Последни новини
Home / Законът / Две извънредни заседания в парламента утре заради ветото

Две извънредни заседания в парламента утре заради ветото

Defakto.bg

Две извънредни заседания – първо на правната комисия, а после и пленарно на парламента са насрочени за утре.

Точка единствена и на двете е: „Ново обсъждане на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание на 13 март 2020 г., приет от Народното събрание на 20 март 2020 г., върнат за ново обсъждане с Указ № 70 от 22 март 2020 г. на Президента на Републиката по чл. 101 от Конституцията на Република България“.

Съобщението от парламента дойде часове, след като Румен Радев спря с вето обнародването на закона за извънредното положение и настоя за ново обсъждане на конкретни текстове от него, чрез които се прокарват промени в други закони – Наказателния кодекс и Закона за потребителите.
Както вече ви информирахме държавният глава категорично възразява срещу криминализирането на „невярна информация за заразни болести“ заради неясната формулировка и опасността тя да бъде използвана основно срещу свободата на словото и критиците. Нещо повече – за въпросното „престъпление“ ще се преследва занапред по всяко време, не само за периода на извънредното положение. Радев не приема и гласуваните нови текстове в Закона за потребителите, въвеждащи фиксирани цени по време на бедствия и извънредно положение, защото ограничават прекомерно и непропорционално свободната стопанска инициатива и могат да доведат от една страна, до дефицит, от друга – до масови фалити на търговци.
Президентът обаче прецени и като недостатъчно конкретни и разпоредбите за правомощията на армията, но пък е съгласен, че военните трябва да се включват при кризи. Радев поиска и по-сериозни мерки за най-уязвимите.
По-рано през деня премиерът Бойко Борисов бе обяснил, че президентът му се обадил, преди да оповести ветото и мотивите към него. От изявлението на Борисов се разбра, че при прегласуването ГЕРБ няма да подкрепи въвеждането на фиксираните цени, те били влезли по настояване на БСП. Не стана много ясно обаче каква ще е позицията на управляващите за промяната в Наказателния кодекс, която бе предложена от тях. „Второто, за което президентът ми каза, че ще върне закона, е думичката „невярна“ информация. Аз му казах да я заменят с каквато искат“, бяха думите на Борисов. А това не прилича на отказ от скандалния текст.

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.