Последни новини
Home / Законът / Данаил Кирилов предлага мораториум върху процесуалните срокове по делата, публичната продан и запорите

Данаил Кирилов предлага мораториум върху процесуалните срокове по делата, публичната продан и запорите

Defakto.bg

Финансовият министър се обяви против  данъчните и осигурителните ваканции

Спират полетите от Италия и Испания

Да спрат да текат всички процесуални срокове по граждански и административни производства с изключение на наказателните,  образувани преди обвявяването на извънредното положение, ще предложи правосъдното министерство на парламента, обяви министър Данаил Кирилов на брифинг в Министерския съвет в неделя.  Ще бъде прекратена и публичната продан и въводи във владение за този период,  каза той.

След приключване на извънредното положение, засега до 13 април,  те ще се образуват и обявяват отделно, заяви министърът.

Както Де Факто информира идеята  за мораториум върху  процесуалните и материалните срокове по делата бе на екипа „Адвокати за адвокатите“ от столичната колегия, които внесоха предложение в  парламента за извънредна промяна,  мотивирана с обявеното извънредно положение заради разпространението на Ковид -19 и препоръката на Съдийската колегия за отсрочане на делата до месец.

Ако сроковете по гражданските, наказателните и администривни дела не бъдат спрени, ще бъдат поставени в опасност правата на всички  участници в производствата –  гражданите, юридическите лица и държавата,   тъй като по време на извънредно положение те ще са загубили възможността да ги защитят, предупреждават адвокатите, заявиха адвокатите и предложиха съдействие за изготвяне на законопроекта.

В неделя Камарата на ЧСИ обяви призива си за  спиране  на публичната продан, както и да не се налагат и запори върху заплати банкови сметки. И за двата случая министрът не оповести, че предложенията са „чужди“ идеи, които инак е добре, че  възприема. Както и идеята, че обвявеното извънредно положение трябва да бъде облечено в закон.

Законопроектът за мерките по време на извънредното положение ще е без конкретен срок и в него ще пише, че действа до прекратяването на извънредното положение, заяви пред БНР правосъдният министър.  Очаква се  най-късно в сряда да бъде приет, ако по-рано няма извънредно заседание на парламента.

Свижданията в затворите спират, каза също правосъдният министър Данаил Кирилов. Допълни, че  извеждане извън затворите няма да има.

Правителството няма да предлага данъчна или осигурителна ваканция за фирмите, засегнати от коронавируса, а далеч по-ограничени мерки, се разбра от изявленията на министрите. Те ще  бъдат финализирани в понеделник.

Засега се разбра, че ще бъде предложено да се удължи срока за годишното счетоводно приключване и представянето на годишните финансови отчети и декларациите по Закона за корпоративното подоходно облагане до 30 юни.

Ще бъде  удължен и срокът  за плащане на местните данъци с отстъпка, но не се разбра докога.  Правителството ще поеме до 60% от заплатата на пострадалите от въведената забрана за търговска дейност, като една от мерките за справяне с кризата, предвидена еднократно за месеца на извънредното положение. Тя е предвидена  за фирми, които планират да съкращават работници.

Финансовият министър се обяви против всякакви данъчни и осигурителни ваканции. „Нека  се ограничим само до ученическите ваканции“, заяви той. Категорично бе против и исканията  за отсрочки при връщането на кредити.  Обяви, че предложението на БСП за мораториум на битовите сметки  в момента не е на дневен ред.

„Разходът за едни е приход за други“, каза Горанов. Очевидно до прозрението на финансовия ни министър не е стигнало италианското правителство например,  което  отложи всички  плащанията за ток, вода, газ, такса смет и др., по време на извънредната ситуация и  предвиди разрочено плащане на задълженията след кризата.  Наложи и мораториум върху заплащането на ипотечните заеми към банките от домакинствата и на банковите заеми за малките фирми и т.н.

Спират се полетите от Италия и Испания, обяви министърът на транспорта Росен Желязков .

За  въздушния транспорт се въвежда ограничение от 24.00 часа във вторник за полети от Италия и Испания.  След този период има организация с „България Ер“ да се осигурят полети – при необходимост, до Италия и до Испания, за да могат наши сънародници да се приберат, каза Желязков.

По отношение на сухопътния транспорт ще се гарантира спокойното и свободното преминаване на стоки. Група от тежки превозни средства ще бъдат групирани и конвоирани. Целта е за определен период от време да напуснат страната.  Трябва да се осигурят доставките на стоки за България и свободното преминаване на транзитния трафик.

В БДЖ не се планира редуцирането на влакове.

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.