Последни новини
Home / Законът / Специализираната прокуратура обвини трима адвокати и служител за организирана престъпна група

Специализираната прокуратура обвини трима адвокати и служител за организирана престъпна група

Defakto.bg

Защитникът на Цветан Василев и Емилиян Гебрев Лазар Карадалиев е арестуван

Ново обвинение за организирана престъпна група, създадена да пере пари, е повдигнала специализирана прокуратура на трима столични адвокати и служител в една от канторите. За това съобщиха от ПРБ.

Соченият за ръководител на групата адвокат е арестуван, специализираният съд му е определил най-тежката мярка за неотклонение, останалите двама защитници са освободени срещу гаранции от по 150 000 лева, а служителят – срещу 50 000 лева.

В прокурорското съобщение се сочат само инициалите на „адвокат Л.К.“, но те са лесно разпознаваеми – става дума за Лазар Карадалиев, потвърдиха наши източници.

Карадалиев е един от защитниците на Цветан Василев в процеса „КТБ“, адвокат е и на собственика на „Емко“ Емилиян Гебрев.

В края на 2018 г. гръмна публичен скандал заради претърсвания и изземвания в адвокатската му кантора, защитници остро протестираха срещу действията на прокурори и разследващи, а самият Лазар Карадалиев обвини, че при претърсването е била иззета кореспонденцията с клиента му Емилиян Гебрев. Иван Гешев, тогава зам.-главен прокурор, пък бе обяснил действията с дело срещу организирана група за пране на пари, по което адвокатът станал обвиняем.

През февруари т.г. на свой ред КПКОНПИ атакува Карадалиев с иск за гражданска конфискация за 2,8 милиона лева. И поясни, че производството й започнало след повдигане на обвинение за участие в ОПГ.

Днешното съобщение на прокуратурата:

„Специализираната прокуратура повдигна обвинения на трима столични адвокати и служител в адвокатска кантора за участие в организирана престъпна група, създадена с цел пране на пари.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от 2014 година. За користните си цели участниците използвали контролирани от тях юридически лица, регистрирани на подставени лица в България, както и в офшорни зони – разполагащи с открити сметки в български банки. Пълномощници на тези фирми теглили или нареждали преводи по определени сметки на средства, придобити от престъпна дейност.

По искане на прокуратурата на 17 март 2020 г. Специализираният наказателен съд определи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на ръководителя на групата адвокат Л.К. На другите двама юристи са определени гаранции в пари в размер на по 150 000 лв. Служителят в адвокатска кантора е с парична гаранция от 50 000 лева.

Определението на Специализирания наказателен съд не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативния специализиран наказателен съд“.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.