Последни новини
Home / Законът / Гешев подкрепя столични лекари: София под карантина, да се ограничи влизането в града, никой да не излиза от дома си

Гешев подкрепя столични лекари: София под карантина, да се ограничи влизането в града, никой да не излиза от дома си

Defakto.bg

 

Запознат съм с призива на софийските лекари и абсолютно ги подкрепям – това заяви пред БНР главният прокурор Иван Гешев.  По-рано столичната колегия на Българския лекарски съюз излезе с предложение за  засилване на ограничителните мерки срещу Covid-19.  По-конкретно медиците настояват да бъде въведена забрана за напускане на домовете, както и да се ограничи влизането и излизането от София.  Редно е да се въведе въведе вечерен час във връзка с наблюдаваните масово събирания по домовете, за да се ограничат рисковете,  както и да се  въведат ограничителни мерки за движението на хора над определена възраст, заяви д-р Иван Маджаров, председател на БЛС. Според ограничителната заповед на здравния министър става дума за граждани над 6О години.

След като обяви подкрепа за предложенията на медиците, главният прокурор Гешев каза: „Напоследък ми се обаждат лекари от цялата страна и мнението ми е, че цялото лекарско съсловие е за радикални мерки. За такива мерки призовах и аз още във вторник в Народното събрание. Те са от компетентност, разбира се, на правителството и на НС. Призовавам политиците да не се занимават с дребно политиканстване, а да се вслушат в гласа на лекарите, защото те ще бъдат на първа линия, ако се развият негативно нещата. Когато ние сме болни, отиваме при лекар, не при политик. За втори път призовавам за радикални мерки, каквито искат лекарите в страната. Опасявам се, че времето ни изтича и че трети път, когато призова вече ще е късно и можем да се окажем в италиански вариант“.

Според него, „сега е моментът политиците да покажат отговорност към тези, които са ги избрали, и да направят всичко възможно, за да защитят българските граждани, българската държава, а и собствените си семейства“, посочи още Гешев.   „Мисля, че бях достатъчно ясен, настоявам за радикални мерки, каквито иска лекарското съсловие“, каза той.

В правната комисия за първо четене на проектозакона за извънредното положение преди дни, главният прокурор препоръча да се въведе „почти военно положение“.

В петък сутринта, шефът на Централния оперативен щаб ген. Мутафчийски заяви, че на този етап няма обективни обстоятелства,  която  оправдават предлаганите крайни мерки.

„Щабът преценява, че към момента мерките са достатъчни в София, но се разглеждат възможностите и има готовност и за по-твърди мерки“, добави  той.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.