Последни новини
Home / Законът / Отстъпката от 5% за предсрочно погасяване на данъци и финансовите отчети на фирмите с удължен срок – до 30 юни

Отстъпката от 5% за предсрочно погасяване на данъци и финансовите отчети на фирмите с удължен срок – до 30 юни

Defakto.bg

Отстъпката от 5%, която се полага при предсрочно внасяне на данък сгради за цялата година до 30 април, се удължава също до 30 юни. За времето на обявеното извънредно положение до 13 април, се спира образуването на нови изпълнителни дела  от Националната агенция за приходите (НАП). Няма да се  обявяват нови вещи и имоти на публична продан, няма да се налагат нови запори и т. н., освен ако това не се налага от от особено важни държавни интереси. Давностните срокове също спират да текат.

Това става ясно от внесени в Народното събрание предложения от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ), за който съобщава Медиапул.   В 18 ч. вчера изтече срокът за внасяне на текстове между първо и второ четене на законопроекта за извънредното положение.

И още: Срокът за внасяне на изравнителния данък върху печалбата за 2019 г. се измества от 31 март на 30 юни.  Крайният срок за годишните финансови отчети също се измества за 30 юни. Авансовите вноски пък ще се правят съобразно декларираните от фирмите финансови резултати за 2018 г.  Промените важат също за едноличните търговци и земеделските стопани.

Това означава, че до 30 юни в държавния бюджет ще влизат по-слаби постъпления от корпоративния данък, само по линия на авансовите вноски, коментира изданието.

Предвижда се през 2020 г. да не се изплащат средства за представително облекло на държавните и другите служители в изпълнителната власт, което значи, че заплатите им вероятно ще намалеят.

Срокът за изготвяне на средносрочната макроикономическа прогноза, която се публикува от Министерството на финансите до 30 април всяка година, се удължава до 31 октомври.

До 13 април се спира обявяването на нови обществени поръчки,  освен в особено важни случаи.

Липсата на тези и други подобни  предложения бе повод за сериозни критики по време на пленарното заседнаие вчера,  на което мина на първо четене Законопроекта   за мерките по време на извънредно положение.  Очаква се новите предложения, тези и други,  да  бъдат разгледани в четвъртък от  правна комисия, а в петък да бъдат гласувани окончателно в парлбамента.

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува тълкувателно дело по защитата на правото на интелектуална собственост

Във ВКС бе образувано тълкувателно дело по въпрос, свързан с производствата по защита на правото …

Ген.адвокат по българско дело: Съдът трябва да изясни дали прокуратурата защитава обществен интерес като използва лични данни по дело срещу нея

Могат ли в хода на наказателно производство да се обработват лични данни на лица в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.