Последни новини
Home / Законът / Обвиниха финансиста Владимир Каролев за нарушаване на карантината по време на пандемията

Обвиниха финансиста Владимир Каролев за нарушаване на карантината по време на пандемията

Defakto.bg

        Софийска  районна прокуратура е образувала досъдебно производство срещу финансиста  Владимир Каролев  за неспазване на мерките, наложени заради коронавируса в обстановка на извънредно положение.  Поведението му се свърза с неспазване на 14 -дневния карантинен период след като се е завърнал на 11 март от Великобритания. По тази причина прокуратурата му е повдигнала две  обвинения –  едното е за нарушаване на карантината, която е трябвало да спазва, след завръщането си от Лондон. А другото – за  заблуждаващи публикации в социалните мрежи, в които се обяснява, че мерките срещу епидемията са безполезни.

От съобщение на Софийска апелативна прокуратурата, се разбира, че  на 24 март 2020 г. СРП се е самосезирала по публикации в социалната мрежа, че „Каролев е  предприел пътуване до друга област, без това да е било неотложно и в нарушение на  заповедта на министъра на здравеопазването“. ( РД-01-143/20.03.2020 г.)
Във Фейсбук страницата си  самият той оповести,  че е успял да премине бариерите и е отишъл в Разлог. По-късно се е качил и се е разходил в Пирин планина над Банско, което нарушава издадената заповед за спазване на карантина.
  След като не бил открит на адресите си в столицата,  полицията установява, че  той се намира в Разлог и категорично отказва да се яви пред органите на МВР. По тази причина  Каролев е бил  задържан за срок от 24 часа в Разлог.

       Установено е, че  Каролев е  подписал „собственоръчно  декларация, с която се командирова в хотелски комплекс в  Разлог, с „цел консервиране на хотела и комплекса, осигуряване на охрана, помощ на служителите“.  Този комплекс обаче има действащ управител, а това “ изключва хипотезата за неотложност на пътуването“, сочи  прокуратурата.    Каролев е  нарушил собственоръчно декларираните обстоятелства, напуснал е хотелският комплекс и демонстративно е проявил незачитане на установените правила и мерки, издадени против разпространението на заразна болест, казва обвинението.

Деянието е извършено, въпреки че лицето с подписаната от него декларация е било запознато, че носи наказателна отговорност по чл. 355, ал. 2 от НК за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространението на заразна болест„, е посочено в  съобщението.

 И още: От Владимир Каролев  – публична личност, бивш столичен общински съветник, се очаква да  бъде отговорен не само към близките си, но и към обществото, както и да дава  пример за спазване на предписанията и препоръките на здравните власти.  Обратно, чрез  социалната мрежа Владимир Каролев „целенасочено е предприел действия, за да направи публично достояние начина, по който е напуснал столицата, грубо пренебрегвайки установените правила за предотвратяване разпространението на новия коронавирус COVID-19.“

След ареста си в Разлог, Каролев написа в своя профил  във Фейсбук:  „Няма шега. Политическата простотия, реализирана от полицейска простотия на натегач от СДВР резултира в задържането ми за 24 часа в РУ Разлог. Нищо не съм нарушил и ще осъдя държавата в Страсбург за тази простотия. За съжаление, данъкоплатците ще платите. И не, не се жалвам, че ме задържат. Здравият разум ще победи здравите сили. И все пак Картаген трябва да падне!“.

По-късно стана ясно, че Каролев е освободен от ареста срещу 50 000 парична гаранция.

 

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.