Последни новини
Home / Актуално / Екимджиев: Възмутително е, че министър Кирилов бързо се хвана за кобура срещу правата на човека и съда в Страсбург

Екимджиев: Възмутително е, че министър Кирилов бързо се хвана за кобура срещу правата на човека и съда в Страсбург

Defakto.bg
Адвокат Михаил Екимджиев

Възмутително, че още в началото на извънредното положение министър Кирилов се хвана буквално за кобура и насочи енергията си към правата на човека и Европейския съд по правата на човека в Страсбург.  Въпреки че всички държави членки на Съвета на Европа имат право на такива дерогации в извънредно положение, което заплашва „съществуването на нацията”,  нито Италия, нито Франция, нито Испания, в които ситуацията е драматична, са предприели такива мерки” – това коментира пред БНР  адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и защита на правата на човека.

Правата на българските жалбоподатели пред Европейския съд по правата на човека няма да бъдат ограничени и засегнати заради извънредното законодателство, свързано с извънредното положение, категоричен бе той.

В петък от изявление на министър Данаил Кирилов се разбра, че правителството е направило опит спешно да се застрахова срещу евентуални бъдещи дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, като е поискало дерогация на Европейската конвенция за човешките права по чл.15  дерогация. Самата Конвенция, ратифицирана от България още през 1992 г. предвижда подобна процедура по време на война или на извънредно положение,  ако са налице обстоятелства  „застрашаващи съществуването на нацията“.  Чрез дерогацията  правителството  се надява съдът да не разглежда  евентуалните бъдещи жалби срещу временнитe ограничения.

Добрата политическа култура и практика изисква по-широко огласяване на подобни действия, заяви  Екимджиев. Някои права действително подлежат на ограничаване в такива ситуации„, каза адвокатът.   „Но неговото съобщение(на министър Кирилов) беше, че се дерогира цялата конвенцияПравото на справедлив процес какво общо има, примерно, с извънредното положение, или презумпцията за невиновност, които са защитени от конвенцията?  Той първо излъга хората, че конвенцията е дерогирана. На второ място каза, че това означава, че голям брой от жалбите на българските граждани ще бъдат обявявани едва ли не автоматично за недопустими. Това категорично не е така.”

Ако бъде допусната дерогацията, Съдът в Страсбург ще бъде малко по-толерантен към ограниченията, които държавата налага на някои права, категорично свързани с извънредното положение, подчерта адвокат Екимджиев.

„Тоест нищо лошо няма да се случи с жалбите, подадени до извънредното положение, а тези, които са подадени в периода на извънредното  положение, ще бъдат преглеждани малко по-внимателно и с по-голяма толерантност от гледната точка на съда спрямо предприетите от държавата мерки. При всеки конкретен казус, конкретна жалба ще бъдат преценявани адекватността и пропорционалността на тези мерки.”

Поради естеството и динамиката на ситуацията адекватността на предприеманите мерки ще може да бъде преценена едва постфактум. Защото нещо, което днес изглежда твърде рестриктивно дори репресивно, от утрешна перспектива може да изглежда неадекватно меко и предпазливо“, заяви още Михаил Екимджиев в коментара си за извънредните мерки.

Относно президентското вето върху част от Закона за мерките по време на извънредно положение, свързано с текстовете за невярна информация за ситуацията с коронавируса, юристът нарече тези текстове са „откровен опит за злоупотреба с извънредното положение„.

„За да могат някои хора в управляващите среди да си спестят критика. А дори в такава ситуация критиката, разпространяването на информация може да бъде от обществен интерес, може да бъде животосъхраняваща. Така че в тази част намесата на президента изглежда съвсем адекватна”, заяви Екимджиев.

„Би трябвало да има засилена наказателна репресия, само когато целенасочено, умишлено се разпространяват неверни обстоятелства, за които разпространителят знае, че са неверни, с цел да се всее паника и хаос в, и без това, на моменти безконтролната ситуация. От такъв тип контрол има нужда, но не просто за неверни обстоятелства.” Адвокатът припомни как прокуратурата подхвана двама лекари в Пловдив за вярна, но неудобна информация,  свързана с дефицита на средства в болницата им срещу пандемията Covid 19. Те сигнализираха,  болница „Свети Мина“ не е готова да работи като инфекциозна и местната прокуратура им образува досъдебно производство.

По казуса и споровете относно включването на армията на помощ на МВР, докато трае извънредното положение, Михаил Екимджиев посочи:

„Не знам какви са ресурсите на МВР и как МВР би могло да се справи с такава ситуация. Но от гледна точна на динамиката, на това колко бързо се развива заразата и колко бързо понякога трябва да се вземат мерките, може би беше добре прогностично да действа Народното събрание и да не му се налага да се събира, за да променя закона, да кажем, след една седмица, когато ще бъде жизненоважно армията да е излязла на улиците и да помага на МВР.  Така че това може би е добро“, каза той.

„Но от друга страна би било знак на добра политическа култура, ако това беше съгласувано с президента като върховен главнокомандващ. Тук има и его, има и остатъци от тоталитарното мислене.”, заключи адвокатът.

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.