Последни новини
Home / Законът / Поредица от извънредни заседания във ВСС

Поредица от извънредни заседания във ВСС

Defakto.bg

Висшият съдебен съвет в трите си измерения – Съдийска и Прокурорска колегия, както и Пленум, провежда извънредни заседания днес във връзка с извънредното положение.

Първи бе Пленумът на ВСС, в който заедно заседават съдии и прокурори. Решенията му са три.

Първо, кадровиците единодушно упълномощиха Комисията по бюджет и финанси да взема решения, свързани с текущи плащания, докато самият Пленум не заседава. Става дума основно за изплащането на заплатите и други възнаграждения в рамките на системата. Решенията могат да се вземат от бюджетната комисия в състав не по-малко от четирима нейни членове. Следващото предвидено заседание на Пленума засега е на 6 април.

Второ, отново единодушно Комисията по управление на собствеността бе упълномощена също да взема неотложни решения, докато Пленумът не заседава. Масовите случаи тук са належащи ремонти и прочее.

Трето, докато Пленумът не заседава ВСС няма да изразява становища по законопроекти и проекти на други нормативни актове.

Въпросът бе поставен от председателя на правната комисия Цветинка Пашкунова. Тя посочи, че на 27 март изтича срокът за становище по наредба за съдебния статус и попита дали комисията получава мандат да изразява становища или не.

Атанаска Дишева, Лозан Панов и Георги Чолаков се изказаха против подобно упълномощаване.

Въведената вече забрана за провеждане на Общи събрания на съдилищата спира и изпращането на становища от върховните съдилища включително до Конституционния съд, напомни Лозан Панов.  Не виждам проблем за този период да не се вземат становища и от ВСС, каза той.

Георги Чолаков обяви: “Не се съмнявам в компетентността и добросъвестността на правната комисия, но дотук взехме решения за вътрешната организация на работата във ВСС, а въпросът със становищата е друг.  С оглед безопасността не смятам, че трябва да събираме комисия от 8 човека, а е и съгласувателна процедура, която може да протече и без нас”.

Даниела Марчева пък попита дали след като се обмисля спиране на процесуалните срокове и други законови промени, не може да се ревизира и условието за публичността на заседанията на ВСС в съдебния закон, за да можело кадровиците да се събират в по-работен порядък.

Отговориха й, че проблемът в случая не е в публичността.

About De Fakto

Проверете също

Официално: 40 съдилища от общо 153 продължават да работят с ЕИСС

Общо 40 съдилища няма да спират да работят с Единната информационна система (ЕИСС). Това официално …

Есенната национална конференция: Адвокатите обсъдиха принципите на бъдещия си закон

През уикенда във  Варна се проведе Есенната национална конференция на българската адвокатура. На форума присъстваха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.