Последни новини
Home / Законът / Здравният министър с нова заповед удължи до 12 април срока на всички противоепидемични мерки

Здравният министър с нова заповед удължи до 12 април срока на всички противоепидемични мерки

Defakto.bg

Здравният министър Кирил Ананиев удължи  срока на всички въведени противоепидемични мерки до 12 април 2020 г., заради усложняващата се епидемична обстановка.

Във връзка с обявеното с Решение на Народното събрание от 13.03.2020 г. извънредно положение и препоръките на Националния оперативен щаб със  заповедта сеудължава срока на всички въведени противоепидемични мерки (със Заповед № РД-01-124/13.03.2020 г., Заповед № РД 01-131/17.03.2020 г., Заповед № РД 01-139/19.03.2020 г. и Заповед № РД 01-144/22.03.2020 г.) до 12 април 2020 г., включително, се казва в документа.

Допуска се в големите търговски центрове тип МОЛ да работят доставчиците на платежни услуги, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в т.ч. дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала, осигуряване на лични предпазни средства и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.

До 12 април остават  затворени  университетите, училищата, детските градини и яслите.

Остава ограничено влизането и излизането от областните градове.

Продължава да е в сила забраната за посещаване на градски паркове, както и  изискването на хората над 60 +  да се осигури  времеви коридор за посещения в  хранителни магазини и аптеки между 8.30 и 10.30 сутринта.

Остава и забраната за събиране на повече от двама възрастни хора на открити и закрити обществени места.

Под пълна домашна изолация остават заразените с COVID-19, дори когато нямат оплаквания или леки такива. Температура под 38 градуса, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми (като гадене, повръщане и/или диария) се определят като леки симптоми от здравните власти.

Карантината за заразените с коронавирус е поне 21 дни, а за да бъде вдигната,  са необходими два отрицателни теста, които да докажат, че болният вече се е изчистил от вируса и не е опасен.

Контактните лица на заразените с коронавирус също трябва да са под домашна карантина,  срокът от 14 дни се брои от последния контакт с разболелия се.

В сила е остава и изискването към  български граждани, които  се прибират от друга държава,  да спазват 14-дневна карантина.  Това означава, че им е напълно забранено да излизат от домовете си, без значение дали имат симптоми на коронавирус, или не.  Според министъра на вътрешните работи Младен Маринов,  именно връщащите се от чужбина най-често нарушават ограничението, което според новоприетите текстове в Наказателния кодекс може да доведе до глоба от 10 хил. лева и 5 години затвор.

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.