Последни новини
Home / Законът / Данаил Кирилов предлага мораториум върху процесуалните срокове по делата, публичната продан и запорите

Данаил Кирилов предлага мораториум върху процесуалните срокове по делата, публичната продан и запорите

Defakto.bg

Финансовият министър се обяви против  данъчните и осигурителните ваканции

Спират полетите от Италия и Испания

Да спрат да текат всички процесуални срокове по граждански и административни производства с изключение на наказателните,  образувани преди обвявяването на извънредното положение, ще предложи правосъдното министерство на парламента, обяви министър Данаил Кирилов на брифинг в Министерския съвет в неделя.  Ще бъде прекратена и публичната продан и въводи във владение за този период,  каза той.

След приключване на извънредното положение, засега до 13 април,  те ще се образуват и обявяват отделно, заяви министърът.

Както Де Факто информира идеята  за мораториум върху  процесуалните и материалните срокове по делата бе на екипа „Адвокати за адвокатите“ от столичната колегия, които внесоха предложение в  парламента за извънредна промяна,  мотивирана с обявеното извънредно положение заради разпространението на Ковид -19 и препоръката на Съдийската колегия за отсрочане на делата до месец.

Ако сроковете по гражданските, наказателните и администривни дела не бъдат спрени, ще бъдат поставени в опасност правата на всички  участници в производствата –  гражданите, юридическите лица и държавата,   тъй като по време на извънредно положение те ще са загубили възможността да ги защитят, предупреждават адвокатите, заявиха адвокатите и предложиха съдействие за изготвяне на законопроекта.

В неделя Камарата на ЧСИ обяви призива си за  спиране  на публичната продан, както и да не се налагат и запори върху заплати банкови сметки. И за двата случая министрът не оповести, че предложенията са „чужди“ идеи, които инак е добре, че  възприема. Както и идеята, че обвявеното извънредно положение трябва да бъде облечено в закон.

Законопроектът за мерките по време на извънредното положение ще е без конкретен срок и в него ще пише, че действа до прекратяването на извънредното положение, заяви пред БНР правосъдният министър.  Очаква се  най-късно в сряда да бъде приет, ако по-рано няма извънредно заседание на парламента.

Свижданията в затворите спират, каза също правосъдният министър Данаил Кирилов. Допълни, че  извеждане извън затворите няма да има.

Правителството няма да предлага данъчна или осигурителна ваканция за фирмите, засегнати от коронавируса, а далеч по-ограничени мерки, се разбра от изявленията на министрите. Те ще  бъдат финализирани в понеделник.

Засега се разбра, че ще бъде предложено да се удължи срока за годишното счетоводно приключване и представянето на годишните финансови отчети и декларациите по Закона за корпоративното подоходно облагане до 30 юни.

Ще бъде  удължен и срокът  за плащане на местните данъци с отстъпка, но не се разбра докога.  Правителството ще поеме до 60% от заплатата на пострадалите от въведената забрана за търговска дейност, като една от мерките за справяне с кризата, предвидена еднократно за месеца на извънредното положение. Тя е предвидена  за фирми, които планират да съкращават работници.

Финансовият министър се обяви против всякакви данъчни и осигурителни ваканции. „Нека  се ограничим само до ученическите ваканции“, заяви той. Категорично бе против и исканията  за отсрочки при връщането на кредити.  Обяви, че предложението на БСП за мораториум на битовите сметки  в момента не е на дневен ред.

„Разходът за едни е приход за други“, каза Горанов. Очевидно до прозрението на финансовия ни министър не е стигнало италианското правителство например,  което  отложи всички  плащанията за ток, вода, газ, такса смет и др., по време на извънредната ситуация и  предвиди разрочено плащане на задълженията след кризата.  Наложи и мораториум върху заплащането на ипотечните заеми към банките от домакинствата и на банковите заеми за малките фирми и т.н.

Спират се полетите от Италия и Испания, обяви министърът на транспорта Росен Желязков .

За  въздушния транспорт се въвежда ограничение от 24.00 часа във вторник за полети от Италия и Испания.  След този период има организация с „България Ер“ да се осигурят полети – при необходимост, до Италия и до Испания, за да могат наши сънародници да се приберат, каза Желязков.

По отношение на сухопътния транспорт ще се гарантира спокойното и свободното преминаване на стоки. Група от тежки превозни средства ще бъдат групирани и конвоирани. Целта е за определен период от време да напуснат страната.  Трябва да се осигурят доставките на стоки за България и свободното преминаване на транзитния трафик.

В БДЖ не се планира редуцирането на влакове.

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.