Последни новини
Home / Законът / От първо лице: В Чехия институциите работят онлайн, правосъдието също

От първо лице: В Чехия институциите работят онлайн, правосъдието също

Defakto.bg

Глоба от 3 милиона крони (около 220 000 лева) за нарушаване на извънредните мерки

Най-важната новина от Чехия днес е, че вече има трима излекувани от коронавирус и това бе официално съобщено. Това разказа от Прага за Де факто известният адвокат Ирен Савова, чиято кантора има офис в чешката столица. При оповестени близо 500 случая на заразени починали засега няма.

Потърсихме адвокат Савова за подробности как минава извънредното положение в Прага и какви точно са мерките и ограниченията там, както и как работят защитниците и съдебната система.

Мерките са сходни с тези в България, като излизането от дома е позволено само за отиване до хранителни магазини или аптеки, до работа (когато се налага, като препоръката е да се работи от вкъщи), но и за посещения на близки. Забранено е обаче да се излиза без маска на носа и устата, а санкцията за нарушаване на мерките е солидна – глоба от 3 милиона крони, около 200 000 лева. За попълване на наказателния закон с нови състави заради ситуацията не се говори.

Любопитното е също, че от днес хората над 65 г. могат да излизат от дома, за да пазаруват храна в строг времени интервал – от 10 до 12 часа. Мярката вероятно се е наложила, тъй като се е оказало, че проблемите с „дисциплинирането“ не са толкова с децата,а с възрастните хора. В Чехия е прието повечето от тях да живеят в „домове за сеньори“ (които нямат нищо общо с традиционната родна представа за „старчески дом“).

Що се отнася до работата на юристите и не само, тя е възможна, тъй като в Чехия има електронно правителство, разказа адвокат Савова. Това означава възможност за комуникация с институциите, включително със съдилищата изцяло онлайн. Нещо повече – в момента на получаването на право за упражняване на адвокатска професия в тази държава юристът получава и служебен електронен адрес от вътрешното министерство.   Така че адвокатите там в момента не са изцяло блокирани в дейността си. (И явно минават без изпращания по пощата на „спешни“ искания и молби, очаквания на телофонно обаждане от съответния деловодител и отиване до входа на съдебната палата за получаване на акта). Но дела в съдилищата, както и у нас, не се разглеждат.

Свижданията в арестите и затворите са забранени, както и в България. Адвокати се допускат, но на входовете има устройства за измерване на температурата на „посетителя“.

About De Fakto

Проверете също

По искане на двама правосъдни министри: ВСС пак ще мъдрува уронвал ли е Иван Гешев престижа на съдебната власт

Почти година от първия опит за отстраняване на  главния прокурор Иван Гешев,  Пленумът на Висшият …

Съдът в Страсбург отново осъди България за неефективно разследване на сексуално насилие над дете

  Въпреки че извършителите са посочени от пострадалото дете, прокурорът решава да спре досъдебното производство, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.