Последни новини
Home / Законът / Задържан е мъж, разпространявал невярна информация за зараза с коронавирус

Задържан е мъж, разпространявал невярна информация за зараза с коронавирус

Defakto.bg

В Пловдив е задържан мъж, разпространявал в интернет невярната информация, че в учебно заведение в града има сто души, заразени с коронавируса, а ръководството на учебното заведение криело това.  Това обяви вътрешният министър Младен Маринов пред bTV в понеделник.

„Той е задържан и искам са предупредя всички, че в такава ситуация не бива да си играят със страховете на хората. Следим и онлайн пространството“, каза Младенов.

Според него,  разпространението на подобна невярна информация е равнозначно на подривна дейност. У мъжа се намерено и малко количество наркотични вещества.

Петима души в София, поставени под карантина, са открити  да нарушават режима.  Наказанието за тях е глоба от 5000 лв. по Закона за здравето, (може да се стигне и до затвор), напомни Младенов извънредните мерки за нарушаване на карантината за короновируса, гласувани миналия петък от парламента.   „Нарушителите са по домовете си, защото в ареста не може да им се създадат карантинни условия, но са проверявани по-често“, каза министърът.

„Призовавам всички да  прилагат мерките за ограничаване на епидемията и  да не нарушават на карантината“, каза министър Маринов.

„Хората не преценяват реално ситуацията, защото страхът е на високо ниво и това притъпява чувството за сигурност“, добави той.
„Ситуацията е идеална среда за измамниците. Имаме единични такива случаи. Има изготвени указания от МВР, които се разпространяват за гражданите със съвети за  отношение на ситуацията в момента.  Схемата е старата – имате близък, който се нуждае от скъпо лекарство за коронавирус или трябват пари, за да бъде настанен с болница. Хората не могат да преценят ситуацията заради страха и те се доверяват“

Личните документи, чиято валидност изтича, ще важат още 6 месеца след срока си, напомни една от извънредните мерки, коиото предстои да бъдат гласувани от пралмента.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.