Последни новини
Home / Законът / Отлагат писмения изпит за младши съдии, прокурори и следователи. Разшириха списъка на казусите за гледане в съда (допълнена)

Отлагат писмения изпит за младши съдии, прокурори и следователи. Разшириха списъка на казусите за гледане в съда (допълнена)

Defakto.bg

Няколко нови решения, свързани с извънредното положение в страната, гласува Съдийската колегия днес. Това й е второ поред извънредно заседание. Последва я Прокурорската колегия.

Отлагане

Единодушно, кадровиците отложиха писмения изпит в конкурса за младши съдии, насрочен за 4 април до изтичането на срока на извънредното положение. Изпитът трябваше да се проведе в сградата на СУ „Св.Климент Охридски“. Кандидатите за обявените 29 позиции са 774, няма съгласие от ректора на СУ, а и в момента вече този изпит не бива да се провежда, аргументира предложението председателят на КАК Красимир Шекерджиев.

Малко по-късно, на свое извънредно заседание Прокурорската колегия на ВСС отложи до изтичането на срока на извънредното положение и писмените изпити за младши прокурори и младши следователи, насрочени за 11 и 25 април.

Кандидати реагираха веднага, с онлайн питания към кадровици. Така Огнян Дамянов от Прокурорската колегия обяви, че е получилр въпрос защо се отлага и изпитът за младши следователи, насрочен за 25 април – т.е. „след“ извънредното положение. Отговорът е: спряхме провеждането на конкурсите и за младши прокурори, и за младши следователи, което означава, че се спира и дейността на конкурсната комисия, както и на действията на администрацията по тях. Дори и извънредното положение да бъде отменено на 13 април, няма техническа възможност за провеждането на писмения изпит на обявената дата.

Съдийската колегия отложи и провеждането на конкурса за първоначално назначаване в Софийския градски съд – Гражданска колегия, писменият изпит за който бе насрочен за 20 март. Отложен е и писменият изпит в конкурса за първоначално назначаване в Окръжен съд-Враца, Наказателна колегия, който трябваше да се проведе на 27 март.

И тези отлагания са до изтичане на срока на обявеното извънредно положение.

Датата, времето и часът на провеждането на писмените изпити ще се обявят с последващо решение на Съдийската колегия и ще се обнародват в Държавен вестник.

Отложено бе и насроченото за утре събеседване с единствения кандидат за председател на Военен съд-Сливен, новата дата ще бъде обявена след отмяната на извънредното положение.

Срокът за подаване на документи в конкурсите за административни ръководители, който изтича на 6 април продължава да тече по време на извънредното положение, като документите се изпращат по пощата.

За срока на извънредното положение се отлагат и насрочените заседания по дисциплинарни дела.

Допълване на списъка с „изключенията“

Съдийската колегия допълни списъка на делата, които ще бъдат разглеждани от съдилищата и по време на извънредното положение.

В него влизат производствата по чл. 159а НПК и по ЗЕС – става дума за разрешенията за получаване на терефонни разпечатки, проследяване на електронните пощи и прочее онлайн комуникации. Списъкът се допълва и с делата по чл. 19, ал. 6 от Закона за търговския регистър, във връзка с чл. 536 ГПК. Пълният списък тук.

Уточнения и искания

Гласуваната вчера забрана за допуск до съдебните сгради да се разшири с вписването в нея на служителите на Агенцията по вписванията и държавни съдебни изпълнители, които не са в списъка на дежурните за деня, гласува колегията.

Както е известно, след вчерашното решение достъп в палатите могат да имат само дежурните магистрати и служители, както и страни по дела, адвокати, вещи лица, граждани, призовани за съответния ден.

Лозан Панов обаче изтъкна, че служителите на съдебната охрана, които са на пропуска, са на подчинение не на ръководителите на съдилищата, а на министъра на правосъдието. За това кадровиците изпращат на Данаил Кирилов вчерашното си решение за гарантиране на изпълнението.

А Георги Чолаков подчерта: Да кажем съмсем ясно на председателите на районните съдилища, които затварят службите по вписванията, че превишават правомощията си. Председателите не могат да затварят службите по вписвания и офисите на ДСИ, а се изготвя график за дежурствата им.

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.