Последни новини
Home / Законът / СГС гледа мерките за неотклонение дистанционно, по скайп. Всички да правят така, препоръчва апелативният съд (допълнена и обновена)

СГС гледа мерките за неотклонение дистанционно, по скайп. Всички да правят така, препоръчва апелативният съд (допълнена и обновена)

Defakto.bg

За получаване на спешни книжа – първо справка по телефона, после получаване на входа на Съдебната палата

По време на извънредното положение Софийският градски съд (СГС) ще разглежда делата по мерки за неотклонение новаторски, по скайпа. Исканията за задържане под стража или за промяната на най-тежката мярка са сред „изключенията“, чието разглеждане не спира.

В повечето съдилища по този повод вече има строги указания кой и как да се допуска до съдебната сграда, след показване на призовки и легитимиране пред съдебната охрана.

На страницата на СГС обаче уведомяват:

Софийски градски съд призовава гражданите да не идват в Съдебната палата, дела няма да се гледат, справки на място няма да се извършват и документи на ръка няма да се приемат. Мерките за неотклонение ще се гледат чрез Скайп, без да бъдат водени задържаните. В сградата ще се допускат само страни по спешните дела, посочени от ВСС.

Как се гледа дело по скайп?

В зала 73 на Съдебната палата, където се провеждат и видеоконферентните разпити, разясниха от СГС пред Де факто. За разглеждане на искане за постоянно задържане в нея влизат съдията, прокурорът и защитата (съответният адвокат се допуска в палатата). Задържаният обаче участва в заседанието от ареста – повечето задържани са в този на бул. „Г.М.Димитров“. Там арестантът се закарва в помещение с интернет и компютър и онлайн „присъства“ в съда.

Вчера така, по скайп, са били гледани седем дела за мерки за неотклонение по НПК. Две заседания, по Закона за здравето за принудително настаняване за лечение, са били проведени „присъствено“ (онзи, чието принудително настаняване е поискано физически е бил в залата). Водят се обаче разговори с лечебни заведения и те да осигурят връзки по скайп.

По-късно дойдо следното съобщение:

„Предвид епидемичната обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната и обявеното с Решение от 13.03.2020 г. на Народното събрание извънредно положение, председателят на Апелативен съд – София съдия Даниела Дончева с писмо от 17.03.2020 г. е препоръчала на административните ръководители на съдилищата в апелативния район при техническа възможност първоинстанционните производства по чл. 64 и 65 НПК (касаещи взимане и изменение на мярка за неотклонение „Задържане под стража“) да бъдат осъществявани дистанционно – чрез видеоконферентна връзка, скайп-връзка или по друг начин с местата, където се намират задържаните. Препоръчано е и да се разяснява на обвиняемите лица процесуалната възможност да не се явяват в производствата по въззивна проверка на първоинстанционните определения.

Препоръките се основават на това, че по този начин значително ще се намали рискът от разпространение на COVID-19.

Във връзка с епидемичната обстановка и с цел превенция, в Софийски градски съд и Софийски районен съд е създадена необходимата организация и е осигурена техническата възможност за дистанционно разглеждане на производствата по мерки за неотклонение, както и по делата по Закона за здравето, чрез скайп-връзка, като за целта е осъществена необходимата координация с ГД „ИН“, ЦПЗ „Проф. Н. Шипковенски“, ЦПЗ-София и ДПБ „Св. Иван Рилски“. Целта на предприетите мерки е осигуряване в максимална степен защитата на здравето и живота на всички участващи в съдебните производства лица – включително съдии, съдебни служители, граждани и адвокати“.

Обезпечителни мерки, молби и връчване на актове

„Извънредният“ ред в СГС е предвидил следната процедура за „спешни“ молби (по каталога, определен вече от Съдийската колегия на ВСС), постановяване на мерки и получаване на спешни съдебни актове. Най-често става дума за обезпечителни мерки.

Първо страната трябва пусне молба за това по пощата. След получаването й тя се завежда от дежурния деловодител, образува се дело, страната се уведомява по телефона. За постъпилата молба по телефона се уведомява и дежурният за деня съдия, който отива в Съдебната палата и се произнася в закрито заседание. След произнасянето, пак по телефона, се уведомява страната, тя отива до Съдебната палата, но само до входа. Там се свързва с дежурния деловодител на съответното отделение, който излиза и след легитимиране връчва съответния акт.

 

About De Fakto

Проверете също

Гл. прокурор Иван Гешев обсъжда в Израел противодействието на тероризма и проявите на антисемитизъм

Делегация на прокуратурата на България, водена от главния прокурор Иван Гешев, е на работно посещение …

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.