Последни новини
Home / Законът / Работодатели пред президента: Държавата да изплати веднага задълженията си към бизнеса

Работодатели пред президента: Държавата да изплати веднага задълженията си към бизнеса

Defakto.bg

Държавният глава поиска мерки, които да облекчат българския  бизнес в кризисната ситуация

Необходим е комплекс от мерки в подкрепа на „здравето“ на българската икономика и нейната жизнеспособност след коронавируса.  Това заяви държавният глава Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с  ръководствата на национално представителните работодателски организации в страната. Президентът подчерта, че наред с наложените вече ограничителни мерки са нужни и такива, които да подкрепят бизнеса, най-засегнатите български граждани и тези, които в момента губят своята работата и поминък. 

На среща с държавния глава представители на работодателските организации настояха държавата да изплати веднага задълженията си към фирмите по различни програми и обществени поръчки. 

„В своето обръщение вчера призовах за строго съблюдаване на всички мерки, които се препоръчват от ресорните институции и това е жизненоважно за здравето на нацията. Но в същото време само с ограничения, забрани и глоби не можем да излезем от тази криза като пълноценно общество и като устойчива икономика“, заяви  президентът.

По думите на Радев  правителството в спешен порядък следва да преоцени своите финансови и инвестиционни приоритети. „Ако се налага, някои проекти могат и да изчакат. Здравето, животът, благоденствието на българските граждани и на бизнеса не могат да чакат. Затова е много важно да се приоритизира, защото все пак ресурсите са ограничени“, добави той.

За инвентаризация на задълженията на държавата към бизнеса и съкращаване на административните срокове за тяхното изплащане към българските компании, призоваха представителите на бизнеса. Според представителите на работодателските организации фокуса на държавната политика трябва да е поставен върху съхранението на работните места,  подкрепа за максимално съхраняване на доходите и недопускане на срив в потреблението. От бизнеса призоваха още за съкращаване на сроковете за обслужване на фирмите от страна на държавната администрация, както и за промени в правилата за кандидатстване по оперативните програми.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал и Радосвет Радев от Българската стопанска камара коментираха:

“Трябва да се осигурят непременно зелени коридори за транспортните превози. За тези, които са с рязък спад на продажбите, също трябва да бъдат подкрепени доходите на хората”.

“Държавата, точно в този момент, трябва да покаже своята коректност, изплащайки свои задължения по различни оперативни програми и обществени поръчки”.

В срещата участваха председателят и заместник-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и Кънчо Стойчев,  Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, председателят и заместник-председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев и Станислав Попдончев, както и  Илиян Терзиев, член на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ и председател на Управителния съвет на Камарата на строителите в България и Румяна Георгиева, парламентарен секретар и ръководител “Индустриални отношения” на КРИБ.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.