Последни новини
Home / Законът / Законът за извънредното положение: От „Карантина за цяло Банско“ до дилемата „Да се заразим или да гладуваме“?!

Законът за извънредното положение: От „Карантина за цяло Банско“ до дилемата „Да се заразим или да гладуваме“?!

Defakto.bg

Очаквано, правната комисия на НС пусна проекта на управляващите за първо четене

Очаквано, с 15 „за“, 0 „против“ и 7 „въздържали се“ правната парламентарна комисия одобри проекта на Закон за мерките по време на извънредното положение,  предложен от мнозинството начело с Цвета Караянчева.

Той предвижда от спиране на всички масови мероприятия, през спиране на процесуалните срокове по дела до прекратяването на публичната продан и налагането на запори върху сметки и заплати на длъжници до криминализирането на отказа от медицинска помощ при епидемия, пандемия и извънредно положение, както и затвор и глоба за подаването на „фалшиви“ сигнали и новини при епидемия, пандемия и извънредно положение.

Любопитните, видими по време на проблемното (технически) онлайн излъчване на заседанието подробности бяха, че част от участниците (включително правосъдният министър Данаил Кирилов и присъстващите адвокати) носеха поне маски, други – не. Главният прокурор Иван Гешев, доскоро основен герой във всички шумни акции, нямаше маска. Но  пък настояваше за радикализъм, крути меркиу, „почти военно положение“ и прочее заради „нашите баби и дядовци“.

Това е зрелищността, разбира се, говоряща. Същностният дебат обаче се разви в друга плоскост, в крайна сметка до това каква е целта на „извънредния“ закон: качествена работа от всички институции или стигане до дилемата  „да се заразим или да гладуваме“.

Главният прокурор Гешев, спестил появите си на поредицата извънредни заседания на ВСС, бе на заседанието на правна комисия и  обяви настояването си за радикални мерки, почти за „военно положение“, защото  сегашният закон до петък може да е безсмислен.  Другото му предложение бе за  „карантина на цяло Банско“ (и не само,  останалите, по-долу).  „Времето ни изтича като пясъчен часовник“, каза той .

Изоставаме в действията, обяви още  Гешев.

А държава ще има ли?

В залата на правната комисия бяха председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова и адвокат Валя Гигова.

Гигова предупреди: Не може всички дела – граждански, наказателни, административни, да се слагат под общ знаменател, включително по спиране на сроковете по тях.  Даде пример – спрем ли тотално сроковете по административните дела, означава да кажем на държавата да не работи! Адвокат Гигова имаше и сериозни възражения за свеждането на нотариалната дейност единствено до „неотложни заверки“, които никой не знае какви са. „Съгласна съм с всички ограничения, но не може да се каже – ще си стоим всички вкъщи и ще сме живи и здрави, ама тогава има ли кой да взема решения, ще има ли кой да плаща данъци? Няма да има и държава!“, предупреди адвокатът.

Мнооого реплики!

Главният прокурор Иван Гешев тутакси отвърна:  “ Става дума за ограничаване на куп дейности, които създават риск за много български граждани, една почивка до Мароко и други такива неща.. Няма как да спре да работи държавата, начинът да излезем от кризата е да действаме като общество и колектив, а не като уплашени индивиди. Някои неща, нормални вчера, вече не са нормални днес, застрашават нас, родителите ни, бабите и дядовците ни. А това, че сроковете вероятно не удовлетворяват някого… Ако някой от вас има родител, баба и дядо… Можем да пишем монографии, да си развиваме теории, да трупаме дивиденти, но ПРБ е направила своето, каквото зависи от нея, ще бъде свършено. Останалите власти са длъжни да са ниво също.“

Министър Данаил Кирилов: „Имам много реплики към адвокат Гигова. Наистина има опасност мерките да се разлеят и вместо стегнатост на законовата норма, да се получи друго. Не споделям ред крайни констатации, хищната атака включително на колеги юристи, които на всичкото отгоре приемам за достатъчно компетентни… Споделям разбирането, че извънредното законодателство трябва да е кратко, в няколко разпоредби, с които са решени основните правни въпроси в такъв момент. Споделям притеснението на главния прокурор, че този проект ще има съвсем друг смисъл в петък. Говорил съм за възможно най-бързо разглеждане на проекта. По текстовете има какво да се направи – имаше много напрегнат дебат дали изобщо се забраняват командировките в чужбина и за задължителната медицинска застраховка“. Прикани за прецизиране на текстове, но бе категоричен – за нотариалните удостоверения и прекратяванията на публична продан, както и спирането на запори над длъжници са заимствали от професионалните общности.

В същото време, Кирилов призна – в проекта ги няма предложенията за социални и бизнескомпенсациии, озвучени от съответните министри.

Опозицията: За някои идеи – „да“, за други – „не“

В предложения извънреден закон липсват ред вече дадени „обещания“, обяви Крум Зарков (БСП). „Липсват, например, предложенията на социалното министерство за изплащане на 60 % от възнагражденията от заплатите на „спрените“ предприятия, но много колеги имат готовност за предложение в тази посока. Липсват и предложенията на МФ, те биха дали отговори на някои въпроси за данъчния режим и сроковете… Специално се обръщам към Валя Гигова – ако се появи предложение за давностните и преклузивни срокове в материалните закони, бих приел, че такава уредба би била адекватна“, каза депутатът.

Последва Иван Гешев: „Има сериозна опасност за блокиране на държавата от „фалшиви“ сигнали и новини. Времето за говорене свършва, изоставаме с действията. Пълна карантина има в Италия, Чехия… гражданите не могат да излизат освен за храна и лекарства, ако не вземем адекватни мерки ще стигнем до тази крайна ситуация. За фалшивите новини – над 100 000 жандармеристи са мобилизирани във Франция, за нас няма да коментирам … Току що от един ФБ ми изпратиха, че един кмет около София разпространява, че има коронавирус в селото, има разлепени надписи „карантина“ над домовете на хората с карантина. Призовавам НС и изпълнителната власт да действат по-радикално и своевременно, ПРБ е направила своята организация и ще действа в рамките на собствените си правомощия. Приятен ден  и благодаря ви!“ И главният прокурор си тръгна.

Крум Зарков (БСП): „Съжалявам, че главният прокурор напуска. За никой тук няма дилема здраве или бизнес, първото е основен приоритет и няма спор. Но не можем да питаме хората дали предпочитат да се заразят или да гладуват. Оттам идва цялата трудност. Второто противоречие, което не съществува – между правната прецизност и политическите решения. Политическото решение няма да е ефективно, ако тук не си свършим работата. Въпросът със сроковете е пример – как да го направим, че да създаде ефект. Няма спор за необходимостта от крути мерки, но няма да ги мерим по радикализъм, а по необходимост. Няма закон, който сам по себе си да спре вируса. Трябва първо да спрем разпространението му, второ да предовратим  здравните, социални и икономически последици. Големият въпрос е  дали този закон изпълнява своите задачи, а именно да организира дейността ни оттук нататък. Държавата се снишава и голямата цена на кризата ще я платят работещите хора….От закона липсват мерки, които вече медийно бяха обещани – 60 %, които държавата ще възстановява от заплатата на служитерите, отсрочените плащания за различни сметки, обещани от министъра на енергетиката, забраната за изключване на енергоподаването…  НК – примерите на главния прокурор са сериозни, но предложените промени задават много повее въпроси, отколкото отговори. Не знам дали съобщението във ФБ или лепенето на лепенки се обемат от чл. 326 НК. Но за медиците – всички сме вперили очи в тях, в 21 чака им ръкопляскаме, а сега със закон ги заплашваме?!

Хамид Хамид (ДПС): „ДПС ще подкрепи проекта на първо чететене, за второ четене ще имаме предложения, всички  по-строги мерки , няма да постигнем иначе предвидените цели. Не съм съгласен за спешни неотложни заверки за нотариалните сделки. От гледна точка на кого спешни – на измамника, който води една възрастна жена, за да я измами?  Ще предложим изобщо изключване на сделки за прехвърляне на вещни права, сделки за прехвърляне на МПС и т.н. “

Валя Гигова репликира: „А договор за кредит, обезпечен с ипотека, за да се произвеждат защитно облекло и маски?!“ Не получи отговор.

Снимки: Веселин Боришев

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца поради липса на престъпление

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца, съобщава държавното обвинение за БТА. …

Потвърдено: Лидерът на партия Атака Волен Сидеров е осъден на 5000 лв. глоба за обида и клевета на Искрен Веселинов

Софийски градски съд потвърди осъдителната присъда на Волен Сиделов, произнесена от Софийски районен съд  за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.