Последни новини
Home / Законът / Крум Зарков: Закон за мерките в извънредно положение трябва да има, но ограниченията не бива да важат само за хората

Крум Зарков: Закон за мерките в извънредно положение трябва да има, но ограниченията не бива да важат само за хората

Defakto.bg

Извънредното положение е необходимо, закон за мерките при извънредно положение задължително трябва да има, но не ни харесва съдържанието на този закон, заяви пред БНР Крум Зарков, зам.-председател на парламентарната група на БСП.

Изявлението бе по повод предстоящото обсъждане в Народното събрание първо четене на законопроекта за мерките по време на извънредното положение. В дневния ред на парламента е и проектът за въвеждане на мораториум върху срока за плащане на битовите сметки, внесен от БСП. В него се предлага  до изтичане на един месец от отмяната на извънредното положение, да се наложи мораториум върху спирането на подаването на тока, парното, водата и телекомуникационните услуги и временно да се спрат сроковете за плащане на сметките. Социалистите сочат, че мораториумът ще осигури минимално спокойствие на онези български граждани, които ще загубят доходите си заради ограничителните мерки.

Известно е, че в предложения от управляващите проект не са намерили място мерките, заявени от финансовия министър, че държавата ще поеме 60% от заплатите във фирмите, които понасят щети заради коронавируса

Пред БНР Зарков заяви, че социалистите ще се  въздържат на първо четене и ще  направят предложенията за промени между двете четения.  Според него,  внесеният от БСП проект за решение за разсрочване и временно спиране на плащанията по битовите сметки заслужава дебат, отделен от предложения от ГЕРБ законопроект и такъв ще бъде предизвикан.

Този закон трябва да узакони различните въведени рестрикции, но от друга страна той трябва да организира онези компенсаторни и предпазни мерки, които да направят така, че когато тази санитарна кризи приключи, да не последва тежка икономическа и социална криза. Именно тези мерки липсват в този закон“, каза Зарков.

Всички разбират, че абсолютен приоритет е здравето, но това е половината задача, защото запазването на здравето провокира различни мерки, но ако не бъдат предприети и други, ще изпаднем в дилемата да сме здрави или да гладуваме, което е недопустимо“.

Според Зарков  сега е времето, когато всеки трябва да се върши качествено работата: „Националният оперативен щаб да следи за здравето, да препоръчва мерки, Министерският съвет да ги изпълнява, а ние като законодатели –  да направим качествено законодателство, което да облече набелязаните мерки в закон, но и даде глътка въздух на тези хора, които ще бъдат сериозно притеснени в този период от време. Трябва да направим така, че тези мерки да не бъдат такива, че да ни поставят в изключително тежки положения утре и в другиден…

Източник БНР

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.