Последни новини
Home / Актуално / Съдийската колегия извънредно: Спират заседанията навсякъде в страната, достъпът до палатите – ограничен

Съдийската колегия извънредно: Спират заседанията навсякъде в страната, достъпът до палатите – ограничен

Defakto.bg

За срока на обявеното извънредно положение – засега, до 13 април, се преустановят съдебните заседания по наказателни, граждански, търговски и административни дела в цялата страна с изключение на конкретно посочени казуси.

Това единодушно, с 13 „за“ гласува Съдийската колегия на ВСС на извънредно заседание тази вечер. Преди това, следобяд, на работно съвещание кадровиците са изслушали главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. А той, очевидно, ги е убедил, че „спирането“ на правораздаването за момента е наложително, като мярка срещу разпространението на коронавируса.

По-рано през седмицата, във вторник колегията вече препоръча на административните ръководители на съдилищата да спрат провеждането на открити съдебни заседания до един месец. Днешното решение не е препоръчително, а задължително. „Съдебните сгради не затварят, правосъдието също, но ограниченията вече са наложителни“, обобщи Лозан Панов. Това не е извънредна ваканция, доуточни Георги Чолаков.

За единен режим на заседанията в страната вече настояха адвокатите. Отложените дела трябва да се пренасрочат преди съдебната ваканция.

Извън това:

Забранява се достъпът до съдебните сгради на граждани, адвокати, вещи лица и други, освен призованите за „неотложни“ дела. По същия начин се забранява и достъпът на магистрати, съделни служители и съдии по вписванията, извън определените за дежурни за съответния ден.

Обслужването да става на принципа на „едно гише“, по възможност близо до входа на съответната съдебна палата. Да се осигури и по една съдебна зала, също по възможност близо до входа, в която по необходимост да заседават всички съдилища от въпросната палата.

Преустановява се връчването на призовки, съдебни книжа и уведомления.

Свидетелствата за съдимост се издават само по електронен път.

Не се образуват в дела входираните книжа, ини;иилащи съдебни производства, освен изключенията, за периода на извънредното положение.

Подаването на документи става само по пощата или по електронен път. Пак така – по телефон или онлайн се извършват и всички справки.

Административните ръководители трябва да утвърдят график на дежурствата, а съдиите продължават да работят по преписките, но дистанционно. Актовете им ще се обявяват след отмяна на извънредното положение.

Кои дела ще се гледат?

От наказателните – по мерки за неотклонение, ще се провеждат разпити на обвиняеми и свидетели пред съдия, казуси по Закона за здравето, за европейска заповед за арест, за разрешения за използване на СРС, за признаване, изпълнение и изпращане на съдебни актове и др.

От гражданските и търговските дела – тези за родителски права, но само относно привременните мерки, за издаване на заповед за незабавна защита от домашно насилие, за разрешение за теглене на суми от детски влогове, за обезпечаване на доказателства и бъдещи искове.

От административните дела – за предварително изпълнение и спиране на изпълнението на административен акт, за обезпечаване на доказателства и бъдещ иск, за полицейско задържане.

Пълният текст на решението тук.

Утре от 11 ч. Съдийската колегия отново ще заседава извънредно по неотложни въпроси.

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Един коментар

  1. А с конкурсите за младши магистрати какво става?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.