Последни новини
Home / Законът / Съветът на нотариусите към професията: Ако временно затваряте кантори, не оставяйте района без нотариус (препоръките)

Съветът на нотариусите към професията: Ако временно затваряте кантори, не оставяйте района без нотариус (препоръките)

Defakto.bg

Препоръки към представителите на професията отправя и Съветът на нотариусите на Нотариалната камара. Председател на Съвета е Красимир Анадолиев.

Препоръките са:

 1. Във връзка с нарастващите диагностицирани случаи на заразени с вируса COVID-19,  усложнената епидемиологична обстановка в страната и обявеното с Решение от 13.03.2020 г. на Народното събрание на Република България извънредно положение и препоръки на Националния оперативен щаб, създаден със заповед № Р-37/26.02.2020 г. на министър – председателя на Република България, и съобразно Заповед № РД-01-124/13.03.2020 г. на министъра на здравеопазването,  с оглед спецификата на нотариалната дейност и с цел опазване на здравето и безопасността на посетителите и работещите в нотариалните кантори, Съветът на нотариусите препоръчва на всички нотариуси създаване на вътрешна организация и ред в нотариалните кантори включваща предприемането на описаните по- долу мерки с цел превенция на заболяването и намаляване на риска от заразяване:
 • Да не се допуска струпване на хора в помещенията за обслужване на клиентите. За целта е препоръчително да се допускат лицата, които имат предварително уговорен и записан час и са страни или техните представляващи по съответното производство.
 • Да се ограничи достъпът на лица придружители, които не са страни или участници по нотариалното производствo.
 • Да се осигурява препоръчителното разстояние между участващите в нотариалните производства.
 • Посетителите на канторите да бъдат предупреждавани да ползват лични предпазни средства.
 • Консултациите, както и всички подробности относно предстоящите нотариални удостоверявания, да бъдат уточнявани и извършвани предварително по електронен път.
 • Да се осигурят индивидуални средства за лична хигиена и дезинфекция за служителите в нотариалните кантори.
 • При осъществяване на функциите си съобразно заеманата длъжност, служителите да ползват само личното си работно място.
 • Да се спазва строга лична хигиена от служителите, като редовно  почистване и дезинфекциране на  работното място и ползване на лични предпазни средства –  ръкавици и маска за лице.
 • Да се дезинфекцират работните помещения по възможност след всеки отделен клиент: почистване с препарати на всички повърхности – под, мебели, дръжки, електрически ключове и други ползвани средства и материали – телефони, клавиатури и други.
 • Да се проветряват работните помещения.
 • Всеки клиент да бъде обслужван от Нотариалната кантора, само след напускане на предишния.

     2.  Уважаеми колеги, призоваваме ви да съобразите възможността за извършване на нотариалните удостоверявания спазвайки стриктно становищата и указанията на националния кризисен щаб срещу разпространение на коронавируса!

Нека не забравяме, че в страната е обявено извънредно положение и физическото здраве на участниците в нотариалните производства и служителите ви, следва да е водещ критерий при вземане на решения за извършване на удостоверявания!

Всеки един от колегите нотариуси да организира нотариалната дейност в кантората си съобразно извършеният анализ и  преценка за неотложност на конкретните удостоверявания.

Призоваваме ви при най-малките колебания, че е налице опасност от разпространение на COVID-19, следствие струпване на граждани, да отлагате нотариалните действия за друг ден или период!

3. Уважаеми колеги, моля ви да съобразите решението си за временно затваряне на нотариалните кантори с необходимостта гражданите от определен район да не бъдат лишени изцяло от възможността за извършване на неотложни удостоверявания.

Съветът на нотариусите е на разположение за въпроси и допълнителна информация.

Съвет на нотариусите на Нотариалната камара на Република България!

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.