Последни новини
Home / Законът / Отстъпката от 5% за предсрочно погасяване на данъци и финансовите отчети на фирмите с удължен срок – до 30 юни

Отстъпката от 5% за предсрочно погасяване на данъци и финансовите отчети на фирмите с удължен срок – до 30 юни

Defakto.bg

Отстъпката от 5%, която се полага при предсрочно внасяне на данък сгради за цялата година до 30 април, се удължава също до 30 юни. За времето на обявеното извънредно положение до 13 април, се спира образуването на нови изпълнителни дела  от Националната агенция за приходите (НАП). Няма да се  обявяват нови вещи и имоти на публична продан, няма да се налагат нови запори и т. н., освен ако това не се налага от от особено важни държавни интереси. Давностните срокове също спират да текат.

Това става ясно от внесени в Народното събрание предложения от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ), за който съобщава Медиапул.   В 18 ч. вчера изтече срокът за внасяне на текстове между първо и второ четене на законопроекта за извънредното положение.

И още: Срокът за внасяне на изравнителния данък върху печалбата за 2019 г. се измества от 31 март на 30 юни.  Крайният срок за годишните финансови отчети също се измества за 30 юни. Авансовите вноски пък ще се правят съобразно декларираните от фирмите финансови резултати за 2018 г.  Промените важат също за едноличните търговци и земеделските стопани.

Това означава, че до 30 юни в държавния бюджет ще влизат по-слаби постъпления от корпоративния данък, само по линия на авансовите вноски, коментира изданието.

Предвижда се през 2020 г. да не се изплащат средства за представително облекло на държавните и другите служители в изпълнителната власт, което значи, че заплатите им вероятно ще намалеят.

Срокът за изготвяне на средносрочната макроикономическа прогноза, която се публикува от Министерството на финансите до 30 април всяка година, се удължава до 31 октомври.

До 13 април се спира обявяването на нови обществени поръчки,  освен в особено важни случаи.

Липсата на тези и други подобни  предложения бе повод за сериозни критики по време на пленарното заседнаие вчера,  на което мина на първо четене Законопроекта   за мерките по време на извънредно положение.  Очаква се новите предложения, тези и други,  да  бъдат разгледани в четвъртък от  правна комисия, а в петък да бъдат гласувани окончателно в парлбамента.

About De Fakto

Проверете също

Държавата хищно укрива важна за обществото информация

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как …

Рискът за здравето на издирваното лице може да отложи, но не и да обоснове отказ за изпълнение на ЕЗА

Според генерален адвокат Campos Sánchez-Bordona сериозният риск за здравето на издирваното лице може да обоснове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.