Последни новини
Home / Законът / Страстно, Законът за извънредното положение бе „поправен“. ВМРО „против“ ветото, НФСБ „за“ с „огромно отвращение“

Страстно, Законът за извънредното положение бе „поправен“. ВМРО „против“ ветото, НФСБ „за“ с „огромно отвращение“

Defakto.bg

Ожесточен дебат за „извиване на ръце“, непризнаването на грешки, „диктатура на лъжата“ плюс поезия и спомени за Чернобил

След тричасов дебат днес, трети поред по Закона за извънредното положение (първо четене, второ четене и сега), парламентът в крайна сметка изпълни заявката, която бе дадена в правната комисия сутринта.

А именно – прие наложеното от президента Румен Радев вето. В процедурата на повторното гласуване (одобрение) на спрения от държавния глава закон едва 14 бяха „за“, 118 гласуваха „против“, а 56 „въздържали се“.

После новият закон бе поправен така:

Със 173 „за“, 12 „против“ и 2 „въздържали се“ § 3, т. 2, буква „а“ отпадна. Това е текстът в НК за криминализиране на „невярна информация за заразни болести“, предложен от ГЕРБ.
Единодушно, със 180 „за“ бяха отхвърлени новите текстове в Закона за защита на потребитерите, въвеждащи фиксирани цени при бедствия и извънредно положение, предложени от БСП.

Отново единодушно, със 187 „за“ бе гласуван записът: „Законът влиза в сила от 13 март 2020 г., с изключение на чл. 5 – спирането на публичната продан и запорите, § 3 – останалите промени в НК, § 12 , § 25 – 31 – увеличаване на скоровете за данъците, § 41 – промените в Закона за електронните съобщения (МВР да получава трафичните данни за заразени и поставени в изолация без съдебно разрешение), § 49 и 51, които влизат в сила от деня на обнародването на закона в „Държавен вестник“, и се прилага до отмяна на извънредното положение.“

Преди гласуването от изявления на Обединени патриоти стана ясно, че са разделени. От ВМРО обявиха, че няма да подкрепят ветото (с особен акцент върху „фалшивите новини“), а от НФСБ казаха, че ще го подкрепят „с огромно отвращение“.

И това бяха от слабите изрази, които се чуха в парламента.

Въпреки „обраната“ правна комисия сутринта, в която политическите заяждания не липсваха, основно от управляващите, но бяха сравнително премерени и оскъдни, в пленарна зала страстите се разгоряха. Като за извънредно положение. Сред лайтмотивите бе и „виновникът“ за заседанието, президентът, чиято дума бе уважена с огромно мнозинство, но пък бе веднъж иронизиран от мнозинството заради „създаването на демаркационни линии“, а втори път натякван на опозицията като „вашият президент“, който върна „вашите текстове“. Емоции в повече, впрочем, не липсваха и отляво.

А, след като изливаха порои от какво ли не върху опонентите, депутати скачаха на трибуната с риторичния въпрос: „Как ли изглеждаме днес на гражданите?“ Като пътьом се сърдеха едни на други за нарушения „консенсус“.

За преодоляването на егото, творенето на решения и приоритетите

Първа бе председателката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя обяви:

„Изправени сме пред предизвикателство, което ще промени света във всичките му аспекти. С цялата ми отговорност призовавам групата на ГЕРБ да подкрепи ветото. Да, демаркационните линии бяха очертани именно от президента, споменът за ироничните забележки и вирусологични изследвания от 3 март също е ярък. Факт е, че съветниците на президента са предложили отпадане само за невярната информация в НК, а вече 30 г. няма проблеми с това. Но сега това не е важно, изправени сме пред невидима заплаха с ясен въздубител коронавирус, не е време за политиканстване, ежби, политически дивиденти, не е важно кой ще направи най-ефектните изказвания, а какво ще се произведе. Приоритетът трябва да е опазването на живота, да сме солидарни с всички, тревожно притихнали в очакване на пика на инфекцията, с лекарите, със сестрите, с полицаите…. Да предоолеем тясно партийното си его и да творим решения за изход от кризата. Да демонстрираме мъдрост и отговорност, да дадем пример. Бог да пази България!“

Имаше изявление и на лидера на БСП Корнелия Нинова – но то, по-долу, според тематиката.

За свободата на словото и диктатурата на лъжата

По-малката част от дебата бе посветена на „невярната информация“ в НК, отхвърлена от президента, а в крайна сметка и от парламента. В същото време това бе един от текстовете, предизвикал ожесточено оспорване за второ четене.

Александър Симов, БСП, каза: „Радвам се , че имаме възможност отново да дискутираме текстове, срещу които възразихме в петък. Един от мотивите , бе че така се противодейства на възбуждането на паника и страх…. Точно обратното – самата информация за това, че се въвеждат подобни наказния и ограничения на словото предизвикват много повече паника и обществено недоверие. Само едно изречение: „Сега не  е време да говорим за демокрация!“ (Владислав Горанов), много повече стресна хората, отколкото който и да е сайт с фалшиви новини. Свободата на словото е основна свобода, не можем да я рискуваме, да поставяме журналистите на риск в такава ситуация, да отнемаме правото на хората да говорят. Горд съм, че моята политическа сила отразяваше тази позиция, поздравявам ви, че ще се откажете от това правило, това е стъпка напред!“

Павел Шопов от „Атака“ пък обяви, че ситуацията с ветото „намирисва на сделка“, включително с ДПС.

Александър Сиди, ВМРО: „Не можем да подкрепим ветото за фалшивите новини. Искахте примери за фалшиви новини, ето ви пример – депутатите излязоха в 45-дневна ваканция и си гласуваха по 5 000 долара за лечение, от профила на баща на депутат. Ние от ВМРО с пакет от мерки се опитваме да спрем това безумие и не можем да подкрепим президента в желанието му да се разпространяват фалшивите новини по-бързо от коронавируса. Изненада е, че той върна и текстове на БСП, вкарани с шантаж. Това е абсурдно и вредно – замразяването на цените не е пазарна икономика, ще направи невъзможно понижението на цените на парно, газ, дори салата. Затова се учудихме защо нашите партньори от ГЕРБ се поддадоха. Няма да подкрепим днес ветото, ще внесем нови текстове за борба със спекулата. Проблемите с фалшините новини трябва да бъдат решени спешно, както и борбата със спекулата да се доведе до успешен край“.

Симов отговори: „Вашият лек за фалшивите новини е все едно да лекувате някого с чук по главата! Борбата минава през подкрепа на качествената журналистика, която се опира на фактите, на професионалната журналистика. Не помня обаче някой от ВМРО да е казал нещо в защита на многото преследвани и уволнявани журналисти“.

Искрен Веселинов, ВМРО: „Свободата на словото се изражда в диктатура на лъжата. Това разединява хората, задълбочава тяхното униние и чувство за безнадеждност. Да търсим единодействие, не първенство за мерките за кризата, нека ги обсъдим в разумен тон. Да сме малко по-смирени и да търсим пътя един към друг!“

За (не)признаването на грешките, липсващите мерки и отговорността

Крум Зарков, БСП: „Недъгавият на първо четене закон, който трябваше да бъде пренаписан от първата до последната буква, доведоха да президентското вето. И днес показахте, че не можете са кажете „сгрешихме“, „не ви чухме“, вие никога не сте поели отговорността за една грешка, а се случва да се греши и няма нужда да си заравяте глава в пясъка. Ще продължим да работим по спекулата и след днешното вето и ще предложим други текстове. Но правителството също има своята отговорност да следи за необосновано повишение на цените, работодателите и другите социални партньори, също, най-малкото техните членове да спазват евентуални правила. Няколко пъти чухме, че опорната точка ще е: БСП го предложи, ама ние го отхвърлихме. Не стана ясно вие, господа управляващи, какво искате? Да, готови сме за единство и консенсус, но за да ги има трябва да знаем каква е вашата позиця, а такава няма“.

Корнелия Нинова:  „Изправени сме пред голямо предизвикателство като народ и напоследък постоянно се чуват призиви за единство, консенсус и съгласие. Да, трябва единни като народ да преодолеем това предизвикателство. Ние като политическа сила го дадохме, подкрепяйки въвеждането на извънредно положение. Днешното обсъждане е доказателство за пропиления кредит на доверие към ГЕРБ. Този закон трябваше да уреди ограничаването на разпространението на болестта – наложихте най-рестриктивните мерки. Снабдяване на населението и лекарите с маски, дезинфектанти, облекла, не то направихте, отхвърлихте предложението на левицата да разблокирате държавния резерв и да ги осигурите.  Трябваше да се помогне на здравната система и да се приемат заразените в болници и това не напрахне, отхвърлихте включванетона частните болници. Помогнахте ли на лекарите – няма го в закона ангажиментът ви за 1 000 лева отгоре на лекарите и сестрите.  Стигнахте дотам министърът на правосъдието да поиска дерогация на ЕКПЧ в Страсбург, това защо ви е необходимо?  Социално-икономически мерки за кризата – отлагане на данъци, социални осигуровки, ипотечни кредити, ваучери в помощ на семействата, както е по света .. Български министър обяви, че за един ден има 1 300 регистрирани безработни! Какво направихте – предвидихте субсидиране на 60 % от заплатите, но ако работодателят може да поеме останалите 40 %. А ако не може? За спекурата, която раздухахте с всякакви спекулации, вкупом всички заговоррихте срещу предложението на БСП колко е лошо и неработещо, но нищо друго не предложихте. И сега – двама работещи излизат в неплатен отпуск, с кредит, без заплати и нарастващи цени. Не им замразявате ипотеката, нито сметките, не им помагате с обезщетения за безработица. А един пенсионер какво да прави? Като не приемате нашите предлоения, дайте ваши. Дори и в извънредно положение вие управлявате държавата, вие носите отговорността за днешния ден. Ще подкрепим ветото с разбиране, че нашето предложение не е съвършено и ще внесем прецизиран текст. Но няма да поволим някой да трупа пари на гърба на нещастието и болестта, няма да се примирим с безпомощността на правителството“.

За дефицита и „отвращението“

Включи се Тома Биков, ГЕРБ: „Спекула означава, че има дефицит, най-добре е МС да не позволява да има дефицити. Вие имате много богат опит в това отношение – особено през 1996 г., такъв разцвет друг не се познава. Надявам се правителствотото оттук нататък да вземе такива мерки. Вопли за раздаване на пари. Кой от вас може да каже точно докога ще продължи тази криза, та да изчислим какви стимули да дадем на обществото, само 10 дни са минали от извънредното положение. Каква е тази трескавост, трябва да сме хладнокръвни, хората очакват от нас спокойствие, трезвост, а не да треперим повече от всички останали!“

Думата взе Борис Ячев, НФСБ: „Ще подкрепим ветото с огромна доза отвращение. Беше неумел пиар от президента да предолее политическата изолация, в която сам се постави. Приоритет е запазването на живота и здравето, но когато кризата отмине трябва да мислим за възродяване на икономиката“. После обвини, че БСП дори не се консултирало с президента, а до късни доби миналия петък парламентът е приемал закона заради БСП.

Георги Свиленски, БСП: „Г-н Борисов вчера два часа по три национални медии обясняваше как БСП извивало ръцете на управляващите със заплахата, че ще напусне парламента, ако не се приемат текстовете за спекулата. Някой тук ще потвърди ли тези думи, та министър-председателят два часа да лъже българските граждани? Защо подкрепихте глупаво предложение, кой ви изви ръцете?!“

Красимир Ципов, ГЕРБ: „Ако не приемем спешно този закон, най-спешните мерки няма да влязат в сила! Тези мерки и действия, които трябва да ограничат разпространението на този вирус. Какво правим в момента – не желаем да загърбим политическите си противоречия, за кого трябва да прогнозираме и да дадем? Да преценим внимателно какво е състоянието на бюджета, а не да говорим общо „дайте да дадем“!

Словото на Спас Гърневски и след него

Последвало изказване на Спас Гърневски, ГЕРБ, съвсем взриви залата – дотам, че председателката Цвета Караянчева тръгна да наказва със „забележки“ (и това не е „фалшива“ новина).

Гърневски започна така: „В тези действително съдбоносни за половината свят дни сме свидетели за онова, което проф. Алтънков описа в „История на БКП от 1919 до 1990 г.“ Книгата е хиляда страници, но прави 4 основни извода: винаги в тежки времена за България вашата партия се е държала изключително безотговорно!…“

Чуха се викове отляво, имаше и възглас „фашист“!

Цвета Караянчева се намеси първо към Гърневски: „Изчакайте!“, но той продължи да говори. После към опозицията: „Изчакайте ме да си кажа думата, седнете и спрете да свирите! Сега ще ви накажа всичките, ако продължавате по този начин!“ После наказа със „забележка“ социалиста Стоян Мирчев и самия Спас Гърневски.

А той продължи с Чернобилската криза и „потъпкването на народа с вашата безотговорност“. После се прехвърли на друго: „Ами ето фалщива новина – на 13, петък, скачащият тук г-н Филип Попов и г-н Симов ми вкараха думи в устата, че съм оприличил сестрите-алпинистки като терористки. Без да съм произнесъл тази дума! Шефът на НСО определи действията им като терористични!„.

Караянчева подкани: „Нека по темата, хайде сега по спекулата да кажете!“

Гърневски не чу: „Искам първо да накажете председателката на БСП, която ни нарече „убийци“ заради Своге, а после нас! Да отхвърлим позорните предложения на БСП, ние сме в пазарна икономика, а не като по времето на Гечев да налагате…“

Александър Симов обяви: „Словото на г-н Гърневски винаги предизвиква у мен литературна експлозия“. И опита да прочете „Стих за Димитров“ от въпросния автор, но Караянчева му изключи микрофона. Като получи звук, Симов завърши така: „Когато говорят комунистическите трубадури, продавали таланта си на идеи, които днес толкова мразят, да дезинфекцираме трибуната след това!“

Какво високо ниво на дебат! – обади се председателката на НС.

Спас Гърневски:  „Не е време за поезия, но се радвам, че г-н Симов рецитира стихотворение, за което цял редактор беше уволнен от работа. Донесете ми едно, в което съм възпял БКП, иначе ще ви накарам десет пъти да кажете: аз съм заразителят с фалшиви новини на българския народ!“

Александър Ненков, ГЕРБ  тръгна да пита от трибуната как ли изглеждат след днешния дебат в очите на гражданите. И заключи: „Единственото, на което се радвам, е че не БСП управлява държавата, иначе щяхме да сме единстветата държава, която ще се бори с коронавируса без мерки“.

Христо Проданов, БСП опонира:  „Вие не знаете ли г-н Гърневски като излезе на трибуната какво говори? Като зам-председател на групата вместо да пускате г-н Гърнески да говори онова, което винаги говори, да бяхте казали – държавата разполага с това и това, може да направи това и това…“ Тук бе прекъснат заради изтекло време.

А Юлиан Ангелов, ВМРО, попита: „Дали парламентарната група на „Воля“, българските безотговорници са уведомени за днешното заседание? В петък направиха цирк и си заминаха, винаги говорят за народа, а ги е страх да дойдат, за да не се заразят! Предлагам ръководството на НС да обсъди поведението им, нека дойдат пак с дъждобрани, с каквото искат, но да са тук!“

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.