Последни новини
Home / Законът / БИПИ за 100 – те дни на Иван Гешев: Сформира екип, завидна публична и медийна активност, ефективността е замряла

БИПИ за 100 – те дни на Иван Гешев: Сформира екип, завидна публична и медийна активност, ефективността е замряла

Defakto.bg

В ситуация на извънредно положение,  незабелязано, на 26 март изтекоха 100-те дни от мандата на новия главен прокурор Иван Гешев. По любопитен начин в инфографики експертите на Българския институт за правни инициативи (БИПИ ) са проследили направеното от него за тези 100 дни. Изявите,  движението и акцентите от дейността на главния прокурор са отразени в тях.

По време на изслушването на Иван Гешев на 24 октомври 2019 г., като част от процедурата за избор на главен прокурор на Република България, от БИПИ му зададоха 17 въпроса.

Въпрос  № 15  беше: Добре позната практика е всеки нов лидер да получава 100 дни толеранс (кредит на доверие), преди обществеността да коментира неговите действия. Кои са трите най-важни неща, които планирате за този период?

Отговорът на  Гешев:  Аз не кандидатствам за политическа длъжност, за да очаквам някакъв толеранс и съм сигурен, че няма да го получа, на база на това, което вече казах, с риск да не се повтарям, но най-важните неща, които бих направил и бих се постарал да свърша според мен са две – първото е сформиране на екип, защото това е най-сериозния начин и най-сигурен начин да постигнеш резултати и второто нещо е продължаване на действията по оптимизиране на районните прокуратури, за които Пленумът на ВСС е взел решение за закриване и разкриване на Териториални отделения от 1 януари 2020 година.

Ето и равнометката на БИПИ  100 дни по късно:

Проследихме дейността на главния прокурор по двете най-важни неща, които е определил.   За първото може да се каже, че е изпълнено, защото наистина той окомплектова екипа си.  По отношение на второто, което е от значение за цялостното функциониране на прокуратурата, нейната ефективност и ефикасност, мнението ни е, че по-скоро работата е замряла.

Информация за това сме почерпили от протоколите от заседанията на Прокурорската колегия, защото решенията по въпроса за оптимизиране на районните прокуратури попадат в частта „съдебна администрация“ и се вземат от нея.

От встъпването в длъжност на новия главен прокурор, ПК е провела общо 12 заседания като тук включваме и заседанието проведено на 18.12.2019 г. – датата на встъпването.  Г-н Гешев е присъствал на 7 от заседанията, но в нито едно от тях в частта „съдебна администрация“ няма включени точки, които да се отнасят до продължаване на действията по оптимизиране на районните прокуратури. Единствено на заседанието от 18.12.2019 г. има точка отнасяща се до приемане на указание към административните ръководители във връзка с втория етап на оптимизиране, но на това заседание новият главен прокурор не присъства, а и точката е извънредна в дневния ред и в протокола от заседанието на ПК няма информация от кого е внесена.

Голяма част от работата на ПК в останалите 11 заседания е свързана освен с атестиране и конкурси, най-вече с увеличаване на щатната численост на служители във ВКП, администрацията на ГП и Бюрото по защита при ГП, а също и НСлС.

За сметка на това и отделно от работата си в рамките на ВСС, за 100-те си дни г-н Гешев показа завидна публична и медийна активност. Той демонстрира и желание за лично присъствие на различни акции провеждани предимно от МВР и като резултат масираната му публична дейност се комбинира и с лично физическо присъствие в населеното място където се провежда акцията.

Неслучайно едно от първите неща, които прокуратурата направи под неговото ръководство е свой собствен канал в youtube.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.