Последни новини
Home / Законът / От събота: Хората над 60 години ще пазаруват в хранителни магазини и аптеки в часовете от 08.30 до 10.30 ч.

От събота: Хората над 60 години ще пазаруват в хранителни магазини и аптеки в часовете от 08.30 до 10.30 ч.

Defakto.bg

КПП -та на изходите на областните градове

Забрана за  посещения в паркове и градски градини

Забранява се на лицата до 60-годишна възраст да посещават хранителни магазини и аптеки всеки ден в периода от 08.30 до 10.30 ч.  Това заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

На практика това означава, че  се въвежда време за пазар от 08.30 ч. до 10.30 ч. за гражданите, навършили 60 години и нагоре.  Това не е посочено изрично в заповедта, но мярката е във връзка с въведеното извънредно положение и има за цел да ограничи заразата с  COVID-19 , като осуети  струпването на едно място на  млади и по-възрастни хора, които са по-уязвими  към вируса.

Идеята е да не се засичат с трудовите потоци, които са между 7 и 8 часа, и така те съвсем спокойно ще могат за два часа да си напазаруват. Имаме пълното уверение от големите хранителни магазини, че ще направят перфектна организация бързо да бъдат обслужени възрастните хора“, каза Мутафчийски.

В заповедта на министъра не се казва също, че след 10.30 ч. хората от  60 + трябва да останат по домовете си.

Заповедта влиза в сила от 00.00 часа тази вечер, тоест от 21 март събота. Ще се прилага на територия на цялата страна.

По-рано през деня премиерът Борисов заяви, че предлага фиксираното ограничение за пазар  на по-възрастните  да е  от 05 ч. до 08 ч. сутринта. Не се въвежда забрана за напускане на домовете, както поиска БЛС и главният прокурор. Не се въвежда и вечерен час, каквато идея излезе от медиците и също бе подкрепена ог Гешев.

Вдигаме нивото на мерките, които прилагаме. Ще ги прилагаме няколко дена и ще видим как се изпълняват от българските граждани. Ако обаче резултатът е негативен, ще трябва да вдигнем още по-високо ниво на сигурност като лицата, които напускат своите домове, трябва да декларират за своята собствена отговорност, заяви министър Ананиев.

Преустановяват се и посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки на съоръжения на открити и закрити обществени места. Разходките с домашни любимци могат да се извършват в паркове и  градинки,  но без струпване и само на определените места и трябва да са кратки, поясни здравният министър.

Органите на Министерството на вътрешните работи ще организират контролно-пропускателни пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове и ще извършват проверка на целта на пътуването на гражданите.

През контролно-пропусквателните пунктове ще се пропускат  лица в случаи на неотложно пътуване, обосновано от доказана потребност от трудово естество, здравословни причини, завръщане в собствения настоящ адрес, дом или постоянен адрес. Това се удостоверява със служебна бележка от работодателя, медицински документ или документ за самоличност.

„Мярката се въвежда, за да се ограничи безцелното пътуване и пътуванията, които не са крайно необходими, с оглед да се намали бързината на разпространение на вируса“, каза вътрешният министър Младен Маринов и призова ограниченията да се спазват безусловно. „Няма да наказваме,   ако до понеделинк и и вторник работещите граждани,  не са успели да си набавят нужните служебни бележки“, обеща министър Ананиев

Заповедта  на министър Ананиев ще  бъде в сила до изричната й отмяна.

About De Fakto

Проверете също

Държавата хищно укрива важна за обществото информация

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как …

Рискът за здравето на издирваното лице може да отложи, но не и да обоснове отказ за изпълнение на ЕЗА

Според генерален адвокат Campos Sánchez-Bordona сериозният риск за здравето на издирваното лице може да обоснове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.