Последни новини
Home / Актуално / Михаил Екимджиев: Заповедта на здравния министър е противоконституционна, ограничителните мерки се приемат със закон

Михаил Екимджиев: Заповедта на здравния министър е противоконституционна, ограничителните мерки се приемат със закон

Defakto.bg

Депутатите час по-скоро да регламентират „рамката“ на извънредното положение

Противоепидемичните мерки на министъра на здравеопазването са необходими, но заповедта му е откровено противоконституционна.

Така известният адвокат и правозащитник Михаил Екимджиев коментира ситуацията ден, след като парламентът обяви извънредно положение, а със заповед на министър Кирил Ананиев бяха въведени сериозни ограничения.

Решението на НС веднага излезе в извънреден брой на „Държавен вестник“ . Мълниеносно депутатите предложиха и разгледаха на две четения и промени в Наказателния кодекс, завишили санкциите за нарушаване на карантина при пандемия и извънредно положение  до 5 г. затвор и до 50 000 лева глоба. В рамките на вчерашния ден по същата схема бяха гласувани и изменения в Закона за здравето, регламентиращи налагането на забрани за влизане в България на чужденци, и също завишаване на санuцията (до 5 000 лева глоба) при отказ от лечение и изолация. С това законотворчеството, засега, приключи.

Михаил Екимджиев обаче е категоричен – здравният министър на практика е изпълнил ролята на парламента, който единствен може да прецени ограничителните мерки, които да са разумни, пропорционални и адекватни на ситуацията. Изявлението му бе пред бТВ.

Какво каза юристът:

„Аз подкрепям тези, макар и закъснели мерки. Крайно време беше, след като на базата на китайския опит се знаеше, че само драстични мерки по ограничаване на социалните контакти могат да бъдат ефикасни, те да бъдат предприети срещу масовата безотговорност, която се демонстрираше в нашето общество.

Но има проблем и той е проблем с формата. Съгласно Конституцията тези ограничителни мерки могат да се налагат само със закон. И нямаше пречка заповедта на министъра на здравеопазването от седем мерки да добие формата на закон още на вчерашното заседание на парламента. Защото в настоящия момент тя е откровено противоконституционна.

Министърът на здравеопазването практически изпълнява ролята на парламента, а само НС може да прецени дали и кои мерки са подходящи, пропорционални, разумни  и адекванти на ситуацията. Действително Законът за здравето предвижда подобни правомощия на министъра на здравеопазването, но Конституцията казва, че конкретните ограничаващи права мерки се приемат само със закон. То ест само законодателят в една правова държава може да определи рамката на ограничаването на права.

За да се прекрати това противоконституционно състояние трябва час по-ско,о законодателно да се регламентират мерките, които да дадат, подчертавам, рамката, защото ситуацията е динамична. А вече в тази рамка министрите, оперативният щаб, да издават своите разпореждания, да я запълват с конкретно съдържание, съответно на динамиката на развитието на пандемията“.

А вчерашните промени в НК Михаил Екимджиев коментира така:

„Намирам ги за прекалено тежки, както всяко залитане към тежестта на санкцията. Държа да припомня, че всички изследвания показват, че едно наказание е ефективно не когато то е тежко, а когато е неизбежно. То ест глобите можеха да бъдат много по-малки, затворът също, но да сме сигурни, че ако някой се отклони от карантина, той ще бъде наказан. В момента много хора смятат, че няма да бъдат хванати и вероятно с основание.

Чухме много критики, че гражданите се държали безотговорно. Това е така. Но не може политическите ни елити, които от години ни третират като плебеи, като електорат, да очакват зряло и отговорно социално поведение. Това е обратната страна на монетата – зряло и отговорно поведение имат само онези граждани, които знаят, че от тях нещо зависи, че техният глас и действия имат значение. Обратно, когато те нямат значение, се демонстрира недоверие и безотговорност, виждаме паниката в магазините. Част от отговорността за това поведение е и на нашите управляващи„.

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.