Последни новини
Home / Законът / Ивайло Данов, председател на САК: Горанов да се извини публично на адвокатите, а държавата да не подминава свободните професии в условията на криза

Ивайло Данов, председател на САК: Горанов да се извини публично на адвокатите, а държавата да не подминава свободните професии в условията на криза

Defakto.bg

 

Ивайло Данов

Дали за да изглежда  артистичен  или от обикновено незнание, но финансовият министър Владислав Горанов с три изречения успя да настрои срещу себе си сериозна част от адвокатската гилдия.  И не само.  Във вторник на брифниг в МС, при обявяване на икономическите мерки за справяне с кризата от коронавируса, Горанов каза:  „Българските граждани, които са социално слаби, продължават да се ползват от системата за социална закрила. Тези граждани, които се опитат да запазят правоотношенията си с работодателите по време на кризата, техният работодател ще получи помощ от държавата. Тези граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани и едва ли може да се направи много за тях“.

Така в групата на „маргиналите“ Горанов отпрати освен адвокати и  нотариуси, арихитекти, инженери, чacтнитe cъдeбни изпълнитeли,  cъдeбнитe зaceдaтeли,  eĸcпepтитe ĸъм cъдa и пpoĸypaтypaтa,  лицeнзиpaнитe oцeнитeли,  пpeдcтaвитeлитe пo индycтpиaлнa coбcтвeнocт и още куп  свободно осигуряващи се професии – все люде, които внасят данъци и осигуровки в НАП и НОИ.  Затова и адвокатите смятат, че имат всички основания да бъдат  включени в удължените срокове до 30 юни за данъчни и осигурителни плащания.

Близо 300 адвокати от Фейсбук общността на българските адвокати поискаха от  премиера  Бойко Борисов да задължи  финансовия министър Владислав Горанов да се извини за определението  „маргинали“.  Адвокати  от Електронна национална адвокатска платформа изпратиха в Народното събрание  писмо – призив  за допълнение на закона за извънредното положение и включване на адвокатите в икономическите мерки  за преодоляване на кризата. От Висшия адвокатски съвет, казват,  се заканвали, че ще искат сериозни компенсации.

Досега обаче единственият от т.нар. официална власт на адвокатурата,  председателят на Софийския адвокатски съвет Ивайло Данов  е изразил публично възмущението си от  изявлението на  Горанов,  че самоосигуряващите се лица, в т.ч. и българските адвокати по подразбиране са „МАРГИНАЛИ“.  В  обръщение  до Министър председателя и Министерски съвет, Данов  заявява, че подобно изказване е   недопустимо “ за всеки, а още по-малко за един министър“. Редно е публично да поднесе извинения на адвокатите, заявява  Данов. И апелира: „В условията на безпрецедентната криза, в която се намира страната е необходимо да бъдат подпомогнати „всички свободни професии, включително  и  адвокатското съсловие“, така както е направено в много европейски държави.

Пълен текст на обръщението му:

О  Б  Р  Ъ  Щ  Е  Н  И  Е

от АДВ.ИВАЙЛО ДИМИТРОВ ДАНОВ,

действащ в качеството си на ПРЕДСЕДАТЕЛ на СОФИЙСКАТА АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ (..)

Уважаеми господин Министър-председател,

Уважаеми дами и господа министри,

Категорично не възприемам изявлението на финансовия министър Владислав Горанов от 24.03.2020 г., че самоосигуряващите се лица, в т.ч. и българските адвокати по подразбиране са МАРГИНАЛИ“.

Подобно изказване е недопустимо за всеки, а още по-малко за един министър, който е редно да се извини публично за това си изявление.

С настоящото обръщение изразявам искреното си възмущение от дадената квалификация на адвокатите в Република България.

По дефиниция МАРГИНАЛИ са хора, изтласкани на ръба на обществото и намиращи се под влияние на противоречащи си норми и ценности.

Българските адвокати са конституционно призвани да защитават правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица и да отстояват чрез дейността си принципите на правовата държава. Дори исторически погледнато адвокатите са тези, които активно са участвали и продължават да участват в политическия, обществения и културния живот на страната и винаги са били водещ двигател на социалното съзряване и гарант на справедливостта.

От друга страна българските адвокати са и изрядни данъкоплатци.  Така, че да бъдат наричани МАРГИНАЛИ“ хора, без чиято дейност правосъдието не може да бъде осъществявано и гражданите не могат да получат адекватна защита е не само непристойно, но и изключително обидно.

Република България е оценила подобаващо ролята на адвокатурата, която е посочена в чл.134 на глава Шеста (Съдебна власт). Това е видно и от разпоредбата на чл.29 (1) от Законаза адвокатурата, според който: „Пред съда, органите на досъдебното производство, административните органи и други служби в страната адвокатът или адвокатът от Европейския съюз е приравнен със съдията по отношение на дължимото му уважение и му се дължи съдействие като на съдия“, разпоредби, които министър Горанов очевидно не зачете.

На следващо място изразявам категоричното си становище за необходимост от финансово подпомагане на всички свободни професии, в т.ч. и на адвокатското съсловие в условията на безпрецедентната криза, в която се намира страната. Адвокатите разчитат за физическото си оцеляване на заработеното от тях и след като към настоящия момент не могат да осъществяват дейността си поради предприетите мерки за социална дистанция, те също като останалите данъкоплатци би следвало да бъдат подпомогнати от държавата, още повече, че това вече е направено в редица европейски страни.

Уважаеми дами и господа,

Адвокатската професия е една от най-достойните професии, изискващи огромна компетентност и пълно посвещаване. Адвокатите са стражи, които неизменно следят за спазването на законността и защитата на човешките права.

За това настоявам всички да се отнасят с необходимото уважение към адвокатите и адвокатската професия, да показват, че ценят техния труд и да се предприемат необходимите мерки адвокатите да бъдат финансово подпомогнати така, както и трудещите се от останалите професии.

(Следват подпис и печат)

 

 

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.