Последни новини
Home / Законът / Задържан е мъж, разпространявал невярна информация за зараза с коронавирус

Задържан е мъж, разпространявал невярна информация за зараза с коронавирус

Defakto.bg

В Пловдив е задържан мъж, разпространявал в интернет невярната информация, че в учебно заведение в града има сто души, заразени с коронавируса, а ръководството на учебното заведение криело това.  Това обяви вътрешният министър Младен Маринов пред bTV в понеделник.

„Той е задържан и искам са предупредя всички, че в такава ситуация не бива да си играят със страховете на хората. Следим и онлайн пространството“, каза Младенов.

Според него,  разпространението на подобна невярна информация е равнозначно на подривна дейност. У мъжа се намерено и малко количество наркотични вещества.

Петима души в София, поставени под карантина, са открити  да нарушават режима.  Наказанието за тях е глоба от 5000 лв. по Закона за здравето, (може да се стигне и до затвор), напомни Младенов извънредните мерки за нарушаване на карантината за короновируса, гласувани миналия петък от парламента.   „Нарушителите са по домовете си, защото в ареста не може да им се създадат карантинни условия, но са проверявани по-често“, каза министърът.

„Призовавам всички да  прилагат мерките за ограничаване на епидемията и  да не нарушават на карантината“, каза министър Маринов.

„Хората не преценяват реално ситуацията, защото страхът е на високо ниво и това притъпява чувството за сигурност“, добави той.
„Ситуацията е идеална среда за измамниците. Имаме единични такива случаи. Има изготвени указания от МВР, които се разпространяват за гражданите със съвети за  отношение на ситуацията в момента.  Схемата е старата – имате близък, който се нуждае от скъпо лекарство за коронавирус или трябват пари, за да бъде настанен с болница. Хората не могат да преценят ситуацията заради страха и те се доверяват“

Личните документи, чиято валидност изтича, ще важат още 6 месеца след срока си, напомни една от извънредните мерки, коиото предстои да бъдат гласувани от пралмента.

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.