Последни новини
Home / Законът / Съдът на ЕС отлага заседания заради Covit – 19, обявява съдебни решения в едно заседание тази седмица

Съдът на ЕС отлага заседания заради Covit – 19, обявява съдебни решения в едно заседание тази седмица

Defakto.bg

  Дистанционно в длъжност встъпи  нов генерален адвокат 

 Европейският съд по правата на човека в Страсбург съд също с извънрени мерки

Всички заседания на Съда на ЕС в Люксембург,  насрочени между 16 март и 27 март, се отлагат, съобщава преслужбата на Съда.  Причина са извънредните мерки заради  безпрецедентната ситуация на Covit – 19, съобщава пресслужбата на институцията.

Съдът ще постанови всички съдебни решения, насрочени за тази седмица, в едно заседание в четвъртък, 26 март, от 9.30 часа.

В съобщението се казва още, че и всички заседания на Общия съд, насрочени между 16 март и 4 април, се отлагат. Общият съд ще постанови всички съдебни решения, насрочени за следващите седмици, през две заседания, които ще се проведат на 26 март и 2 април от  11 часа.

За  актуална информация, пресслужбата  призовава да се следи сайта на на Съда.

На 13 март Европейският съд в Люксембург обяви, че затваря врати за посетители за неопределено време като предпазна мярка срещу разпространяващия се коронавирус, като  на всички служители бе препоръчано  да   работят от вкъщи.

Жан Ричард де Латур
Днeс в длъжност e встъпил  нов генерален адвокат  в Съда – Жан Ричард де Латур  (Jean Richard de la Tour ). Мандатът му е от 23 март 2020 г. до 6 октомври 2024 г., тъй като е на мястото на г-н Yves Bot, починал на 9 юни 2019 г., съобщава Съдът.
„Предвид извънредните обстоятелства, свързани със здравната обстановка в Европа,  дистанционно се проведе, под формата на видеоконференция, церемония по полагане на клетва по повод на встъпването в длъжност на новия генерален адвокат“.  Процедурата е извършена  в съответствие с действащите здравни предписания.

Автобиография на Жан Ричард де Латур 

Роден през 1959 г.; магистър по право от университет Париж II, Франция (1982); професионално магистратско обучение, École nationale de la magistrature, Франция (1984—1986); съдия в районен съд Лимож (1986—1988); магистрат в централната администрация на Министерство на правосъдието (1988—1996); съветник, съдебен помощник в Касационния съд (1996—2004); лице за контролен прочит на решения на Съда на Европейските общности (2004—2006); съдебен помощник в Съда на Европейския съюз, кабинет на г-жа Pernilla Lindh, а впоследствие на г-н Carl Gustav Fernlund (2006—2012); генерален адвокат в отделението по социални спорове на Касационния съд и командирован служител при генералния прокурор към Касационния съд (2012—2017); първи генерален адвокат в търговското, финансово и икономическо отделение на Касационния съд (2017—2020); член на комисията по доклади и изследвания на Касационния съд (1998—2002); член на комисията по преразглеждане на влезли в сила присъди на Касационния съд (1999—2004); председател на управителния съвет на Националния институт за обучения на нотариуси, Франция (2016—2020); генерален адвокат в Съда от 23 март 2020 г.

На 17 март и Еврпейският съд по правата на човека в Страбсбург съд предприе извънредни мерки заради световната криза.

Пресслужбата на Европейския съд по правата на човека съобщи , че предвид безпрецедентната   световна криза в здравеопазването и  вземайки  под внимание решенията на френските власти и решенията на Съвета на Европа,   предприема изключителни мерки:

Основните дейности на Съда по принцип ще бъдат осигурени и по-специално – обработването на приоритетни дела. За тази цел   работата е организирана така, че да може тя да гарантира непрекъснатостта на изпълнение  на основната му задача. Въведени са процедури, така че спешните искания за временни мерки съгласно член 39 от Правилника на съда, които се прилагат само, когато съществува непосредствен риск от непоправими щети, да могат да бъдат разглеждани.

Сградата на Европейския съд по правата на човека вече не е достъпна за обществеността и изслушванията, насрочени за март и април, няма да се проведат. Решенията за тях ще бъдат взети по-късно.

Периодът от 6 месеца за подаване на жалби, предвиден в член 35 от Европейската конвенция за правата на човека, се спира по изключение за период от един месец, считано от понеделник, 16 март 2020 г.   Всички срокове, посочени по висящите производства  се спират  за период от един месец от понеделник, считано от 16 март 2020 г. Тези оперативни процедури ще бъдат постоянно преглеждани, в зависимост от развитието на здравната ситуация, за да се гарантира приемствеността в работата на Съда в съответствие с разпоредбите, приети от приемащата държава.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Различия в експертизи по ключовия въпрос шофирал ли е след употреба на наркотици обвиняемият Георги Семерджиев

С приемане на ключови експертизи в софийския градски съд продължава делото за тежката катастрофа на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.