Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия на ВСС поиска спешни законови промени за извънредното положение

Съдийската колегия на ВСС поиска спешни законови промени за извънредното положение

Defakto.bg

Иначе съдилищата трябва да „отворят“, предупреждават кадровиците

Спешни законови промени в два текста от Закона за извънредното положение поиска Съдийската колегия на ВСС.  Решението е взето на работно заседание на колегията днес, на което някои от кадровиците са присъствали реално, други – виртуално. То е изпратено на председателката на парламента Цвета Караянчева и на тази на правната комисия Анна Александрова. По ирония на съдбата по-рано днес самият парламент обяви, че прекратява редовните заседания и ще се събира само за „извънредни“ закони и актове.

Първа точка от решението на Съдийската колегия е настояване за поправки в чл. 3, т. 1 и 2 от новия закон.

Текстовете гласят, че от 13 март до отмяната на извънредното положение спират да текат:

1. процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства, с изключение на сроковете по наказателни производства, по Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест и производства, свързани с мерки за принуда;
2. давностните и други срокове, предвидени в нормативни актове, с изтичането на които се погасяват или прекратяват права или се пораждат задължения за частноправните субекти, с изключение на сроковете по Наказателния кодекс и Закона за административните нарушения и наказания.
Това е в разнобой с „кризисното“ решение на самата Съдийска колегия от 15 март, заявяват кадровиците. Разликата е, че докато колегията на практика разпореди спиране на откритите заседания по дела и очерта като изключения изрично изброени казуси, включително наказателни – мерки за неотклонение, по европейската заповед за арест, по Закона за здравето – принудителното настаняване за лечение и изолация и др., в закона е казано, че продължават да текат „сроковете по наказателни производства„. А това означава, че съдилищата трябва да започнат да разглеждат наказателните дела, обясниха членове на ВСС пред Де факто. Освен това магистратите в страната са в недоумение какво да правят. Затова на НС се предлагат два варианта – изрично изброяване на наказателните производства, чиито срокове ще текат и през идвънредното положение (допълнени с новите текстове на НК срещу нарушителите на карантината) или в закона да се запише, че изключенията се посочват от „съответната колегия на ВСС“. Вторият вариант е по-работещ, категорични са членове на съвета.
Другото им искане за законов ремонт е за давностните срокове, тъй като в момента е предвидено те да не текат за Закона за административните нарушения и наказания. Това не е възможно, ще пострадат гражданите, настояват кадровиците.
С други точки от днешното си решение указват до приемането на законодателно решение да продължи изпълнението на мерките по решенията на Съдийската колегия от 15 и 16 март, но като се разшири обхватът на разглежданите дела с тези по чл. 225, ал. 6 от НК, по чл. 326, ал. 2 от НК, както и с делата по чл. 111 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража.
И  още: „Указва, че в правомощията на административните ръководители е и преценката за администриране и разглеждане и на други дела извън посочените в решенията на СК, които имат спешен и неотложен характер“.

About De Fakto

Проверете също

Законопроект на ГЕРБ – СДС приключва радикално и „веднъж завинаги“ носталгията по комунизма

  Ще има глоби, ако сградите в България нямат табели, че комунистическият режим е престъпен …

След 18 – часово заседание, мнозинството в НС въведе смесено гласуване и сложи точка на машинния вот

Мнозинство от 124 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП гласува окончателно, че в големите секции …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.