Последни новини
Home / Законът / Тръгват засилени проверки за спекула с цените на стоки от първа необходимост

Тръгват засилени проверки за спекула с цените на стоки от първа необходимост

Defakto.bg

Гешев се обяви за спиране на ски – курортите в цялата страна

Главният прокурор Иван Гешев и председателят на Националния оперативен щаб ген. майор проф. Венцислав Мутафчийски. Снимка БГНЕС

Започват засилени проверки за спекула с цените на стоки от първа необходимост. Това каза главният прокурор Иван Гешев след среща с председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

Като главен прокурор, Гешев одобрява извънредни мерки във връзка с панедмията COVID – 19. , икономиката се възстановява, човешки живот – не, каза той.  Като гражданин обаче смята, че мерките трябав да са по-радикални.  Той се обяви за затваряне на всички зимни курорти, а не  само този в Банско, къдете бе открито 9-годишно дете, заразено с коронавирус и по разпореждане на прокуратурата ски зоната бе спряна.

Няма как да излезем без икономически щети, но това е нещото, което можем да решим и можем да променим.

Отдавна, доколкото на мен ми е известно, в цяла Европа са затворени всички зимни курорти. Това е един от вариантите, аз не мога да го предложа, това е от компетентността на други власти, аз казвам личното си мнение като гражданин. Прокуратурата, каквото може, ще го направи“

Той се срещна и с главния секретар на МВР Ивайло Иванов във връзка с действията по ограничаване разпространението на коронавируса.

Обвинител номер едно каза, че нарушаването на карантината и спекулата са били основните проблеми към този момент, очертани от генерал Мутафчийски по време на разговорите с органите на реда за обсъждане на ситуацията с разпространението на Covid-19 и спазването на противоепидемичните мерки.   Отговорът на МВР и прокуратурата беше – твърди действия по отношение на отклоняващите се от домовете си хора, поставени в изолация и масови проверки за злоупотреба с цени на лекарства, консумативи и дезинфектанти.

Шест са образуваните до този момент досъдебни производства срещу нарушители на карантината – 4 в София и по едно в Монтана и Враца.

Друг приоритет за прокуратурата е ще бъдат ли минимизирани рисковете от престъпления, за които това извънредно положение може да се окаже хранителна среда, примерно телефонни измами, за които вече говориха от МВР.

Преди два дни  Върховна административна прокуратура обяви, че е  възложила проверки на контролните органи срещу спекулата  с цените  на лекарства, продажбата им без разрешение, както и на търговията на лекарствени продукти чрез интерет сайтове. Това стан по указания на главния прокурор.  Ще бъде проверявано и предлагането на храни и хранителни продукти.  На шефа на Българска агенция по безопасност на храните бе обърнато внимание, че контролните органи трябва да налагат глоби и принудителни административни мерки при установени нарушения по Закона за храните.

Шефовете на   Изпълнителна агенция по лекарствата, Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата и на Комисията за защита на потребителите трябва да вземат мерки за предотвратяване на  продажбата на лекарствени продукти на цени различни от образуваните по реда на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, осъществяването на търговия с лекарствени продукти, без съответното разрешение, както и на продажбата на лекарствени продукти от разстояние (чрез интернет сайтове).

От съобщение до медиите се разбира, че апелативните и окръжни прокуратури в  страната са разпоредили проверки за спекула с цените на лекарства и храни по време на извънредното положение.

Проверките ще се извършват съвместно с регионалните здравни инспекции и техните правомощия по Закона за лекарствените препарати в хуманната медицина за спазване на контрола на цените на лекарствените препарати в аптеките и дрогериите.

Отделно окръжните прокуратури  съвместно с териториалните структури на Българската агенция по безопасността на храните ще следят за спазване на Наредбата за етикирането и представянето на храните при продажбата им, както и за евентуална спекула.

Проверките ще продължат до отмяна на въведеното извънредно положение.

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.