Последни новини
Home / Актуално / След много критики, законопроектът за мерките при извънредно положение бе приет на първо четене

След много критики, законопроектът за мерките при извънредно положение бе приет на първо четене

Defakto.bg

Управляващите отхвърлиха предложението на БСП за мораториум върху срока за плащане на битовите сметки до един месец, след отмяната на извънредното положение. Отсъства отговорността на държавата, коментира  Корнелия Нинова

Валери Симеонов поиска въвеждане на полицейски час и мерки за религиозните мероприятия

Парламентът одобри на първо четене законопроекта за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

„За“ гласуваха 129 народни представители, а социалистите (70) се въздържаха.  До 18.00 ч в сряда ще могат да се правят нови предложения за второ четене, което е предвидено за петък.  Дотогава се очаква белите петна в проекта  да бъдат запълнени с финансовите и социални облекчения за гражданите,  пострадали от кризата заради  COVID-19.

Отхвърлено бе предложението на  БСП  до изтичане на един месец от отмяната на извънредното положение, да се наложи мораториум върху спирането на подаването на ток, парно, вода и телекомуникационни услуги заради неплатени сметки.  От  проведения  дебат се разбра, че от проекта ще отпаднат предложените наказания за глоби и пробация на лекарите, както и задължителния неплатен отпуск на работниците по време на кризата.

Макар и одобрен законопроектът получи сериозни  критики. Проектът предвижда ограничения и забрани за посещение на обществени събития, всички видове масови мероприятия и санкции за неспазване на наложената карантина заради коронавируса. До прекратяване на извънредното положение спират да текат всички процесуалин срокове по висящите съдебни, арбитражни, административни и изпълнителни производства.  Спира и налагането на запори на банкови сметки на физически лица, на запори върху трудови възнаграждения и пенсии, както и извършването на описи на движими и недвижими вещи, собственост на граждани.

За значителни подобрения във внесения законопроект се  обяви Валери  Симеонов.  Той се противопостави на изписването в закона на цялата заповед на  здравния министър срещу социалната изолация. Необходимо е  текстовете да са по-стегнати и да дадат свобода на действие на институциите  според епидемичната обстановка, каза той.  Като привърженик на строги мерки, Симеонов се обяви за въвеждане на полицейски час,  както са направили и други държави.

Беше категоричен, че социалната изолация трябва да предвиди безусловни  ограничения за  религиозните  мероприятия.  Такива в проектозакона няма.

Шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова препоръча заради солидарността депутатите да подкрепят законопроекта.

Тъкмо солидарността отсъства от този законопроект, опонира  Корнелия Нинова – въвеждат се задължения за работодатели, лекари, работници, но държавата е без ангажимент в  предложения проект, каза тя.  „Предлагате половината възнаграждение по време на криза за работниците, задължавате работодателите да заплащат заплати, но къде е  държавата в това уравнение“.   Къде са  обещаните мерки от премиера Борисов, от министър Горанов и др., защото в  закона ги няма.  Къде са удължените  срокове за плащания на ток, парно, обещани от енергийния министър, попита Нинова.

Тя настоя за актуализация на държавния бюджет: „Данъчни ваканции, ваканции върху ипотечните кредити, абе  как в целия свят това е факт и помага на икономиките и на хората, а само за вас в България това е популизъм?“ . Напомни, че  онова от което се вълнуват хората на „навън“ са  липсата на предпазни  маски,  дизефектанти, тестери и пр. Правителството пренасторйва работата си, но предпазни средства няма, каза тя. Предложи  държавният резерв да се отблокира, законът позволява това по време на криза, и безвъзмездно да бъдат предоставени  на населението средства и консумативи,  докато бъде произведено нужното количество.

Социалистите настояха за създаване на специален фонд „Солидарност“, който да изплаща обезщетенията на пострадалите работиници и служители от мерките за справяне с кризата.  Те категорично се обявиха против задължителния неплатен неплатен отпуск за работниците по време на извънредно положение. В проекта е посочено,че работодателите ще могат да предоставят платените отпуски на работниците или служителите, без тяхно съгласие.  На тези, които са си ползвали отпуските вече, ще разрешават  неплатен отпуск. (нов чл. 173 а)

За отпадане на това предложение се обяви и председателят на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС.  Той подчерта, че за второ четене ще предложат възможност за ползване на платен годишен отпуск без отказ  на служители над 60-годишна възраст като най-уязвимата група за коронавируса.

Нинова очерта и друг абсурд – вместо стимули и предпазни и средства за лекарите, в законопректа се предлагат наказания за лекарите.  Обещахте им по 1000 лева „отгоре“, които ги няма в проектозакона, но сте им записали глоба от 1000 лева. (Записана е  глоба до 1000 лева  или пробация за лекари, ако откажат да лекуват при епидемия). 

Спекулата също не е намерила място в закона, а наказанието за нея в НК  остава 100 лв.

Даниела Дариткова  се обяви за отпадне на наказанията за лекари като неуместни в този момент. „Категорично трябва да разчитаме на морала, съзнанието и високата отговорност на всички медици“, каза тя.

Искрен Веселинов от ВМРО пък обърна внимание на ситуациите на  хората с кредити и  предлага да се посочи срок за отлагането им, докато си поемат въздух от извънредното  положение.  Той също подкрепи идеята за по-високи наказания срещу спекулата на цените с лекарства и дезифектанти.

„Патриотите “ , като главният прокурор, подкрепят наказанията за фалшиви новини по време на извънредно  положение. Бъдещето на това предложение изглежда безоблачно.  (Законопроектът предлага  да бъдат инкриминарни  фалшивите новини, които  всяват паника в обществото. За всеки който предава по радио, телефон или по друг начин неверни знаци за помощ, злополука или неверяна инфорамция за заразна болест, се предвижа наказание  до 3 години лишаване от свобода, както и глоба от 1000 до 10 000 лева, вместо досегашното лишаване от сводоба до 2 години (‘чл. 326 НК).)  Ако от деянието са настъпили значителни вредни последици, извършителите са заплашени от затвор до 5 години затвор и глоба от 500 до 2000 лева.  Законопроектът предлага  глобата да бъде увеличена на от 10 000 до 50 000 лева.

По повод забраната за налагане на запори върху  банкови сметки на физически лица за периода на извънредното положение, бе поставен въпроса –  какво става с неплатените издръжки за деца през това време? Последва и предложение в проектозакона да се предвидят изключения за подобни случаи.

Парламентът не прие предложението на левицата за мораториум върху плащане на битовите сметки до изтичане на един месец от отмяната на извънредното положение.

Крум Зарков  изчете предложение на социалистите –  до изтичане на един месец от отмяната на извънредното положение, да се наложи мораториум върху спирането на подаването на тока, парното, водата и телекомуникационните услуги, като се спрат сроковете за плащане на сметките.

Зарков, посочи че отмяната на срока ще осигури минимално спокойствие на онези български граждани, които ще загубят доходите си заради ограничителните мерки.

„Това е елементарна  мярка на здрав разумум. Тези предложения нито са радикални, нито  затрудняващи. По своето  същество те не се различават от мярката на министър Петкова за отлагане с 20 дни на плащанията. Разликата е, че нашето предложение е готово, а нейното липсва.  Е, защо нашето  преложение да е популизъм,   а вашето  – не“?  попита  Зарков.

От ГЕРБ и ДПС  възразиха на подобна мярка с мотива, че това ще постави под риск ключови отрасли на страната.

Валентин Николов ( ГЕРБ) заяви: „Не бих нарекъл предложението популизъм, но ще доведе до щети на публични ресурси“, каза той.

Не е ясно какво ще стане с публичните ресурси, но е ясно че частните ще се сринат, заключи Зарков.

ДПС също не подкрепи  предложението с мотив, изказан от Йордан Цонев, че така партията се грижи да се запазят работните места на хората. Шефът на КЕВР Иван Иванов обясни, че предложението  на БСП ще застраши публичните финанси на електро и топлопроизводителните системи и ВиК.

Депутатът от БСП Георги Свиленски обаче подчерта:  „Българските граждани не могат да си платят сметките. Това е истината! Разбира се, че ако всички спрат да плащат сметките, тези отрасли ще закъсат най-много, но те така или иначе ще спрат, със или без това решение„.

Енергийният министър Теменужка Петкова отправи уверение,  че за второ четене в законопроекта  ще попадне отлагането с 20 дни на плащаниятаза за ток и парно. „Този срок ще бъде удължаван толкова  пъти колкото е необходимо, без да се спира електрозахранването“,  каза Петкова.

„Ще бъде  въведен текста,  че  държавата поема за 3 месеца 60 процента от заплатите на служителите във фирми, които понасят щети заради коронавируса, увери пък социалният министър Деница Сачева.  Тя заяви, че предвиденият  неплатения отпуск трябав да е със съгласие на работниците.  „Това, което се опитваме да направим, е да укрепим на първо място здравната система, така че в момента ние трябва да мислим не панически и как в краткосрочен план да се опитаме абсолютно всички щети да обхванем, а да мислим дългосрочно за това какво ни чака“.

Управляващите се отказаха от предложението си в КТ да се запише, че при престой на предприятията  заради кризата, работещите да получават само 50% от възнаграждението си.

В бързането да бъде внесен законопроекта са пропуснати предложенията на важни ресори,  през силно кашляне призна правосъдният  министър  Данаил Кирилов.

Така и не стана ясно защо бе нужно  прибързаното внасяне на този важен законопроект,  след като съществени  въпроси по  обгрижване на населението са изпуснати. Ясно е само, че за второ четене предстои Сизифов  труд – от проекта отсъстват и други важни въпроси, като  удължаване на срока   за годишното счетоводно приключване и представянето на годишните финансови отчети и декларациите по Закона за корпоративното подоходно облагане до 30 юни, обещани от правителството. Както и обещаното удължаване на срока за плащане на местните данъци с отстъпка.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът внесе в НС предложение да отпаднат глобите за платена, но сгрешена винетка

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в парламента промени в Закона за пътищата и Закона за движение …

Решението за конкурса за назначение на 28  длъжности „прокурор” в районните прокуратури е обнародван в „ДВ“

Решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за обявяване на конкурса за първоначално назначаване и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.