Последни новини
Home / Законът / Адвокати спешно до ВСС: Съдилищата да публикуват електронните адреси на съдебните състави, за да работим дистанционно

Адвокати спешно до ВСС: Съдилищата да публикуват електронните адреси на съдебните състави, за да работим дистанционно

Defakto.bg

Адвокати, членове на Фб общността  на българските адвокати изпращат  писмо до членовете на  ВСС, в което настояват към извънредните мерки, взети от Съдийската колегия заради коронавируса снощи,  „в спешен порядък“ да бъдат задължени  председателите на всички съдилища в страната да публикуват на сайтовете на всеки съд официалните електронни адреси на всеки един съставите си.  По възможност това да стане и в  Единния портал за електронно правосъдие /ЕПЕП/.
Адвокатите  настояват за разбиране, за да продължават да работят дистанционно.

Ето и писмото на ФОБА:

Уважаеми Членове на Висшия съдебен съвет (ВСС),

На 15.03.2020 г. в извънредно заседание СК на ВСС взе решение:

1. Да се преустанови разглеждането на всички видове граждански и административни дела за периода на обявеното извънредно положение 16 март 2020 г. – 13 април 2020 г. включително, с изключение на изрично посочени по видове дела.
За работата на адвокатите от съществено значение е т.6 и т.7 от въпросното решение, а именно:
Подаването на всякакъв вид документи се извършва по пощата или по електронен път.
 Справките по дела се извършват САМО по телефоните, обявени на сайтовете на съдилищата или по електронен път на обявените от тях електронни адреси.

Молим в спешен порядък да задължите Председателите на всички съдилища в страната да публикуват на сайтовете на всеки съд и по възможност в Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП) официалните електронни адреси на всеки един състав от всеки един съд,  дори и когато има само един електронен адрес за съда, да бъде посочено за кои състави се отнася.
Молим да съдействате за въвеждане на организация по съдилищата, при която всеки изпратил електронно подписани книжа ще получи потвърждение за получаването им от съда и по възможност обратна връзка с входящ номер (НАП работи по този начин от години.)
Надяваме се да разбирате затрудненото положение на Адвокатурата, която има дълг да защитава интересите на всички граждани и юридически лица и своевременно да съдействате за тази така необходима официална информация, за да можем да продължим да РАБОТИМ В ПОЛЗА НА ОБЩЕСТВОТО ДИСТАЦИОННО.
Настоящото писмо е изготвено и потвърдено от всички адвокати, посочили своите имена и лични номера.

То е подкрепено от десетки  адвокати, членове на ФОБА от  София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Благоевград, Кюстендил, Добрич, Велико Търново, Бургас, Русе, Перник, Хасково.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

2 коментара

  1. Искам само да посоча, че всякакви процесуални десйтвия по ГПК, извършвани от страните по делата, са невъзможни. Има практика на ВКС по чл. 62, ал. 2 от ГПК – не могат да бъдат подавани нито искови молби, нито жалби, нито каквито и да било молби и други. В ПАС отделно от това не е предвидено съдилащата да входират документи, подадени на техните електронни адреси. Включително и ако страната има електронен подпис – не може. Единствено съдът може да призовава страните и да изпраща съобщения, ако това изрично е посочено от страната.
    Мога да посоча О № 179 от 12.03. 2015 г., по гр.д. № 805/ 2015 г., 4-то ГО, О 8325 от 13.06. 2011 г. на ВАС, по адм.д. № 7933/ 2010 г. 6-то отд., О 7262 от 29.05. 2014 г. на ВАС, по адм.д. № 5978/ 2014 г. 5-чл. състав.
    Затова подобни призиви нямат каквото и да било основание.
    Пиша като съдия в ОС. Този въпрос се поставя все повече в юридическите среди и очевидно, че има нужда от промяна в процесуалните закони, включително и по отношение видео-конферентните връзки при събиране на доказателсвта по ГПК, видеозаписите и други подобни. Като юристи обаче, ние можем само да призоваваме, но сме длъжни да прилагаме законите такива, каквито са, а не каквито ни се иска.

  2. Само да допълня: става дума за процесуални действия в електронна форма. Извинявам се за пропуска.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.