Последни новини
Home / Законът / И Прокурорската колегия гласува мерки за извънредното положение

И Прокурорската колегия гласува мерки за извънредното положение

Defakto.bg

Свои мерки по повод обявеното извънредно положение гласува Прокурорската колегия на ВСС днес. Те са за организацията и дейността на прокуратурата в този период и влизат в сила веднага.

А именно:

  1. Да се съобрази участието на прокурори в съдебни дела за периода от 18 март 2020 г. до прекратяване на извънредното положение съгласно решение на Съдийската колегия от 15.03.2020 г., допълнено с решение на Съдийската колегия от 16.03.2020 г.
  2. Административните ръководители, съобразно спецификата на работата във всяка прокуратура да въведат организация на дейността чрез работа по график или работа от разстояние (дистанционна форма на работа).
  3. Административните ръководители да организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в т. ч. филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена, разполагане на работните места на подходящо разстояние и други предпазни мерки съобразно препоръки от Националния оперативен щаб, създаден със Заповед № Р-37/26.02 2020 г. на министър-председателя на Република България.
  4. Достъпът на прокурори, следователи и съдебни служители в съдебните сгради, се определя със заповед на съответния административен ръководител.
  5. Административните ръководители да организират извършването на всички административни услуги на принципа на „едно гише“, физически разположено максимално близо до входа на съдебната сграда като осигурят непрекъснатото му обезпечаване с необходимите предпазни средства срещу разпространение на инфекцията.
  6. Препоръчва се призоваването на лица по преписки и досъдебни производства за периода на обявеното извънредно положение да се извършва по телефон или по електронен път.
  7. Препоръчва се подаването на документи да се извършва по пощата или по електронен път.
  8. Работата на деловодствата с граждани да се ограничи максимално, като информацията за въведената организация да се публикува на сайтовете на прокуратурите.
  9. Справки се извършват САМО по телефоните, обявени на официалните страници на прокуратурите или по електронен път на обявените от тях електронни адреси.
  10. Информацията относно създадената организация в условията на обявеното извънредно положение да се публикува на официалните електронни страници на съответните прокуратури.

Друго решение

Друго решение на колегията от днес е,  че образува дисциплинарно производство срещу Стела Илиева – следовател в Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Силистра по предложение на окръжния прокурор Теодор Желев. Жребият е посочил в дисциплинарния състав да влязат Евгени Диков  –  председател и докладчик, Гергана Мутафова, Пламен Найденов.

 

About De Fakto

Проверете също

Потвърдено: Лидерът на партия Атака Волен Сидеров е осъден на 5000 лв. глоба за обида и клевета на Искрен Веселинов

Софийски градски съд потвърди осъдителната присъда на Волен Сиделов, произнесена от Софийски районен съд  за …

Заобикалянето на повсеместния слон в стаята

 Иван Брегов, Институт пазарна  икономика Характерно у нас е, че корупцията живее най-добре по високите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four + fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.