Последни новини
Home / Законът / Народното събрание затваря, ще се събира само за „извънредни“ закони. Парламентарният контрол – епистоларен

Народното събрание затваря, ще се събира само за „извънредни“ закони. Парламентарният контрол – епистоларен

Defakto.bg

Със 115 „за“ срещу 65 „против“ Народното събрание днес спря редовните си заседания за времето на извънредното положение. До вдигането му депутатите ще се събират пленарно само за законопроекти и проекти на актове, свързани с извънредното положение. А парламентарният контрол ще се осъществява „само с писмени отговори на въпроси и питания“, сиреч епистоларно.

Парламентарните комисии ще заседават, но със строго ограничена посещаемост, а заседанията им може да се излъчват онлайн, по преценка.

Предложението бе на председателката на НС Цвета Караянчева и Красимир Ципов от ГЕРБ, на Веселин Марешки („Воля“), Юлиан Ангелов (ВМРО) и Борис Ячев (НФСБ).

Записано бе и че „по време на извънредното положение извънредни пленарни заседания се свикват при условията и по реда на чл. 78 от  Конституцията и чл. 46 от Правилника на НС“.

Чл. 78 от Конституцията гласи:

Народното събрание се свиква на заседания от председателя на Народното събрание:
1. по негова инициатива;
2. по искане на една пета от народните представители;
3. по искане на президента;
4. по искане на Министерския съвет.

Чл. 46 от Правилника пък предвижда, че при направено искане от горните субекти, председателят е длъжен да насрочи заседание не по-късно от 7 дни след постъпване на искането. А вносителите са длъжни да посочат дневния ред.

Цвета Караянчева обясни извънредната мярка със спазване на препоръките на кризисния щаб за социална изолация. Нещо повече – при установяване на коронавирус сред някой  от депутатите НС можело да бъде автоматично блокирано.

„Covid-19 не подбира нито по партийна, нито по социална, нито по религиозна, нито по етническа принадлежност. Не можем да искаме цялата страна да е под карантина, която все повече се затяга, а ние показно да нарушаваме всички предписания за социално дистанциране. Приехме най-важните закони, които да помогнат на страната да преодолее кризата възможно най-леко. Сега е време и ние да се подчиним на тези закони, сега е времето да се отървем от илюзиите и на първо място от илюзията за изключителност. И не можем да станем разпространители на тази зараза“, обяви парламентарната председателка.

На практика това е разпускане на парламента, нарушаване на Конституцията и абдикиране на най-висшия представителен орган на републиката, обвини опозицията. Страхът се представя като смелост, а абдикацията като отговорност, категорични бяха от БСП.

Валери Жаблянов заяви: „Под предлог да не се разпространява заразата вие искате да се отървете от най-висшия представителен орган на републиката. Вие искате да управлявате с укази, вие искате да управлявате с пресконференции, и когато вие решавате да се саморазпуснете, когато вие решавате да абдикирате, защото това, което правите в момента, е абдикация – да делегирате собствените си правомощия, да се откажете от това, за което са ви избрали българските граждани – вие слизате не само под отговорността на историческия момент, вие слизате под вашата собствена съвест“.

В отрицателния си вот съпартиецът му Филип Попов каза: „Гласувах против диктатурата, българите имат нужда от решения и спасения, а не от предателство и бягство. Браним Конституцията, демокрацията, съединението, а не бягството правят силата“.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.