Последни новини
Home / Законът / Професионалната квота в съдийската КАК намалява почти тройно, сериозен спор за статута на съдиите

Професионалната квота в съдийската КАК намалява почти тройно, сериозен спор за статута на съдиите

Defakto.bg

Нова численост и начин на работа на съдийската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) след последните промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) предлага самата комисия.

Проектът за изменение и допълнение на правилата за работата на КАК e в дневния ред на кадровиците за вторник.

Поправките в ЗСВ, в сила от 11 февруари, предвидиха възстановяването на помощни атестационни комисии по места, които да извършват същинската оценка за работата на съдиите, а централната КАК към съвета вече само ще одобрява и предлага оценките за гласуване от кадровиците. Друга поправка, пряко свързана със съдийската КАК е записът, че само член на съвета може да е председател на някоя от комисиите.

Вместо 13, само 5 действащи съдии в КАК

По закон КАК е от две квоти – на кадровиците и професионална, избирана пряко от пленумите на ВКС и на ВАС. Предлага се близо тройно съкращение на професионалното представителство в комисията – от 13 членове, както е сега, на общо 5. Като Пленумът на ВКС ще избира четирима действащи съдии (вместо 10), със специализация: двама по гражданско право (досега 5), един по наказателно право (досега 4), един по търговско право. Племунът на ВАС ще избира един действащ административен съдия (досега 3).

Изискванията към членовете на КАК от професионалната квота остават досегашните: ранг съдия във ВКС и ВАС или да е върховен съдия, да няма наложени дисциплинарни наказания, да няма висящи дисциплинарни производства, да не навършва 65 г. по време на мандата, да не е в конфликт на интереси по отношение на лица или дейности, касаещи функциите на комисията.

Представителите на Съдийската колегия остават петима, така двете квоти ще са поравно, а КАК ще е от общо 10 членове (вместо 18).

Най-спорното – дали съдиите ще гледат и дела

Най-спорният момент в новите правила е за статута на действащите съдии в КАК. Откакто е създадена комисията към Съдийската колегия за времето на мандата си – 1 година с възможност за още 1, винаги са се „откъсвали от работа“, т.е. били са командировани към ВСС и не са гледали и дела.

Сега обаче в самата комисия има разделение по въпроса. Според едни от членовете (от ВСС) занапред действащите съдии в КАК трябва да работят в нея без откъдване от работа, при намалена натовареност от 50 %.

Според други (от професионалната квота) статутът на действащите съдии трябва да остане непроменен и през мандата те да не са ангажирани с правораздаването. В противен случай и без това немногото кандидати за КАК съвсем ще намалеят, предупреждават магистратите. И сочат, че един съдия трудно ще „прескача“ от ВСС до съда си и обратно и хем ще ще се занимава с атестации, хем ше гледа и пише дела. Раздвояването би пречило много и на съдиите от провинцията, които трябва да пътуват до София за работата си в КАК.

Кой от двата варианта ще предпочете Съдийската колегия предстои да видим.

В правилата се записва също, че КАК провежда предварително, периодично и извънредно атестиране, както и такова за придобиване на несменяемост, като обсъжда становищата на помощните атестационни комисии.

Друга промяна, свързана с нова норма в ЗСВ е, че Съдийската КАК избира председател – член на ВСС, както и зам.-председател измежду членовете си.

Пише също, че комисията провежда редовните си заседания всеки понеделник, като може да има и извънредни, при поискване от двама от членовете й – досега трима.

Измененията за новия състав влизат в сила осем месеца след влизането в сила на промените в ЗСВ – т.е. през октомври, когато ще се избира новият състав.

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.