Последни новини
Home / Законът / Законът за извънредното положение излезе в извънреден „Държавен вестник“,

Законът за извънредното положение излезе в извънреден „Държавен вестник“,

Defakto.bg

Законът за мерките и действията по време на обявеното на 13 март извънредно положение излезе в извънреден брой на „Държавен вестник“ днес.

Обнародването става веднага, след като вчера парламентът прие ветото на президента и зачерта от новия закон криминализирането на „невярна информация за заразни болести“ в Наказателния кодекс и въвеждането на фиксирани цени по време на бедствия и извънредно положение в Закона за защита на потребителите.

А всички, които искат подробно да разучат мерките – такива, каквито всъщност са, могат да изчетат закона.

Основните мерки са известни и описвани многократно – от спиране на процесуалните срокове и на публичната продан на имоти на длъжници, налагането на запори върху банкови сметки и трудови възнаграждения, през неприлагане на последиците от забава за плащане на задължения до въвеждането на възможност за надомна работа и предоставяне на половината от платения отпуск без съгласието на работника. В самия закон също бе предвидено включването на армията в изпълнението на противоепидемичните мерки и ограниченията за придвижване, както и неприлагане на Закона за обществените поръчки при закупуване на медицински изделия, апаратура, хигиенни материали, дезинфектанти.

Важни промени се правят и с преходните разпоредби, чрез изменения на други закони. Сред тях е вменено задължение на НОИ да превежда 60 % от осигурителния доход за януари на работещите при работодатели, които отговарят на критерии, въведени от МС. Изплащането на 60-те процента от възнагражденията обаче не може да е за повече от три месеца. Други мерки са  удължаване с 6 месеца на срока за валидност на личните документи (чийто срок изтича между 13 март и 31 октомври 2020 г.),  удължаване до 30 юни на срока за деклариране и плащане на налози, включително на данъците върху доходите на физически лица.

В Закона за здравето се записват правомощия на министъра да разпорежда задължителна изолация на болни, заразоносители и контактни лица, както и временно да ограничава придвижването на територията на страна и временно спиране или ограничаване на работата на „обекти с обществено предназначение“. Глобата за неизпълнение на мерките е 5 000 лева за граждани и 15 000 лева за еднолични търговци и юридически лица.

За отбелязване е и друг текст. Както е известно, с промени в Закона за електронните съобщения на органи на МВР бе дадено изключителното право да получават трафични данни на граждани без съдебно разрешение, за да проследяват дали се спазва режимът на изолация и лечение – нещо, което предизвика отпор у опозицията и авторитетни юристи. В преходните разпоредби все пак е записано, че това изменение се прилага до отпадане на необходимостта от принудително изпълнение на задължителната изолация и болнично лечение на лица по чл. 61 от Закона за здравето, които са отказали или не изпълняват заповедта за задължителна изолация и лечение.

На закона бе придадена обратна сила – действа от 13 март, когато бе обявено извънредното положение и се прилага до неговата отмяна.

Има и изключения. От деня на обнародването, то ест от днес влизат в сила нормите за спирането на публична продан и въводи във владение от съдебните изпълнители и неналагането на запори. Както и спирането и удължаването на сроковете по данъчни закони, принудителното изпълнение по ДОПК, възможността митниците да предоставят безвъзмездно „задържани, иззети, отнети и изоставени стоки, които могат да послужат за защита на живота или здравето на хората, на лечебни заведения, Българския червен кръст, детски градини, училища, социални заведения, държавни и общински учреждения“.

Има и една промяна в Закона за вероизповеданията (за която заговори вчера Павел Шопов от „Атака“, прозирайки сделка с ДПС). Изменението е на кого се разпределя годишната държавна субсидия, специално за мюсюлманите. Досега тя се разпределя на Главното мюфтийство, промяната е да се разпределя на Мюсюлманското изповедание.

Дебат и обяснения по тези текстове не е имало.

About De Fakto

Проверете също

Министър Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на ГДИН и ГДО

  Министърът на правосъдието Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на Главна …

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.