Последни новини
Home / Законът / ПАСЕ за кризата Covid -19: Правителствата да спазват стриктно Европейската конвенция за правата на човека

ПАСЕ за кризата Covid -19: Правителствата да спазват стриктно Европейската конвенция за правата на човека

Defakto.bg
Рик Деймс

Рик Деймс, председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), призова европейските правителства да спазват стриктно Европейската конвенция за правата на човека, когато приемат спешни мерки за справяне с кризата COVID-19.  Апелът му е публикуван на страницата на ПАСЕ.

Публикуваме го без съкращения:

„Разпространението на вируса COVID-19 предизвика драматична обществена здравна, икономическа и социална криза по целия свят. Европа е сред най-тежко засегнатите.

Всяка държава има отговорност да предприеме мерки за защита в условията на извънредна ситуация. Такива ситуации могат дори да изискват ограничителни мерки, които надвишават нормално разрешеното съгласно Европейската конвенция за правата на човека. Но без подходящи гаранции, такива мерки създават сериозни рискове за демокрацията, правата на човека и върховенството на закона.

Конвенцията е адаптирана към всякакви обстоятелства, като продължава да регулира действията на държавата дори в случай на национална криза. Въпреки това член 15 позволява дерогации от определени права. Но основните гаранции на върховенството на закона – по-специално законността, ефективен парламентарен надзор, независим съдебен контрол и ефективни вътрешни средства за защита – трябва да се поддържат дори по време на извънредно положение.

Това е въпрос на демократичен принцип, а също и необходимо условие за доверието на хората в техните лидери, без които необходимите мерки не могат да бъдат приложени успешно.

Бих искал да подчертая, че всеобхватният принцип на пропорционалност ограничава действията, които могат да бъдат предприети чрез строгия тест на това, което „строго се изисква от неотложността на ситуацията“. Нормалните мерки или ограничения, разрешени от Конвенцията за поддържане на обществената безопасност, здраве и ред, трябва да са явно недостатъчни, преди дерогациите и спешните мерки да са допустими. Спешното положение, което изисква дерогация от Конвенцията, трябва да бъде ограничено по времетраене, обстоятелства и обхват. Аварийните правомощия могат да се упражняват само за целите, за които са им предоставени, а продължителността на спешните мерки и техните ефекти не могат да надвишават продължителността на извънредното положение.

Поради това като председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа призовавам всички държави-членки и по-специално техните парламенти да:

– продължават борбата си срещу вируса COVID-19, като в същото време прилагат защитните мерки, установени от Европейската конвенция за правата на човека;

– непрекъснато да преразглежда необходимостта от поддържане на извънредно положение и всички мерки, предприети при него, и да прилага, след изтичане на всеки период, презумпция срещу разширяване на извънредното положение; и

– гарантират, че нормалните проверки и баланси на плуралистична демокрация, управлявана от върховенството на закона, продължават да действат в максимална възможна степен, зачитайки демократичния процес и авторитета на парламента и местните власти, независимостта на съдебната система и националните структури за правата на човека, и свободите на сдружаване и изразяване, особено на гражданското общество и медиите.

Убеден съм, че по този начин европейските нации, обединени в Съвета на Европа, ще преодолеят тази криза, без да изоставят нашите общи ценности. “

Правосъдният министър Данаил Кирилов в края на миналата седмица обяви,  че е подписал писмо за дерогация на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи в условията на извънредно положение.

Външният министър Екатерина Захариева уточни, че искането все още не е направено, а в продължение на два-три дни ще се анализира тестът на закона за извънредното положение, за да се прецени необходима ли е дерогацията.  Само три държави от ЕС са поискали временно ограничаване на права на гражданите си, а останалите са преценили, че могат да се борят с коронавируса в рамките на действащото си законодателство и дерогация не им е нужна, каза още тя.

Адвокат  Михаил Екимджиев  коментира: „Възмутително, че още в началото на извънредното положение министър Кирилов се хвана буквално за кобура и насочи енергията си към правата на човека и Европейския съд по правата на човека в Страсбург, каза той.   Въпреки че всички държави членки на Съвета на Европа имат право на такива дерогации в извънредно положение, което заплашва „съществуването на нацията”,  нито Италия, нито Франция, нито Испания, в които ситуацията е драматична, са предприели такива мерки” , заяви Екимджиев.

Бившият български съдия в Съда по човешките права Здравка Калайджиева напомни, че извънредното положение не освобождава държавата от отговорност пред Съда по човешките права.

В периода на извънредното положение, действието на дерогациите се контролира ad hoc от ЕСПЧ по повод на индивидуални или международни жалби.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.