Последни новини
Home / Законът / От първо лице: В Чехия институциите работят онлайн, правосъдието също

От първо лице: В Чехия институциите работят онлайн, правосъдието също

Defakto.bg

Глоба от 3 милиона крони (около 220 000 лева) за нарушаване на извънредните мерки

Най-важната новина от Чехия днес е, че вече има трима излекувани от коронавирус и това бе официално съобщено. Това разказа от Прага за Де факто известният адвокат Ирен Савова, чиято кантора има офис в чешката столица. При оповестени близо 500 случая на заразени починали засега няма.

Потърсихме адвокат Савова за подробности как минава извънредното положение в Прага и какви точно са мерките и ограниченията там, както и как работят защитниците и съдебната система.

Мерките са сходни с тези в България, като излизането от дома е позволено само за отиване до хранителни магазини или аптеки, до работа (когато се налага, като препоръката е да се работи от вкъщи), но и за посещения на близки. Забранено е обаче да се излиза без маска на носа и устата, а санкцията за нарушаване на мерките е солидна – глоба от 3 милиона крони, около 200 000 лева. За попълване на наказателния закон с нови състави заради ситуацията не се говори.

Любопитното е също, че от днес хората над 65 г. могат да излизат от дома, за да пазаруват храна в строг времени интервал – от 10 до 12 часа. Мярката вероятно се е наложила, тъй като се е оказало, че проблемите с „дисциплинирането“ не са толкова с децата,а с възрастните хора. В Чехия е прието повечето от тях да живеят в „домове за сеньори“ (които нямат нищо общо с традиционната родна представа за „старчески дом“).

Що се отнася до работата на юристите и не само, тя е възможна, тъй като в Чехия има електронно правителство, разказа адвокат Савова. Това означава възможност за комуникация с институциите, включително със съдилищата изцяло онлайн. Нещо повече – в момента на получаването на право за упражняване на адвокатска професия в тази държава юристът получава и служебен електронен адрес от вътрешното министерство.   Така че адвокатите там в момента не са изцяло блокирани в дейността си. (И явно минават без изпращания по пощата на „спешни“ искания и молби, очаквания на телофонно обаждане от съответния деловодител и отиване до входа на съдебната палата за получаване на акта). Но дела в съдилищата, както и у нас, не се разглеждат.

Свижданията в арестите и затворите са забранени, както и в България. Адвокати се допускат, но на входовете има устройства за измерване на температурата на „посетителя“.

About De Fakto

Проверете също

Управляващият интернет търсачка премахва от резултатите при търсене информация, за която се твърди, че е неистина

Лицето, което управлява интернет търсачка, следва да премахне от резултатите при търсене, информацията, включена в …

Пернишкият окръжен съд осъди прокуратурата и МВР да платят рекордно обезщетение от 48 млн. лв. на „Лев Инс“

Пернишкият окръжен съд осъди  МВР и прокуратурата да платят над 48 млн. лева на застрахователното …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.