Последни новини
Home / Актуално / Мутафчийски: Ще има по-строги мерки срещу Ковид-19. Задава се епидемия с невиждана ярост, време е да узреем за това (допълнена)

Мутафчийски: Ще има по-строги мерки срещу Ковид-19. Задава се епидемия с невиждана ярост, време е да узреем за това (допълнена)

Defakto.bg

  Ще се загубят човешки животи на тези, които са ни отгледали, не бива да ги разочароваме с безхаберие,  призова ръководителят  на Националния оперативен щаб

Премиерът Борисов подкрепя щаба за по-суровите мерки

С 30 на сто повече са заболелите само за ден от коронавирус –  това съобщи на извънреден брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.  „Само за последните часове бройката се увеличи на 10 за деня. Повече от 200 проби са изследвани за денонощието. В нашата страна са регистрирани 41 случая с коронавирус до момента“, съобщи той.

За един ден увеличихме броя на заболяванията си с 30%“. Цяла Европа налага безпрецедентни мерки.  Въпросът е за физическото оцеляване на Европа и света в една особена и беззащитна част от него каквито са възрастните.  Слава Богу, децата ни са пощадени“.

Професорът не  скри разочарованието си от нехайството в извънредната ситуация.

Днес на централни места в София животът продължаваше без никакви смущения. Това е добре –  нацията ни има кураж, но не бива да бъдем лекомислени. Към нас се задава се една епидемия, която е с невиждана ярост досега в човешката история. Трябва да сме изключително отговори към нас, към нашите близки, към нашите възрастни родители, приятели, колеги“,  заяви Мутафчийски.   Според него около прилагането на извънредните мерки фокусът на вниманието е бил изместен „към дребнотемие“, което означава, че все още не сме узрели за това, което ни предстои.

„„С цялата отговорност ще предложа на МС да приложи възможно най-крутите мерки. Не бива да се посяга на това без което не можем – аптеките и магазините за хранителни стоки.  Да може здравната ни система да оцелее“, каза шефът на Щаба. Добави:  “ Не бива, естествено, да се посяга към това, без което не можем. Това са аптеките, хранителните магазини“.

На практика Националният оперативен щаб предлага в ситуация на извънредно положение да  работят само хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите, банките, застрахователите и държавните институции.

„Моля ви, не ме питайте за фризьорския салон, защото това ще значи, че нищо не сте разбрали“,  заяви  генералът. Той не подмина и един колаж с неговия образ от социалните мрежи в последните дни, на който пише   „отиваме на купон„.

„Не, не отивате!“,  репликира Мутафчийски.

„Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически. Ще се загубят човешки животи и то на тези, които са ни отгледали, които са ни дали живота. Тези, които се гордеят с нашите успехи. Не бива да ги разочароваме с нашето безхабери“,  каза  той.

Преди изявлението на проф. Мутафчийски, правителството обяви:

  1. Срокът за издаване на лични документи се удължава с 6 месеца;
  2. Протоколите за скъпите лекарства се удължават до 12 месеца;
  3. Решенията на ТЕЛК се удължават до месец май;
  4. Срокът за смяна на регистрационните талони на коли с газови уредбина коли се удължава до месец май.
  5. Кухните в  ресторанти могат да работят само за домовете, а веригите за бързо хранене –  само ако човек иска да си купи за вкъщи, без  ресторантската част с масите и столовете. (Още за мерките досега тук )

Премиерът Борисов уведомил президента Радев, че подкрепя Националния щаб за въвеждане на „най-твърдите мерки“ срещу коронавируса.

 Министър-председателят Бойко Борисов е провел телефонен разговор с президента Румен Радев във връзка със ситуацията с коронавируса в страната, съобщи в събота вечерта  пресецентърът на МС.  Премиерът Борисов,  председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски и главният секретар на МВР Ивайло Иванов,  също присъствали на разговора, са  информирали държавния глава за мерките, които Щабът и правителството са предприели до момента.(За въвеждането на извънредното положение, президентът научи от медиите, по думите му.б.р.)

Президентът е бил запознат със ситуацията от последния ден, в който броят на установените случаи на коронавирус в България се е увеличил с 30 % и случаите на инфектирани  вече са общо 41 за страната.

В разговора,  Борисов е заявил, че напълно подкрепя позицията на Националния оперативен щаб за необходимостта от въвеждането на най-твърдите мерки, защото “ човешкият живот трябва да бъде поставян на първо място, независимо от перспективата за икономически загуби, които на този етап не могат да бъдат изчислени.

Предложението на шефа на оперативния щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски за много по-строги ограничения,  които премиерът Борисов подкрепя,  вицепремиерът Томислав Дончев намекна, че по-скоро няма да получат одобрение в пълния му вид.

„За да  бъде ясна цялата решителност на държавата за справяне със ситуацията с коронавируса, предприеманите мерки трябва да бъдат под формата на законодателство“, заявил Борисов, се казва в съобщението.  По тази причина министър-председателят е заявил намерението си  да разговаря с представители на всички парламентарни групи.

Според Конституцията ограничителните мерки могат да се налагат само със закон, заявиха авторитетни юристи. “ Нямаше пречка  заповедта на министъра на здравеопазването от седем мерки да добие формата на закон още на вчерашното заседание на парламента“, коментира адвокат Михаил Екимджиев.  В настоящия момент тя е откровено противоконституционна, заяви  той. И бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров бе категоричен, че трябва да има специален закон за извънредното положение.

„Няма извънредно положение изобщо. Има конкретни извънредни положения. Важното е, че „всеки вид извънредни мерки предполагат законово установени възможности за ограничаване на конкретни права на гражданите. Няма извънредно положение, което да не е ограничено със срок“, подчерта проф. Киров.

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 + 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.