Последни новини
Home / Законът / Делото „Младост“ влезе в списъка „отложени“, пледоарии – в края на май

Делото „Младост“ влезе в списъка „отложени“, пледоарии – в края на май

Defakto.bg

Гръмкото дело „Младост“ влезе в списъка „отложени“ заради извънредното положение. След вчерашното решение на Съдийската колегия на ВСС което вече не препоръчваше, а директно задължи председателите на съдилища да спрат откритите съдебни заседания, днес те го изпълняват.

Процесът срещу Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров е на финала си на втора инстанция в апелативния специализиран съд, а начело на състава е неговият председател Георги Ушев.  На 5 февруари, когато предварително декларираните намерения за изслушване на пледоариите не се сбъднаха, по обективни причини, финалното заседание в апелативния спецсъд бе насрочено за 20 март. Но сега датата попада в периода на обявеното извънредно положение и председателят Ушев го е отложил.

Днес ни информираха, че делото е отложено за две дати – 20 и 22 май, съобщиха от кантората на Ирен Савова в отговор на запитване на Де факто. Адвокатите Савова и Радост Ганчева защитават Биляна Петрова, както и колегата им Емануил Йорданов.

На първа инстанция в специализирания съд процесът приключои с присъди за поискан подкуп и за тримата подсъдими – съответно от 20, 15 и 12 години затвор. Същевременно в обширните си мотиви съдия Иво Хинов обяви, че има провокация към подкуп от основния свидетел на обвинението строителния предприемач Александър Ваклин, но присъдите са четени „извън“ нея.

За казуса „Младост“ вече бе сезиран и Европейският съд по правата на човека в Страсбург заради „букета от нарушения“ на правата на подалите жалби Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

В края на май, ако дотогава ситуацията в държавата се нормализира, процесът в апелативния спецсъд също ще приключи, ще чуем и неговото решение. Последната инстанция е Върховният касационен съд.

В момента и тримата – Иванчева, Петрова и Дюлгеров са под „домашен арест“.

Днес заповед за отлагане на всички дела, насрочени до 13 април, издаде и председателят на СГС Алексей Трифонов.

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.