Последни новини
Home / Законът / Собственикът на сървър на виртуалната библиотека chitanka осъди България в Страсбург заради акция на ГДБОП

Собственикът на сървър на виртуалната библиотека chitanka осъди България в Страсбург заради акция на ГДБОП

Defakto.bg

Администраторът и собственик на сървъра, на който е бил качен частично сайтът chitanka.info Лазар Пендов осъди България в Страсбург за нарушено право на собственост  и на свободата на словото, гарантирани от Европейската конвенция по правата на човека.

Държавата трябва да му плати 5 200 евро обезщетение за неимуществени вреди и 1 800 евро за разноски. Това постанови днес Евросъдът по човешките права.

Делото „Пендов срещу България“ е от 2011 г. А поводът за жалбата е акция на ГДБОП от края на юни 2010 г. за борба срещу „интелектуалното пиратство“, при която сървърът на chitanka.info е иззет, образувано е и дело по чл. 172а от Наказателния кодекс за разпространение на обекти на авторско право без разрешение. След акцията на антимафиотите виртуалната библиотека спира от 21 юни до 2 юли 2010 г.

Пендов неколкократно отправя искания за връщане на иззетото до различни прокурорски инстанции, заявява, че заповедта за отнемане на цялостната сървърна техника е неправомерна, както и че техниката се ползва и от други сайтове освен chitanka.info, съдържа кореспонденция на потребители и т.н. А в обръщение, публикувано на платформата, заявява: „Аз, Лазар Пендов, като администратор и собственик на сървъра смятам отнемането за неправомерно, тъй като авторските права за книгите в този сайт са установени от чл.24, ал.9 от Закона за авторското право. Намирам обръщането към Наказателния кодекс на Република България чл.172а и намесата на ГДБОП в случая за неуместни, поради факта, че необходимото по закон съгласие е изпълнено с чл.24, ал.1, т. 9 от Закона за авторското право и сродните му права (според този закон необходимото по закон съгласие е никакво)“.

Цитираният чл. 24, ал. 1, т. 9 гласи, че без съгласие на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо „възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели“.

Междувременно „веществените доказателства“ се прехвърлят от София, където делото е прекратено, в Троян. В крайна сметка сървърът е върнат през февруари 2011 г., без да е подлаган на експертизи и използван за целите на наказателно разследване.

В жалбата си до ЕСПЧ Пендов изтъква нарушения на чл. 1 от Протокол 1 (неприкосновеност на собствеността), на чл. 8 (право на зачитане на личния и семеен живот) и на чл. 10 (свободата на изразяване) от Европейската конвенция.

Съдът намира нарушения на правото на собственост и на свободно изразяване.

Любопитното е, че в условията на пандемията от коронавирус, Европейският съд по правата на човека също предприема „изключителни мерки“, но, както съобщава на страницата си, неговите основни дейности продължават, по-специално обработването на приоритетни дела.

About Елена Енчева

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

3 коментара

  1. Иван Стоянов

    Става дума за чл. 24, ал. 1, т. 9 от цитирания закон.

  2. Изглежда дълги години се проточват такива дела.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.