Последни новини
Home / Актуално / Адвокати искат мораториум на сроковете по делата за периода на извънредно положение, инак губят права и граждани, и държавата

Адвокати искат мораториум на сроковете по делата за периода на извънредно положение, инак губят права и граждани, и държавата

Defakto.bg

Екипът на  „Адвокати за адвокатите“ от  Софийска адвокатска колегия се обръща със сериозен апел към  Народното събрание да приеме специален закон  за мораториум на процесуалните срокове.  Адвокатите внесоха и предложение в  парламента за извънредна промяна, която е мотивирана с обявеното извънредно положение заради разпространението на Ковид -19 и препоръката на Съдйската колегия на ВСС към председателите на съдилищата по своя преценка да отлагат съдебни заседания в срок от един месец.

Факсимиле от страницата на Стефан Марчев от Закона за продължаване на мораториума през 1914 г.

През изминалата седмица съдебните заседания в страната са отложени за различни срокове – от една седмица до един месец, а в съдебните сгради е ограничен достъпът за лица, нещо, което прави невъзможно участниците в производствата   да извършват  необходимите процесуални действия в срокове, които изтичат по време на извънредното положение, казват адвокатите.   Това означава, че правото им на защита ще бъде засегнато, ако не могат да отговорят в срок на искови молби и жалби,  да се запознаят с  доказателствата по делата и т.н.  Адвокатите  напомнят,  че в случаите на извънредно положение у нас, винаги е бил въвеждан  мораториум върху определени  действия,  като за времето му са спирани всички материални и процесуални срокове с изключение на углавните.

Ако сроковете по гражданските, наказателните и администривни дела не бъдат спрени, ще бъдат поставени в опасност правата на всички  участнитици в производствата –  гражданите, юридическите лица и държавата,   тъй като по време на извънредно положение те ще са загубили възможността да ги защитят, предупреждават адвокатите.

Изразяват  готовност за съдействие на депутатите при изработването на такъв законопроект.

За подобен проблем алармираха и адвокати от ФОБА, които поискаха да се уеднаквят сроковете за отлагане на заседанията, нещо което изглежда практически невъзможно заради липсата на правомощия от страна на Съдийската колегия във ВСС.  В 132 от 182 съдилища в страната към този момент делата са отсрочени.  Проблемите обаче са факт.

По долу публикуваме предложението на столичните адвокати, което е адресирано до Народното събрание, Министерския съвет, Министъра на правосъдие с копие до Висшия адвокатски съвет.  Първият подписал писмото е адвокат Стефан Марчев, получил най-много гласове на избора за  председател на САК. Той е внесъл искането на адвокатите в Народното събрание.

Във Фейсбук Марчев напомня, че в България мораториуми върху процесуалните и давностните срокове са налагани с изричен закон в извънредни ситуации по повод:
-Сръбско-българската война – 1885 г. ,  Балканската война – 1912 г.,  Първата световна война – 1914 г.,  Деветоюнския преврат 1923 г. и Септемврийското въстание – 1923 г.

 

Ето и предложението:

Уважаеми Народни представители,

Уважаеми господин Министър председател,

Уважаеми дами и господа Министри,

 

С Решение на 44-тото Народно събрание от 13.03.2020 г., беше обявено извънредно положение върху цялата територия на Република България до 13.04.2020 г. с оглед обявената от Световната здравна организация епидемична обстановка.

Преди обявяването на извънредното положение в страната от днес, през изминалата седмица въз основа на Решение на Висшия съдебен съвет по Протокол № 8/ 10.03.2020 г., председателите на различни съдилища в страната издадоха заповеди, с които ограничиха достъпа до съдебни сгради, като в много съдилища откритите съдебни заседания са отложени за различни срокове – от една седмица, до един месец.

Същевременно в съдебните сгради е ограничен достъпа на лица, което затруднява, а в някой случаи прави и невъзможно извършването на справки, което лишава участниците в производствата от възможност да извършат необходими процесуални действия в срокове, които предстои да изтекат в рамките на периода на извънредното положение.

Отлагането на откритите съдебни заседания в съдилищата у нас, съчетано с ограничения достъп до съдебните сгради и затруднената възможност да се извършват част от процесуалните действия, необходими за защита на правата на страните в процеса (справки по дела и запознаване с доказателства, подаване на искови молби, отговори на искови молби, жалби, отговори на жалби и пр.), ако не бъде съпътствано със спиране на всички процесуални срокове по граждански и административни дела, както и на сроковете за обжалване по наказателни дела, ще постави в опасност правата на всички участници в производствата – гражданите, юридическите лица и държавата. Защото в периода на извънредното положение ще се окаже изгубена възможността за защита на правата им поради изтичането на процесуални или материални срокове.

В случаите, в които у нас е било обявявано извънредно положение, винаги е бил въвеждан мораториум за извършването на определени действия, като за периода на мораториума са спирани всички процесуални и материални срокове, с изключение на наказателно-процесуалните срокове (углавните процесуални срокове), което е съобразено и с разпоредбите на чл. 57, ал. 3 от Конституцията във вр. с чл. 31, ал. 1-3 от Конституцията.

Поради това Ви предлагаме ако спазването на сроковете в условията на извънредно положение се окаже невъзможно при планираните от Правителството действия, спешно да бъде обсъдена възможността наред с останалите мерки, които Министерски съвет и Народно събрание предвиждат за овладяване на ситуацията и намаляване на негативните последици от епидемията във всички сфери на обществения живот, да бъде приет и Закон за въвеждане на мораториум върху процесуалните и материални срокове.

Готови сме да съдействаме за изработването и обсъждането на такъв законопроект, като се използват историческите образци у нас и съвременни европейски модели.

С уважение,

 

 1. адв. Стефан Марчев …………………………………….

 

 1. адв. Мирослав Мичев …………………………………….

 

 1. адв. Златка Стефанова …………………………………….

 

 1. адв. Катерина Граматикова …………………………………….

 

 1. адв. Жана Кисьова …………………………………….

 

 1. адв. Христо Хинов ……………………………………..

 

 1. адв. Александър Тонев ……………………………………..

 

 1. адв. Екатерина Методиева ……………………………………..

 

 1. адв. Ваня Стоянова ……………………………………..

 

 1. адв. Маргарита Димитрова ……………………………………..

 

 1. адв. София Разбойникова ……………………………………..

 

 1. адв. Иван Ангелов ……………………………………..

 

 1. адв. Александър Андонов ……………………………………..

 

 1. адв. Валя Гигова ……………………………………..

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев пред студенти и преподаватели от УниБИТ: Няма причина България да не е в Шенген

  „Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на …

Мнозинството в парламента окончателно наложи замисъла си за промени в Изборния кодекс

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс (ИК). Един от най-характерните коледни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.