Последни новини
Home / Законът / Прекратиха конкурси за важни длъжности в администрацията на ВСС, този за главен секретар се отлага

Прекратиха конкурси за важни длъжности в администрацията на ВСС, този за главен секретар се отлага

Defakto.bg

Висшият съдебен съвет вероятно няма скоро да има титуляри на важни за работата му длъжности в администрацията.

Прекратени са конкурсите за шефове на правната дирекция на ВСС и на дирекцията “Информационни технологии и съдебна статистика”. Първата осигурява правното обслужване и процесуалното представителство на съвета, подпомага нормативната му дейност, координира, администрира и контролира цикъла на обществените поръчки и др. Втората дирекция е ключова за изграждането и актуализирането на информационните системи в органите на съдебната власт, както и за разработването, внедряването и използването на Единната информационна система на съдилищата, за съдебната статистика, тя осигурява публичността на заседанията на колегиите и на Пленума на ВСС чрез тяхното онлайн излъчване, както и електронното гласуване за членове на ВСС (след като законът предвиди професионалните квоти да се избират от всички, на принципа 1 магистрат – 1 глас).

Правната дирекция остана без титуляр от края на януари, когато шефът й Николай Найденов (той изпълняваше и функциите на главен секретар) напусна. Дирекцията по инфомационните технологии няма титулярен ръководител по-отдавна, след пенсиониране на дългогодишния й шеф.

И двата последни конкурса за нови директори обаче са се провалили, тъй като допуснатите кандидати са получили ниски оценки след събеседванията с тях.  Така единственият допуснат кандидат за шеф на правната дирекция Кирил Пангелов е получил оценка от 3,65 при изискване за минимум 4,50, съответно не е класиран и конкурсът е прекратен днес, на 27 март.

Допуснатите до събеседване кандидати за шеф на информационната дирекция са били шестима, но трима изобщо не са се явили. А останалите са получили оценки съответно от 4,36, 4,04 и 3,44 и също не са класирани. Конкурсът е прекратен на 16 март.

В началото на месеца стана ясно, че половин година след обявяването му се е “раздвижил” конкурсът за главен секретар на съвета, който отговаря за работата на цялата администрация. Допуснат бе един кандидат – адвокатът Тихомир Димитров, а събеседването с него пред седемчленна комисия на ВСС трябваше да се проведе на 30 март. Ако минеше тази цедка, кандидадът трябваше да бъде изслушан и от Пленума на съвета, който избира главния секретар.

На страницата на ВСС обаче има съобщение:

“Във връзка със създадената епидемична обстановка и наложеното извънредно положение в страната за ограничаване разпространението на коронавируса COVID-19, насроченото за 30 март 2020 г. събеседване с допуснатия кандидат до конкурса за длъжността “главен секретар на ВСС” се ОТЛАГА”. Нова дата не е посочена, явно ще е след отмяната на извънредното положение.

От януари и.ф. главен секретар е Васил Пеловски, главен експерт в отдела за обществени поръчки на правната дирекция. Когато се гласуваше временното назначение представляващият ВСС Боян Магдалинчев обяви, че много трудно е намерил е човек, съгласен да заеме поста като и.ф. И откровено заяви на колегите си, че служителите изпитват страх от длъжността и причината е в отношението на кадровиците. Атанаска Дишева пък съобщи, че от началото на мандата на този състав са напуснали около 40 служители.

About De Fakto

Проверете също

Съветът на Европа: България трябва да работи още по подобряване на условията в затворите

  Достъпът до медицинско обслужване, до хигиенни консумативи, до съд в делата за жестоко, нечовешко …

Правителството одобри 123,8 млн. лева за избори на 14 ноември в два тура

Със свое постановление правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.