министерството.

На този етап границите остават отворени.

About De Fakto

Проверете също

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение …

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.