Последни новини
Home / Законът / Работодатели пред президента: Държавата да изплати веднага задълженията си към бизнеса

Работодатели пред президента: Държавата да изплати веднага задълженията си към бизнеса

Defakto.bg

Държавният глава поиска мерки, които да облекчат българския  бизнес в кризисната ситуация

Необходим е комплекс от мерки в подкрепа на „здравето“ на българската икономика и нейната жизнеспособност след коронавируса.  Това заяви държавният глава Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с  ръководствата на национално представителните работодателски организации в страната. Президентът подчерта, че наред с наложените вече ограничителни мерки са нужни и такива, които да подкрепят бизнеса, най-засегнатите български граждани и тези, които в момента губят своята работата и поминък. 

На среща с държавния глава представители на работодателските организации настояха държавата да изплати веднага задълженията си към фирмите по различни програми и обществени поръчки. 

„В своето обръщение вчера призовах за строго съблюдаване на всички мерки, които се препоръчват от ресорните институции и това е жизненоважно за здравето на нацията. Но в същото време само с ограничения, забрани и глоби не можем да излезем от тази криза като пълноценно общество и като устойчива икономика“, заяви  президентът.

По думите на Радев  правителството в спешен порядък следва да преоцени своите финансови и инвестиционни приоритети. „Ако се налага, някои проекти могат и да изчакат. Здравето, животът, благоденствието на българските граждани и на бизнеса не могат да чакат. Затова е много важно да се приоритизира, защото все пак ресурсите са ограничени“, добави той.

За инвентаризация на задълженията на държавата към бизнеса и съкращаване на административните срокове за тяхното изплащане към българските компании, призоваха представителите на бизнеса. Според представителите на работодателските организации фокуса на държавната политика трябва да е поставен върху съхранението на работните места,  подкрепа за максимално съхраняване на доходите и недопускане на срив в потреблението. От бизнеса призоваха още за съкращаване на сроковете за обслужване на фирмите от страна на държавната администрация, както и за промени в правилата за кандидатстване по оперативните програми.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал и Радосвет Радев от Българската стопанска камара коментираха:

„Трябва да се осигурят непременно зелени коридори за транспортните превози. За тези, които са с рязък спад на продажбите, също трябва да бъдат подкрепени доходите на хората“.

„Държавата, точно в този момент, трябва да покаже своята коректност, изплащайки свои задължения по различни оперативни програми и обществени поръчки“.

В срещата участваха председателят и заместник-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и Кънчо Стойчев,  Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, председателят и заместник-председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев и Станислав Попдончев, както и  Илиян Терзиев, член на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ и председател на Управителния съвет на Камарата на строителите в България и Румяна Георгиева, парламентарен секретар и ръководител “Индустриални отношения” на КРИБ.

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.