Последни новини
Home / Законът / Правната комисия единодушно „за“ ветото на Радев, „невярната информация“ и фиксираните цени отпадат

Правната комисия единодушно „за“ ветото на Радев, „невярната информация“ и фиксираните цени отпадат

Defakto.bg

Единодушно, с 19 „за“, без „против“ и „въздържали се“ правната комисия на парламента подкрепи ветото на президента Румен Радев върху Закона за извънредното положение, то ест не прегласува закона във вида, в който окончателно го прие в петък. (На снимката – председателят на правната комисия Анна Александрова).

Веднага след това депутатите-юристи пристъпиха към корекции и гласуваха за отпадане на оспорената поправка в Наказателния кодекс, криминализирала „невярната информация за заразни болести“ (завишената глоба от 10 000 до 50 000 лева при настъпили вреди в останалите хипотези – неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога обаче остават). Отхвърлени бяха и новите текстове в Закона за защита на потребителите, въвели фиксирани цени по време на бедствия и извънредно положение. Накрая „поправи“ част от сроковете за влизането на новия Закон за извънредното положение в сила, като правилото остава същото – повечето разпоредби действат от 13 март до отмяната на извънредното положение, само някои – от момента на обнародването в „Държавен вестник“.

Същото, очевидно ще се случи и в пленарната зала днес, заседанието е насрочено за 13 часа.

Разбира се, не мина без политически изказвания и заявки. А от тях се разбра, че БСП ще предложи нови, по-прецизни редакции срещу спекулата с цените по време на извънредното положение. ГЕРБ пък „защити“ своята поправка за „невярната информация“ в НК като посочи, че такъв текст имало в още два състава от наказателния закон. Но дали ще предлага нови редакции не се разбра.

Изявленията

Крум Зарков, БСП, обяви: „Ветото е шанс да погледнем отново спорни текстове, в случая това е особено важно, защото компенсира една бързина, която не винаги води до качествено законодателство. Два текста са върнати – критикувахме с часове текста от НК, подкрепяме ветото. За спекулата и фиксираните цени също ще подкрепим, но искаме ясно за заявим, че категорично оставаме на позицията, че няма да допуснем някой да трупа пари на гърба на хорското страдание. Ще внесем скоро прецизиран текст. Апелираме също правителството да не позволява спекулата със стоките от първа необходимост“.

Красимир Ципов, ГЕРБ: „Парламентарната група на ГЕРБ също ще подкрепи ветото. Искам да подчертая две обстоятелства – за Закона за защита на потребителите, ние отхвърлихме това предложение, внесено от БСП с мотивите, че формулировките са неясни, непрецизни и няма да постигнат целения резултат. Но при второто четене, за да се постигне консенсус по определени въпроси, гласувахме този текст, идеята беше да покажем на българските граждани, че в този труден момент има консенсус между политическите сили. Но още на другия ден заваляха множество сигнали от асицоации за сериозните проблеми, до които ще доведе. Така вчера премиерът каза, че позицията ни ще бъде променена, ще гласуваме против, а по-прецизна формулировка не е възможна. Но Законът за потребителите предвижда и други механизми. За НК – обръщам внимание на депутатите и медиите, че в чл. 260в – търговия с хинансови инструменти вече се съдържа понятието „невярна информация“, има го и в чл. 353а – невярна информация за чистотата на въздуха. А какво означава невярна информация за заразна болест, всеки може да си направи заключенията. Но ще гласуваме против приемането на закона“.

Крум Зарков: „Моля да не ни връщате към начина, по който беше приет законът и аз мога да разкажа много неща. Ние разбираме притесненията на работодателите за спекулата, ще прецизираме текста, но разчитаме и на тяхната отговорност да не позволят изнудване на българските граждани. Имаше становища, че без фиксиране на цените, те всъщност ще паднат, да видим дали. За НК – нека в следващите дни нормално да бъдат внесени обмислени текстове!“

Красимир Ципов: „Българските граждани трябва да чуят кой направи това предложение и кой го защитаваше, точка. За невярната информация да, дебатите бяха изключително сериозни, но българските граждани трябва да чуят, че понятието не е ново за българското законодателство и ще го защитим и в пленарната зала, макар че ще подкрепим ветото“.

Йордан Цонев от името на ДПС заяви подкрепа за ветото.

Други изказвания нямаше.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.