Последни новини
Home / Законът / Ирен Савова към Иван Гешев: Прокуратурата не желае или не може да се справи с престъпленията, извършвани срещу адвокати?

Ирен Савова към Иван Гешев: Прокуратурата не желае или не може да се справи с престъпленията, извършвани срещу адвокати?

Defakto.bg

Обвиненият за палежа на родната къща на адвокат Ирен Савова в Ихтиман Борислав Николов може да излезе на свобода. На 23 март районният съд в Ихтиман е заменил задържането му със скромната парична гаранция от 1 000 лева.

Определението е на председателя на съда Радослава Йорданова. Тя бе и съдията, който в края на януари постанови арест за обвинения за палежа.

Задържаният Борислав Николов в Съдебната палата

Прокуратурата е протестирала замяната на мярката за неотклонение пред Софийския окръжен съд с настояването Николов да бъде оставен в ареста. Определението на СОС ще е окончателно, делото е насрочено за 30 март.

Това е последният развой по шокиращия „случай“, който в началото на годината вдигна на крак адвокатската гилдия в настояването й прокуратура и разследващи да сложат край на посегателствата срещу български адвокат. Защото палежът не бе първата, а поредна атака срещу Ирен Савова. Тя е защитник на държавата в делата за т.нар. царски имоти, но и на бившия зам.-кмет на „Младост“ Биляна Петрова в гръмкия процес срещу нея, Десислава Иванчева и Петко Дюлгеров. Офисът на Савова в Прага изготви и жалбите на Иванчева и Петрова за „букета от нарушения“ на човешките им права. А у нас пред дома и софийската кантора на адвокатката приживе бяха разлепени нейни некролози, после бяха открити проследяващи устройства на служебните автомобили. Въпреки заснетото от камери лице на човек, следил Савова и нейната дъщеря-адвокат при всяко от завръщанията им в София, извършителите оставаха „неизвестни“.

Апогеят бе, че в малките часове на 15 януари пламна родната къща на защитничката в Ихтиман, като на покрива й бяха открити две туби със запалителна течност. А Ирен Савова публично свърза подпалването с предшестващи акции срещу свидетели по водени от нея дела.

След пожара – откриха две туби на покрива

Дни по-късно столичната окръжна прокуратура обяви за задържането и обвиняването на 34-годишен софиянец, но не назова имената му. На 22 януари районният съд в Ихтиман постанови „задържане под стража“ за Борислав Николов – човекът, заснет пред кантората. Стана ясно и че при претърсването в дома му са открити оръжия и боеприпаси – два пистолета, 1 граната, 32 патрона, както и тефтерче, в които е записвал по дни следенето на Савова и дъщеря й, когато са в България. Според съобщеното от прокуратурата той има криминални регистрации, но не е осъждан. В началото на февруари Софийският окръжен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение.

Де факто разполага с определението на съдия Радослава Йорданова за замяната на най-тежката мярка. От прочита му става ясно, че други обвинения срещу Николов, освен за палежа, няма и до днес. За търсене на „поръчители“ също не се говори. Пред съда обвинението настоява задържането да продължи, защото обоснованото предположение остава, част от назначените експертизи са изготвени, други – не. И дотам.

Защитата сочи изпратена по вайбър епикриза за тежката бременност на приятелката на обвиняемия и неговата астма (опасна при пандемията от коронавирус), извършените всички възможни следствени действия с него, наличието на два адреса, на които може да бъде открит, чисто съдебно минало, както и че приключилите експертизи не го „връзват“ с палежа.

А съдия Йорданова установява, че за два месеца не са събрани и представени други доказателства Николов да е подпалил къщата на Ирен Савова освен първоначалните – показанията на свидетел и проведен следствен експеримент. Така, според съда, обоснованото предположение вече е разколебано. По дрехите – иззети дни след палежа няма следи от летливи леснозапалими вещества, годни днк следи на местопрестъплението няма, пръстови отпечатъци също, заснетите от камери на пътя към Ихтиман автомобили не могат да бъдат идентифицирани категорично. Нещо повече – съдията отчита, че се чакат и резултатите от идентификационна експертиза, която да установи дали заснетият пред офиса на Савова и пред къщата в Ихтиман човек е един и същ, но „без по делото да съществуват ясни индикации“ как това заключение би се отразило на изводите за авторството на палежа.

На този фон адвокат Ирен Савова публично се обръща към главния прокурор Иван Гешев с няколко въпроса.

ОБРЪЩЕНИЕТО

Уважаеми господин главен прокурор,

В последните две години съм сигнализирала полицията за редица последователни ескалиращи посегателства:

  • кражба от адвокат на оригинален документ, който документ е ползван като доказателство по дела;
  • следене на адвокат в съдебна сграда;
  • опит за отвличане на адвокат;
  • жалби за извършено лъжесвидетелстване по дела срещу адвокат;
  • разлепване на некролози за мнима смърт на адвокат;
  • поставяне на проследващи устройства на автомобили на адвокати;
  • физическо следена на адвокати;
  • палеж на три имота на свидетели по дела, водени от адвокати;
  • палеж на родната къща на адвокат;
  • опит за незаконно проникване в къщата на адвокат.

На 21.01.2020 г. след множество сигнали до различни правоохранители служби, частно разследване, предоставяне на записи от видеокамери и снимки, органите на полицията са задържали лице, за което има данни да е съпричастно към част от описаните по-горе деяния. При претърсването в дома на лицето са открити записки от извършените от него и други лица действия по проследяване на адвокатите, откритите са незаконни оръжия и боеприпаси, множество SIM карти.

На лицето беше повдигнато обвинение за умишлен палеж и му беше взета най-тежката мярка – задържане под стража.

В хода на разследването са събрани данни и доказателства за съпричастност на задържаното лице и други лица, включително негови близки, към незаконното проследяване на двама адвоката. Установено е, че задържаното лице работи за частна охранителна фирма, която предоставя „детективски” услуги по проследяване и заснемане. Въпреки това на задържания и на останалите установени лица не са повдигнати обвинения за тези деяния, не е проверена дейността на охранителната фирма и евентуалната им съпричастност като поръчител или изпълнител на поръчка.

Вместо това, мярката на задържаното лице е променена в по-лека – парична гаранция от 1 000 лв. по мотиви за трудовата му заетост и тежка бременност на приятелката, която му помага в проследяването. Оказва се, че мотивите за освобождаването на задържания от ареста са именно връзките, с лицата, с които осъществява действия по проследяването на адвокати!

От публичние изказвания на главния прокурор, които приветстваме, разбрахме, че прокуратурата ще има еднакво отношение към всички български граждани независимо от етническата им принадлежност. А как ще се процедира с адвокатите ? Те не са ли български граждани ? Или и за прокуратурата те са „маргинали” и „социално изолирани” и посегателства срещу тях не са престъпления ?

Защо прокуратурата не вижда връзката между отделните посегателства ? Защо не са задържани всички лица, които имат отношение към незаконните проследявания ? Защо материалите не са изпратени на специализираната прокуратура въпреки наличието на данни за органзиирана престъпна дейност ? защо на задържаното лице не са повдигнати обвинения за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси и не се проверява какво е планирал да извършва с тях ?

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.