Последни новини
Home / Законът / Внимание! Множат се производствата срещу нарушители на извънредните мерки заради Covid-19

Внимание! Множат се производствата срещу нарушители на извънредните мерки заради Covid-19

Defakto.bg

В Сърбия вече има осъдени, включително по Скайп

Наказателните производства за нарушаване на извънредните мерки се множат – след като прокуратурата в началото на миналата седмица обяви, че е образувала повече от 120 досъдебни производства по чл. 355 ал. 2 от НК за нарушаване на задължителната карантина  срещу разпространението на  COVID-19. , съобщенията за образувани дела по същата причина продължиха да се  роят.

Апелативна прокуратура – Пловдив е взела на специален надзор 48 досъдебни производства за нарушаване на извънредните мерки във връзка с разпространението на COVID-19, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.  Те са образувани за периода  от 17 до 27 март 2020 г. на територията на апелативната зона, която включва прокуратурите в областите Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали.
От делата 45 са за неспазване на задължителните мерки от лица, поставени под карантина и неизпълнили задължението да не напускат посоченото място за пребиваване, като деянието е извършено по време на извънредно положение.

Три досъдебни производства са за предаване на невярна информация или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се казва още в съобщението на държавното обвинение.
Най-много са делата в Районна прокуратура – Стара Загора – 7, в Районна прокуратура – Димитровград – 6, в Районна прокуратура – Чирпан – 5, в Районна прокуратура – Хасково – 5, в Районна прокуратура – Крумовград – 5.
Нови пет досъдебни производства и една предварителна проверка за случаи на нарушена домашна карантина са образувани  във Варна и областта.Разследванията, започнати по време на обявеното извънредно положение заради коронавируса, са взети на специален отчет от Апелативната прокуратура във Варна.

За нарушения на мерките при пандемия и извънредно положение наказанието вече е до 5 г. затвор и от 10 000 до 50 000 лева глоба (чл. 355, ал.2 НК).

Вчера информирахем, че Софийска районна прокуратура е образувала досъдебно производство за продажба предпазни маски  на цена от 10 лева за брой.СРП образува досъдебно производство за продажба на предпазни маски над определената цена в извънредно положение

Производство е образувано  по чл. 225, ал. 6 от НК , а деянието е именно търговията с  предпазни средства на цена над определената в условията на обявено извънредно положение. Наказанието, предвидено в подобни случаи е лишаване от свобода от 1 г. до 3 г. и глоба от 5000 до 10 000 лв.

На финансиста Владимир Каролев СРП повдигна обвинение за неспазване на задължителната карантина след завръщане от чужбина (чл. 355, ал.2 НК).

А междувременно в съседна Сърбия вече има осъден за неспазване на наложената му самоизолация след завръщане от чужбина, предадоха информационните агенции.

Присъда от 3 години затвор – максималната за деянието в Сърбия, е получил 38-годишен мъж , нарушил карантината. Процесът срещу него в съда в Цариброд е проведен по Скайп, подсъдимият е участвал онлайн от ареста в Пирот и е пледирал „невинен“. Според информацията на БТА мъжът е и от Ниш, според други информации той е от Димитровград, а е заловен на летището в Ниш.  Появиха се съобщения и за още двама осъдени в Сърбия, в град Пожаревиц – на по 2 и 2,5 години затвор.

Доскоро заразените в Сърбия бяха 530, починалите – 8.

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил за ТЕЦ „Бобов дол“  

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил по административно дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.