Последни новини
Home / Законът / ЕК: Всяка извънредна мярка заради епидемията трябва да бъде съобразена с човешките права

ЕК: Всяка извънредна мярка заради епидемията трябва да бъде съобразена с човешките права

Defakto.bg

Всяка извънредна мярка за преодоляване за епидемията от COVID-19 трябва да бъде съобразена с европейските и международните задължения, поети от държавите по отношение на правата на човека. Тя трябва да бъде съразмерна и необходима – това заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос, свързан с мерките, обсъждани от властите в Унгария, предаде БТА.

Всички извънредни мерки трябва да бъдат временни, в съответствие с кризата, посочи той.  Говорителят отбеляза, че държавите имат правомощието да предприемат мерките, необходими за опазване на здравето и обществения ред.  Във  време на криза е още по-важно журналистите да могат да вършат спокойно работата си именно за да се пресича дезинформацията и европейците да имат достъп до съществената информация, добавя той.

Следим внимателно събитията във всички държави от ЕС и ги подкрепяме в усилията срещу разпространението на заразата, посочи говорителят. Той уточни, че ЕК е запозната с унгарския законопроект и засега няма да го коментира.

Унгарското  правителство е внесло законопроект,  с който иска  извънредното положение в страната да сбъде удължено за неопределен срок, правителството да управлява  със специални укази, дори ако парламентът не проведе следваща сесия през 2020 г.   Опозицията е поискала  всички партии да участват в  дебат за предложението.

About De Fakto

Проверете също

Задържан и обвинен е мъж за смъртта на 46 -годишна жена вследствие на побой  

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем А.С, на 56 г., по досъдебно производство за причиняване …

356 кандидати се явиха на писмен изпит за 7 младши съдии

356 кандидати от общо допуснати до участие 531 се явиха днес на писмен изпит в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.