Последни новини
Home / Законът / Прекратиха конкурси за важни длъжности в администрацията на ВСС, този за главен секретар се отлага

Прекратиха конкурси за важни длъжности в администрацията на ВСС, този за главен секретар се отлага

Defakto.bg

Висшият съдебен съвет вероятно няма скоро да има титуляри на важни за работата му длъжности в администрацията.

Прекратени са конкурсите за шефове на правната дирекция на ВСС и на дирекцията „Информационни технологии и съдебна статистика“. Първата осигурява правното обслужване и процесуалното представителство на съвета, подпомага нормативната му дейност, координира, администрира и контролира цикъла на обществените поръчки и др. Втората дирекция е ключова за изграждането и актуализирането на информационните системи в органите на съдебната власт, както и за разработването, внедряването и използването на Единната информационна система на съдилищата, за съдебната статистика, тя осигурява публичността на заседанията на колегиите и на Пленума на ВСС чрез тяхното онлайн излъчване, както и електронното гласуване за членове на ВСС (след като законът предвиди професионалните квоти да се избират от всички, на принципа 1 магистрат – 1 глас).

Правната дирекция остана без титуляр от края на януари, когато шефът й Николай Найденов (той изпълняваше и функциите на главен секретар) напусна. Дирекцията по инфомационните технологии няма титулярен ръководител по-отдавна, след пенсиониране на дългогодишния й шеф.

И двата последни конкурса за нови директори обаче са се провалили, тъй като допуснатите кандидати са получили ниски оценки след събеседванията с тях.  Така единственият допуснат кандидат за шеф на правната дирекция Кирил Пангелов е получил оценка от 3,65 при изискване за минимум 4,50, съответно не е класиран и конкурсът е прекратен днес, на 27 март.

Допуснатите до събеседване кандидати за шеф на информационната дирекция са били шестима, но трима изобщо не са се явили. А останалите са получили оценки съответно от 4,36, 4,04 и 3,44 и също не са класирани. Конкурсът е прекратен на 16 март.

В началото на месеца стана ясно, че половин година след обявяването му се е „раздвижил“ конкурсът за главен секретар на съвета, който отговаря за работата на цялата администрация. Допуснат бе един кандидат – адвокатът Тихомир Димитров, а събеседването с него пред седемчленна комисия на ВСС трябваше да се проведе на 30 март. Ако минеше тази цедка, кандидадът трябваше да бъде изслушан и от Пленума на съвета, който избира главния секретар.

На страницата на ВСС обаче има съобщение:

„Във връзка със създадената епидемична обстановка и наложеното извънредно положение в страната за ограничаване разпространението на коронавируса COVID-19, насроченото за 30 март 2020 г. събеседване с допуснатия кандидат до конкурса за длъжността “главен секретар на ВСС” се ОТЛАГА“. Нова дата не е посочена, явно ще е след отмяната на извънредното положение.

От януари и.ф. главен секретар е Васил Пеловски, главен експерт в отдела за обществени поръчки на правната дирекция. Когато се гласуваше временното назначение представляващият ВСС Боян Магдалинчев обяви, че много трудно е намерил е човек, съгласен да заеме поста като и.ф. И откровено заяви на колегите си, че служителите изпитват страх от длъжността и причината е в отношението на кадровиците. Атанаска Дишева пък съобщи, че от началото на мандата на този състав са напуснали около 40 служители.

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.