Последни новини
Home / Законът / Обвиниха финансиста Владимир Каролев за нарушаване на карантината по време на пандемията

Обвиниха финансиста Владимир Каролев за нарушаване на карантината по време на пандемията

Defakto.bg

        Софийска  районна прокуратура е образувала досъдебно производство срещу финансиста  Владимир Каролев  за неспазване на мерките, наложени заради коронавируса в обстановка на извънредно положение.  Поведението му се свърза с неспазване на 14 -дневния карантинен период след като се е завърнал на 11 март от Великобритания. По тази причина прокуратурата му е повдигнала две  обвинения –  едното е за нарушаване на карантината, която е трябвало да спазва, след завръщането си от Лондон. А другото – за  заблуждаващи публикации в социалните мрежи, в които се обяснява, че мерките срещу епидемията са безполезни.

От съобщение на Софийска апелативна прокуратурата, се разбира, че  на 24 март 2020 г. СРП се е самосезирала по публикации в социалната мрежа, че „Каролев е  предприел пътуване до друга област, без това да е било неотложно и в нарушение на  заповедта на министъра на здравеопазването“. ( РД-01-143/20.03.2020 г.)
Във Фейсбук страницата си  самият той оповести,  че е успял да премине бариерите и е отишъл в Разлог. По-късно се е качил и се е разходил в Пирин планина над Банско, което нарушава издадената заповед за спазване на карантина.
  След като не бил открит на адресите си в столицата,  полицията установява, че  той се намира в Разлог и категорично отказва да се яви пред органите на МВР. По тази причина  Каролев е бил  задържан за срок от 24 часа в Разлог.

       Установено е, че  Каролев е  подписал „собственоръчно  декларация, с която се командирова в хотелски комплекс в  Разлог, с „цел консервиране на хотела и комплекса, осигуряване на охрана, помощ на служителите“.  Този комплекс обаче има действащ управител, а това “ изключва хипотезата за неотложност на пътуването“, сочи  прокуратурата.    Каролев е  нарушил собственоръчно декларираните обстоятелства, напуснал е хотелският комплекс и демонстративно е проявил незачитане на установените правила и мерки, издадени против разпространението на заразна болест, казва обвинението.

Деянието е извършено, въпреки че лицето с подписаната от него декларация е било запознато, че носи наказателна отговорност по чл. 355, ал. 2 от НК за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространението на заразна болест„, е посочено в  съобщението.

 И още: От Владимир Каролев  – публична личност, бивш столичен общински съветник, се очаква да  бъде отговорен не само към близките си, но и към обществото, както и да дава  пример за спазване на предписанията и препоръките на здравните власти.  Обратно, чрез  социалната мрежа Владимир Каролев „целенасочено е предприел действия, за да направи публично достояние начина, по който е напуснал столицата, грубо пренебрегвайки установените правила за предотвратяване разпространението на новия коронавирус COVID-19.“

След ареста си в Разлог, Каролев написа в своя профил  във Фейсбук:  „Няма шега. Политическата простотия, реализирана от полицейска простотия на натегач от СДВР резултира в задържането ми за 24 часа в РУ Разлог. Нищо не съм нарушил и ще осъдя държавата в Страсбург за тази простотия. За съжаление, данъкоплатците ще платите. И не, не се жалвам, че ме задържат. Здравият разум ще победи здравите сили. И все пак Картаген трябва да падне!“.

По-късно стана ясно, че Каролев е освободен от ареста срещу 50 000 парична гаранция.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Васил Петров: Издръжка на дете в брачен договор,  допустимо определяне и ред за присъждане*

Д-р Васил Петров,  съдия в Софийския районен съд   1.Увод Семейният кодекс от 2009 г. …

283 кандидати са допуснати до устния изпит за 39 длъжности на „младши съдии“

283 кандидати  са допуснати до устен изпит в конкурса за 39 длъжности „младши съдия“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.