Последни новини
Home / Законът / Адвокат Лазар Карадалиев остава в ареста, постанови апелативният спецсъд

Адвокат Лазар Карадалиев остава в ареста, постанови апелативният спецсъд

Defakto.bg

Адвокат Лазар Карадалиев, известен като защитник на Цветан Василев и Емилиян Гебрев, остава с най-тежката мярка за неотклонение. Това постанови Първи състав на апелативния специализиран съд начело с председателя му Георги Ушев.

Заради „кризисните“ мерки заседанията минават без публика, а заповед на Ушев от 20 март разпорежда по възможност да се провеждат и по скайп – то ест задържаният да не бъде воден в съда, а да участва в производството онлайн, от ареста. Дали така е било днес с адвоката не е известно.

За задържането на юриста, санкционирано от първоинстанционния специализиран съд, съобщи на 18 март прокуратурата. Тогава се разбра, че Карадалиев, още двама столични адвокати и служител в кантора са обвинени в ново дело за организирана престъпна група за пране на пари. Като адвокатът на Василев и Гебрев е сочен за неин ръководител и само той е арестуван, останалите са на свобода съответно срещу гаранции от по 150 000 лева и 50 000 лева.

Уточнението за „ново“ дело е важно, тъй като още в края на 2018 г. след гръмването на публичен скандал заради претърсвания и изземвания в кантората на Лазар Карадалиев Иван Гешев обяви за повдигнато му обвинение за участие в ОПГ, също за пране на пари. Самият адвокат тогава бе заявил, че са изземвали включително поверителната кореспонденция с клиента му Емилиян Гебрев.

Новата организирана група действала от 2014 г., прала пари чрез контролирани юридически лица, според прокуратурата.

Оттогава подборности за същността на обвинението, доказателствата по него и прочее няма. Съобщенията за „адвокатското“ ОПГ дойдоха след обявяването на извънредното положение и ограниченията на достъпа до съдебни зали.

От съобщението на апелативния специализиран съд днес се разбира, че Карадалиев е оставен в ареста заради наличието на обосновано предположение да е участвал в престъплението, за което го обвиняват, и на реална опасност да извърши ново на свобода. Толкова.

Съобщението:

„Апелативният специализиран наказателен съд, 1-ви въззивен състав, потвърди протоколно определение на Специализиран наказателен съд 1 –ви състав от 17.03.2020 г. по НЧД № 1116/2020 г., с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия Лазар Карадалиев

Съдът прие, че са правилни изводите на специализирания наказателен съд за наличие на обосновано предположение за вероятна съпричастност на обвиняемия към престъплението, за което му е повдигнато обвинение и за наличие на реална опасност от извършване на престъпление.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване“.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

2 коментара

  1. А Цветан Василев, който взе близо 4 милиарда и се укри сигурно му се присмива от Белград.

  2. Мерило

    Балъците и дребните риби ще оберат пешкира, а Цветан Василев – мозъка на операцията по източването на пирамидата КТБ си е на свобода!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.