Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия на ВСС се събира във вторник, ще обсъжда „положението“ (допълнена)

Съдийската колегия на ВСС се събира във вторник, ще обсъжда „положението“ (допълнена)

Defakto.bg

Кадровиците са сезирани също за издаването на свидетелства за съдимост и обжалването на наказания в затворите

Редовно публично заседание във вторник, 31 март, ще проведе Съдийската колегия на ВСС. Публичността ще е онлайн.

Точката в дневния ред е само една: „Обсъждане на работата на Съдийска колегия на Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт в рамките на извънредно положение„.

Вчера, след извънредно работно заседание бяха обявени няколко решения на колегията. Основното сред тях е предприемане на „незабавни действия по иницииране на законодателни промени“, които да синхронизират новия Закон за извънредното положение с гласуваните от самата Съдийска колегия на 15 и 16 март мерки. Както Де факто писа, настояването е за коригиране на чл. 3 от закона, уреждащ спирането на процесуалните срокове по време на „положението“, като в изключенията от правилото са включени „сроковете по наказателни производства“. Това на практика означава съдилищата да започнат да разглеждат наказателните дела, категорични са кадровици. Другото им настояване е редакции в текста за спирането на давностни и други срокове, прекратяващи права, като в изключенията са НК и Закона за административните нарушения и наказания. Ако давностните срокове по ЗАНН продължават да текат, това ще наруши правата на много граждани, смятат членове на съвета.

В работното заседание обаче не са участвали всички от колегията, някои от тях имат въпроси и възражения по част от приетите решения, включително за указанието към административните ръководители на съдилища, че по тяхна преценка могат да разширяват списъка на неотложните дела, които се разгледат по време на извънредното положение.

Очаква се във вторник позициите да бъдат обсъдени, а кадровиците принципно да решат как ще работят, докато трае извънредната ситуация. Сериозен е и въпросът за работата на съдилищата, на практика почти „сторипани“, засега – до 13 април.

На заседанието ще бъдат обсъждани и получени междувременно писма от сдружения за издаването на свидетелства за съдимост – според решението на Съдийската колегия от 15 март това става само по електронен път, с изключение на служебно издаваните справки за съдимост. Сигналите обаче са, че свидетелства не се издават. В момента електронно свидетелство се издава чрез сайта на Министерство на правосъдието, но за него е необходим електронен подпис. Предвидени бяха и служебни справки онлайн, когато са необходими за институция.

Проблем, очертан от административни съдилища и от Българския хелзинкски комитет е също обжалването на наказанията по чл. 111 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. Става дума за дисциплинарното наказание изолиране в наказателна килия, което се оспорва пред съответния административен съд в бързо производство.

About De Fakto

Проверете също

Държавата хищно укрива важна за обществото информация

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как …

Рискът за здравето на издирваното лице може да отложи, но не и да обоснове отказ за изпълнение на ЕЗА

Според генерален адвокат Campos Sánchez-Bordona сериозният риск за здравето на издирваното лице може да обоснове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.