Последни новини
Home / Законът / ЕК: Всяка извънредна мярка заради епидемията трябва да бъде съобразена с човешките права

ЕК: Всяка извънредна мярка заради епидемията трябва да бъде съобразена с човешките права

Defakto.bg

Всяка извънредна мярка за преодоляване за епидемията от COVID-19 трябва да бъде съобразена с европейските и международните задължения, поети от държавите по отношение на правата на човека. Тя трябва да бъде съразмерна и необходима – това заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос, свързан с мерките, обсъждани от властите в Унгария, предаде БТА.

Всички извънредни мерки трябва да бъдат временни, в съответствие с кризата, посочи той.  Говорителят отбеляза, че държавите имат правомощието да предприемат мерките, необходими за опазване на здравето и обществения ред.  Във  време на криза е още по-важно журналистите да могат да вършат спокойно работата си именно за да се пресича дезинформацията и европейците да имат достъп до съществената информация, добавя той.

Следим внимателно събитията във всички държави от ЕС и ги подкрепяме в усилията срещу разпространението на заразата, посочи говорителят. Той уточни, че ЕК е запозната с унгарския законопроект и засега няма да го коментира.

Унгарското  правителство е внесло законопроект,  с който иска  извънредното положение в страната да сбъде удължено за неопределен срок, правителството да управлява  със специални укази, дори ако парламентът не проведе следваща сесия през 2020 г.   Опозицията е поискала  всички партии да участват в  дебат за предложението.

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.