Последни новини
Home / Законът / Тежки санкции заплашват международен шофьор, нарушил задължителната карантина заради COVID-19

Тежки санкции заплашват международен шофьор, нарушил задължителната карантина заради COVID-19

Defakto.bg

По-късно през деня Апелативна прокуратура – Варна обяви второ досъдебното производство за неспазване на карантинния период

Териториалното отделение в Кубрат на Районната прокуратура в Разград ръководи досъдебно производство за нарушаване на задължителна карантина по време на епидемията от COVID-19, съобщава държавното обивнение.   Делото е образувано срещу международния шофьор Атанас К. и е образувано по чл. 355 от Наказателния кодекс, който предвижда до 5 г.  лишаване от свобода и глоба от 10 000 до 50 000 лв.

Промените в НК са от миналия петък заради въведеното в страната извънредно положение от 13 март до 13 април т.г.

Фактите, според съобщението на прокуратурата сочат, че:   65-годишният Атанас Г. от Кубрат, който е шофьор на ТИР, се завърнал от  Италия на 4 март рано сутринта през ГКПП – Връшка чука на сухопътната граница между България и Сърбия.   Прибирал се в Кубрат и задължителната карантина спрямо него,  влязла в сила със завръщането му в България, трябвало да продължи до 17 март.

Служителите на районното полицейско управление обаче не открили на  11 март Атанас К. , който обяснил, че се намира в Русе по лична работа. По телефона обяснил, че ще се прибере в Кубрат. При следващото обаждане на 12 март служителите на реда установили, че телефонът на международния шофьор е изключен.

От направената справка чрез граничните служби се установило, че Атанас Г. е напуснал България на 12 март в 16,38 часа през ГКПП – Дунав мост.

Делото е взето на специален отчет от апелативния прокурор на Варна във връзка с издадена заповед на главния прокурор.  За всички дела по член 355 и по член 326 от НК във връзка с правилата и мерките в условията на извънредно положение териториалните прокуратури са длъжни да уведомяват апелативния прокурор за вземането на тези дела на специален надзор, съобщава пресцентърът на Апелативна прокуратура – Варна.

Шест са образуваните до този момент досъдебни производства срещу нарушители на карантината – 4 в София и по едно в Монтана и Враца, бе обяснено на вчерашната срещата между главния прокурор Гешев и шефа на Националния  оперативен щаб ген. Мутафчийски.

По-късно през деня Апелативна прокуратура – Варна обяви второ за деня досъдебно производство за неспазване на карантината също по чл. 355, ал. 2 от НК.

Ето и съобщението:

„Досъдебното производство е започнато днес, 17 март, и е за това, че на 16 срещу 17 март 2020 г. 49-годишният Мартин М. нарушил предписаните от РЗИ – Варна, мерки за изолирането му след завръщане от Италия. Престъплението е извършено по време на извънредното положение, обявено заради епидемията от COVID-19 в България, свързана със смъртни случаи.

49-годишният мъж пристигнал на 7 март тази година с полет от Италия на летище Варна. При завръщането си попълнил формуляр, в който вписал данни за него и съпругата му.  Уточнил, че няма личен лекар, и посочил, че ще бъде на домашния си адрес, след като бил уведомен за задължителната изолация за срок от 14 дни.

Вчера, 16 март, служители на Първо РУ на МВР във Варна посетили адреса, според указанията на кризисния щаб.  Мартин М. не бил намерен там. Проведен бил телефонен разговор с него. Мъжът обяснил, че до минути ще бъде на адреса си.  Пред служителите на реда заявил, че е ходил по работа при адвоката си. Предупреден бил да спазва стриктно карантинния срок от 14 дни.

На последвалата днес нова проверка на адреса Мартин М. отново не бил открит. Отсъствието си от адреса обяснил, че е водил сина си на уроци.

Пресцентърът на Апелативната прокуратура напомня, че наказанията за неспазване на карантинния период от 14 дни след завръщане от рискова държава може да доведе до наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева“.

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.