Последни новини
Home / Гостува ни / Президентът: Пълна мобилизация на усилията, никой не може да се спаси сам, ако не разчита на отговорността на другите

Президентът: Пълна мобилизация на усилията, никой не може да се спаси сам, ако не разчита на отговорността на другите

Defakto.bg

Българските институции работят във форсмажор и трябва да проявяваме разбираме към усилията им.  В интерес на всички ни е да изпълняваме стриктно ограничителните мерки и указанията на властите.

Бойко Борисов: Солидарен съм с президента.  По 1000 лева отгоре за всички медицински лица, които са на първа линия срещу короновируса, обяви той

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев на среща в президенството по повод извънредните мерки за пандемията на Ковид-19. Снимки – Прессекретариатът на държавния глава
България и светът преминават през тежко изпитание. То налага пълна мобилизация на материалните ресурси и моралните сили на обществото. Епидемията ще подложи на изпитание здравната системи и социалните системи на държавата. Нека изразим своето уважение и подкрепа към българските лекари и медицински сестри, към всички специалисти, върху които ляга основната тежест на тази битка“.   Това заяви президентът Румен Радев в изявление след среща с премиера Бойко Борисов и председателя на националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски във връзка с извънредната ситуацията заради коронавируса.

„Тридесет години българите се спасяват поединично, но тази смъртоносна епидемия напомни на всички по света, че е време да осъзнаем необходимостта от гражданска отговорност и обществена солидарност. Искам да благодаря на всички българи, които се записаха доброволно за участие в борбата срещу коронавируса… Никой не може да спаси себе си, ако не може да разчита на отговорното поведение на другите“, подчерта държавният глава необходимостта от пълна мобилизация:

„Справянето с криза от такъв характер иска високото съзнание на всеки един от нас. Строгите мерки ще бъдат от полза, ако всеки един осъзнае техния смисъл и своето място и участие в борбата с коронавируса“.

Да не се поддаваме на паниката, призова президенът:

„Българските институции работят във форсмажор и трябва да проявяваме разбираме към усилията им.  В интерес на всички ни е да изпълняваме стриктно ограничителните мерки и указанията на властите. Тези ограничителни мерки са изключително важни, те са животоспасяващи. Само с ограничения, забрани и наказания не можем да излезем от тази криза като пълноценно и истински здраво общество.  Здравната криза поражда сътресения в икономиката и в социалната система. Тя поставя на изпитание малкия и средния бизнес, работещи с малки деца и с възрастни родители, хора губят работа или са в неплатен отпуски.

Борбата днес е за всеки българин, затова моят призив е единство и солидарност. Вярвам, че заедно и обединени ще се справим.

Румен Радев призова правителството да предложи механизми за подпомагане на най-засегнатите от ограничителните мерки:

„Това е трудно, защото ресурсите на държава са ограничение, но правителството в спешен порядък трябва да преоцени своите финансови и инвестиционни приоритетите и да се търси активната и спешната помощ на ЕС, за да бъдат подпомогнати най-засегнатите… Трябва всички да сме солидарни с тези, които най-силно ще понесат последствията от тази криза… Държавата трябва да помогне на най-слабите, а младите – на старите. Това е надеждата да си върнем доверието в държавата и в бъдещето ни като общество“.

Президентът подчерта, че тази криза е възможност да излезем по-силни и единни като народ, който може да преодолява изпитанията:

„В който поколенията могат да си подават ръка въпреки разривите и натрупаните през годините предразсъдъци и заблуди. Ако преодолеем тази епидемия, ние ще намерим решение към всички натрупани през годините проблеми. Ключът към тях е в солидарността, в почтеността, личната отговорност и уважението към човешкия живот. Най-важно в момента е здравето на хората.

Борбата днес е за всеки българин, подчерта  Радев.

„ Ако преодолеем тази епидемия, ние ще намерим решението и към всички натрупани с годините проблеми, защото ключът към тях е в солидарността, в почтеността, в личната отговорност и уважението към човешкия живот, защото най-важно в момента е здравето, животът и благоденствието на хората. Заедно и обединени ще се справим“, изрази убеденост президента и призова  за единство и солидарност.

Всички медицински лица на  първа линия в битката с  коронавируса, ще получават по 1000 лв.  Това обяви премиерът  Бойко Борисов след срещата и изявлението на президента.

„Абсолютно съм солидарен с това, което каза президента, с неговите изводи и заключения за единството. Това, което към момента правим е да запознаем президентта с най- спешното в момента  – да защитим лекарите, медицинските сестри, санитарите, лаборантите, всички, които работят в тази сфера. Обсъдихме по 1000 лв. на медицинско лице. Няма да ги делим на доктор, лекар и лаборанти“,  каза Борисов.

Премиерът коментира и усилията на индустрията, която разработва маски и защитни облекла, като изтъкна, че недостигът  ще бъде компенсиран: „От резерва на армията са над 70 хиляди, имаме и още към 100 хиляди, вършат прекрасна работа, така че и в тази сфера ще наваксаме още в следващите дни“.

Мерките за подпомагане да бъдат обмислени внимателно, призова той.

„Защо трябва да сме предпазливи към следващите мерки? Не, че не съм съгласен с президента – точно обратното, че социално слабите трябва да бъдат подпомагани, също и бизнеса  – малкият, средният, който е затворен в момента, трябва да бъде подпомаган.

Но много внимателно трябва да следим резервите на държавата, защото на първо място трябва да мислим за пенсиите, за заплатите на лекарите, заплатите на армията, на полицията, на всички, които осъществяват в момента със своята дейност реда и сигурността и здравето.  „Паралелно с това през Социалния фонд-запознах и президента, има увеличение на прага на държавната помощ (на ниво ЕС), така че през Социалния фонд всички, които излизат в болнични или фалират като компании, през Социалния фонд да бъдат защитени“,  каза Борисов.

„От криза не се излиза по-богат“, подчерта той. „Ако има противоречия, оставям ги назад, докато трае кризата и народът да усети консолидацията на всички институции.  Завчера парламента, днес с президентството да се мобилизираме и да излезем от кризата“, добави премиерът.

About De Fakto

Проверете също

Потвърдено: Лидерът на партия Атака Волен Сидеров е осъден на 5000 лв. глоба за обида и клевета на Искрен Веселинов

Софийски градски съд потвърди осъдителната присъда на Волен Сиделов, произнесена от Софийски районен съд  за …

Заобикалянето на повсеместния слон в стаята

 Иван Брегов, Институт пазарна  икономика Характерно у нас е, че корупцията живее най-добре по високите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.