Последни новини
Home / Законът / Съдът на ЕС по наше дело: Правото на Съюза не е пречка да се въвежда конфискация без установяване на престъпление (допълнена)

Съдът на ЕС по наше дело: Правото на Съюза не е пречка да се въвежда конфискация без установяване на престъпление (допълнена)

Defakto.bg

КПКОНПИ иска възобновяване на 15 дела за гражданска конфискация

Правото на Съюза не възпрепятства държавите членки да въведат  граждански производства по конфискация, които не са обосновани от установяването на престъпление. Това реши Съдът да ЕС по българско дело № C-234/18  – Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество/BP и др.
Такова производство не попада в обхвата на Рамковото решение относно конфискация на имущество, заключава съдът. Съобщението е на пресцентъра на Съда. Очевидно става дума за първото преюдициално запитване по казуса „гражданска конфискация“, отправено от Катерина Енчева от СГС по исковете за конфискация срещу Цветан Василев и други, с поставянето на ред принципни въпроси.

Казусът

Председател на надзорния съвет на българска банка, е привлечен като обвиняем по наказателно производство за това, че в периода от декември 2011 г. до 19 юни 2014 г. е склонил други лица да присвоят от тази банка пари в размер на около 105 милиона евро.  Наказателното делото е в съдебна фаза и не е приключило с влязла в сила присъда.
Независимо от това наказателно производство Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество установява, че BP и членове на неговото семейство са придобили имущество на значителна стойност със средства, чийто произход не може да бъде установен. Посочената комисия образува гражданско производство пред Софийски градски съд за конфискуване на незаконно придобитото имущество.
Този съд (СГС) поиска от Съда на ЕС да установи по същество дали правото на Съюза допуска правна уредба на държава членка, съгласно която национална юрисдикция постановява конфискация на незаконно придобито имущество след производство, което не зависи нито от установяване на престъпление, нито на още по-голямо основание от осъждане на предполагаемите извършители на това престъпление.

Решението

Съдът установява, че Рамковото решение относно конфискация на имущество1 има за цел да задължи държавите членки да въведат общи минимални правила за конфискация на средства и приходи, свързани с престъпления, с оглед на улесняване на взаимното признаване на решения за конфискация по наказателни дела.
Следователно това рамково решение не урежда конфискацията на средства и облаги от незаконни дейности, постановена от юрисдикция на държава членка в хода на или след производство, което не се отнася за установяване на едно или няколко престъпления.

Съдът отбелязва, че висящото пред Софийски градски съд производство по конфискация е гражданско производство и че вътрешното право предвижда, наред с него, и режим на конфискация по наказателното право.  Това производство се концентрира само върху имуществото, за което се твърди, че е придобито незаконно, и се провежда независимо от евентуално наказателно производство срещу предполагаемия извършител на престъпленията, както и евентуална присъда за него.

При тези обстоятелства Съдът констатира, че решението, което Софийски градски съд следва да постанови, не е по производство, което се отнася за престъпления, и
следователно не попада в обхвата на Рамковото решение относно конфискация на имущество.
С оглед на това Съдът стига до извода, че допуска правна уредба на държава членка, съгласно която национална юрисдикция постановява конфискация на незаконно придобито имущество след производство, което не зависи нито от установяване на престъпление, нито на още по-голямо основание от осъждане на предполагаемите извършители на това престъпление.

1 Рамково решение 2005/212/ПВР на Съвета от 24 февруари 2005 година относно конфискация на облаги, средства и имущество от престъпления (ОВ L 68, 2005 г., стр. 49; Специално издание на български език, 2007 г., глава 19, том 7, стр. 147).
www.curia.europa.eu

Сотир Цацаров

КПКОНПИ незабавно реагира

„От това решение непосредствено следва, че отнемането на незаконно придобито имущество (популярно в обществото като „гражданска конфискация“) не е обусловено от наказателно производство, завършило с влязла в сила осъдителна присъда.  Ето защо и българското законодателство за отнемане на незаконно придобито имущество е в съответствие с правото на ЕС.

До настоящия момент на основание на преюдициалното запитване са спрени 15 дела в съдилищата в страната . КПКОНПИ ще предяви незабавно молби за възобновяването им“ – тома съобщевие изпратиха от антикорупционната комисия, оглавявана от Сотир Цацаров.

 

About De Fakto

Проверете също

КС допусна искането на президента срещу „енергийните вноски“ върху вноса и транзита на природен газ през България

Единодушно с 10 гласа КС допусна за разглеждане исканет он държавния глава срещу   „енергийни вноски“ …

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 + thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.