Последни новини
Home / Законът / Поредица от извънредни заседания във ВСС

Поредица от извънредни заседания във ВСС

Defakto.bg

Висшият съдебен съвет в трите си измерения – Съдийска и Прокурорска колегия, както и Пленум, провежда извънредни заседания днес във връзка с извънредното положение.

Първи бе Пленумът на ВСС, в който заедно заседават съдии и прокурори. Решенията му са три.

Първо, кадровиците единодушно упълномощиха Комисията по бюджет и финанси да взема решения, свързани с текущи плащания, докато самият Пленум не заседава. Става дума основно за изплащането на заплатите и други възнаграждения в рамките на системата. Решенията могат да се вземат от бюджетната комисия в състав не по-малко от четирима нейни членове. Следващото предвидено заседание на Пленума засега е на 6 април.

Второ, отново единодушно Комисията по управление на собствеността бе упълномощена също да взема неотложни решения, докато Пленумът не заседава. Масовите случаи тук са належащи ремонти и прочее.

Трето, докато Пленумът не заседава ВСС няма да изразява становища по законопроекти и проекти на други нормативни актове.

Въпросът бе поставен от председателя на правната комисия Цветинка Пашкунова. Тя посочи, че на 27 март изтича срокът за становище по наредба за съдебния статус и попита дали комисията получава мандат да изразява становища или не.

Атанаска Дишева, Лозан Панов и Георги Чолаков се изказаха против подобно упълномощаване.

Въведената вече забрана за провеждане на Общи събрания на съдилищата спира и изпращането на становища от върховните съдилища включително до Конституционния съд, напомни Лозан Панов.  Не виждам проблем за този период да не се вземат становища и от ВСС, каза той.

Георги Чолаков обяви: “Не се съмнявам в компетентността и добросъвестността на правната комисия, но дотук взехме решения за вътрешната организация на работата във ВСС, а въпросът със становищата е друг.  С оглед безопасността не смятам, че трябва да събираме комисия от 8 човека, а е и съгласувателна процедура, която може да протече и без нас”.

Даниела Марчева пък попита дали след като се обмисля спиране на процесуалните срокове и други законови промени, не може да се ревизира и условието за публичността на заседанията на ВСС в съдебния закон, за да можело кадровиците да се събират в по-работен порядък.

Отговориха й, че проблемът в случая не е в публичността.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.