Последни новини
Home / Законът / Задържан е мъж, разпространявал невярна информация за зараза с коронавирус

Задържан е мъж, разпространявал невярна информация за зараза с коронавирус

Defakto.bg

В Пловдив е задържан мъж, разпространявал в интернет невярната информация, че в учебно заведение в града има сто души, заразени с коронавируса, а ръководството на учебното заведение криело това.  Това обяви вътрешният министър Младен Маринов пред bTV в понеделник.

“Той е задържан и искам са предупредя всички, че в такава ситуация не бива да си играят със страховете на хората. Следим и онлайн пространството”, каза Младенов.

Според него,  разпространението на подобна невярна информация е равнозначно на подривна дейност. У мъжа се намерено и малко количество наркотични вещества.

Петима души в София, поставени под карантина, са открити  да нарушават режима.  Наказанието за тях е глоба от 5000 лв. по Закона за здравето, (може да се стигне и до затвор), напомни Младенов извънредните мерки за нарушаване на карантината за короновируса, гласувани миналия петък от парламента.   “Нарушителите са по домовете си, защото в ареста не може да им се създадат карантинни условия, но са проверявани по-често”, каза министърът.

„Призовавам всички да  прилагат мерките за ограничаване на епидемията и  да не нарушават на карантината“, каза министър Маринов.

“Хората не преценяват реално ситуацията, защото страхът е на високо ниво и това притъпява чувството за сигурност”, добави той.
“Ситуацията е идеална среда за измамниците. Имаме единични такива случаи. Има изготвени указания от МВР, които се разпространяват за гражданите със съвети за  отношение на ситуацията в момента.  Схемата е старата – имате близък, който се нуждае от скъпо лекарство за коронавирус или трябват пари, за да бъде настанен с болница. Хората не могат да преценят ситуацията заради страха и те се доверяват“

Личните документи, чиято валидност изтича, ще важат още 6 месеца след срока си, напомни една от извънредните мерки, коиото предстои да бъдат гласувани от пралмента.

About De Fakto

Проверете също

16 въпроса към единствения кандидат за съдебния съвет, включително за служебния мандат в НИП

Общо 16 въпроса са поставени дотук към единствения кандидат за член на ВСС от квотата …

В крайна сметка: Обявен е само конкурс за преместване в районните прокуратури

Прокурорската колегия на ВСС излезе с уточнения за обявените вчера от нея конкурси. Поводът са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.