Последни новини
Home / Законът / Адвокат Мария Шаркова: В момента за налаганите глоби и заповеди за задължителна изолация – няма съдебен контрол (допълнена)

Адвокат Мария Шаркова: В момента за налаганите глоби и заповеди за задължителна изолация – няма съдебен контрол (допълнена)

Defakto.bg
Мария Шаркова

Глобата от 5 000  лева за нарушаване на ограничителните мерки е доста висока,  заяви пред БНР адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право. „Настоящата глоба от 5 000  лева за разлика от другите административно-наказателни разпоредби не съдържа минимум и максимум“, каза тя.

В момента няма действащ съд, който да контролира правомерността на налаганите санкции, а едно от изискванията на Европейската конвенция за правата на човека е както да има законоустановеност на мерките, с които се нарушават личните ни права, така и възможност за съдебен контрол, коментира адвокат  Шаркова.

„Това наистина е проблем, защото не само наказателните постановления не могат да бъдат обжалвани. Не могат да бъдат обжалвани никакви индивидуални административни актове, каквито са например заповедите, с които се налага карантина и задължителна изолация.” .

Не трябва да говорим за конфликт между личните ни права като правото на личен живот, религиозна свобода и право на придвижване и ограничителните мерки, свързани с общественото здраве. Индивидуалните ни права са свързани с общественото здраве, заяви още Шаркова.

Според адвоката,  е озадачаващо искането на правосъдния министър Данаил Кирилов за дерогация на Европейската конвенция за правата на човека, докато трае извънредното положение.

„Ако не можем да осигурим общото добруване на обществото, няма как да осигурим на всеки поотделно правото на живот или на достъпно здравеопазване. В конкретния случай Конвенцията за правата на човека много ясно предвижда кои права могат да бъдат ограничени и в какви ситуации. И ако министърът смята да въвежда други ситуации, затова много му пречи Европейската конвенция, ето тук вече трябва да сме притеснени”, изтъкна юристът.

„Аз не знам защо е толкова обезпокоен министърът на правосъдието от съществуването на тази конвенция и защо иска да си осигури някакво спокойствие. Смята ли да нарушава тази конвенция, затова ли иска нейната дерогация, тъй като в много стари демокрации – Англия, Франция и т.н. никой не е поискабл дерогация на тази конвенция. Аз самата съм озадачена от това действие”, коментира адвокатът.

В ситуация, в която няма възможност за съдебен контрол, има риск от непрапопорционално нарушаване на правото на личен живот, посочи Шаркова в коментар относно дадената възможност за мобилно проследяване на карантинираните лица.

„И използване на тази мярка за постигане на други цели, които излизат извън обсега на опазване на общественотот здраве, тоест някой да бъде следен, без въобще да бъде поставен под карантина или пък има и друг риск – някой да бъде поставен под карантина, само и само да бъде следен. Тъй като имаме и друг аспект – на защита на личните данни, например някой да постави друг под карантина, обосновавайки се с това, че той е бил контактен с потвърден случай на Covid-19, без човекът да знае с кой точно е бил контактен, с оглед защитата на личните данни на болния. И тогава може да се стигне до някакъв произвол.

Забрана за каране на колело няма, за разходка в гората – зависи

По-късно, в онлайн лекция на тема „Мерки за ограничаване на заразни заболявания: какво (не) можем?“, организирана от Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“, адвокат Шаркова отговори на ред конкретни въпроси.

Сред тях включително имаше запитвания дали заповедите на здравния министър – в момента абсолютен източник на право – са забранени и придвижванията с велосипед. Мария Шаркова отговори, че не вижда нормативни забрани за това, поне днес.

Друго питане бе забранени ли са разходките в гори, извън обозначени паркове (за които има вето на здравния министър). Отговорът бе, че вероятно не, ако обаче достъпът до въпросните гори е осъществяем през наличните КПП.

Дали всеки от семейство на заразен с коронавирус се третира като заразен, бе друг ключов въпрос. Според актуалните нормативни актове – не, отговори адвокат Шаркова.

Извънредни мерки по Закона за здравето и НК

Както е известно властите обявиха, че започват да прилагат мерките, приети със закона за извънредното положение, в случая по  Закона за здравето.   Те  включват  случаите на нарушения на забраната на здравния министър за разходите  разходки  в  паркове, градини, нарушена карантина и др.  Над 25 хиляди души са поставени под карантина, съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов  пред Нова тв..

Размерът на глобата от 5000 лв.  е посочен в чл. 209а  от Закона за здравето,  за която се налага  наказателно постановление.   Санкцията е в размера на 15 000 лв., ако е нарушението е извършено от едноличен търговец или юридическо лице.  В  ал. 2 на чл. 63 от този закон е посочено, че на територията на цялата страна мерките за отделната област или община могат да се въвеждат и от директора на съответната регионална здравна инспекция.

Ако обаче нарушението носи белезите на  престъпление,  се носи  наказателна отговорност по чл. 355 ал.2 от НК – до 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лв. По последните данни в цялата страна са образувани близо 300 досъдебни производства по този текст (ДФ).

 

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

5 коментара

 1. Изроди гадни, ДОЛУ ГЕРБ, а Борив в гробищата, при бай Тошо!!!

 2. Възмутен

  Това просто не е вярно. Всички глоби могат да се обжалват. Къде пише че не могат? Просто в момента няма кой да гледа такива дела. Но това не значи, че влизат в сила и не могат да се обжалват.

  • Колега

   Колегата Шаркова вероятно има предвид налагането на принудителните административни мерки по Закона за здравето във връзка с издадените от Министъра на здравеопазването заповеди, които са с характер на административни актове и в момента не се разглеждат от съдилищата, но по тях е допуснато незабавно изпълнение. Такива мерки са самото поставяне под карантина, принудителната изолация или лечение, принудителното довеждане за изследване и т.н. С други думи, дори срещу тях да бъде подадена жалба, на каквато хората безспорно имат право, тя няма да бъде разгледана своевременно, следователно постановеното предварително изпълнение не може да бъде спряно, поради което разглеждането на жалбата по-късно в голяма степен се обезсмисля.

   На следващо място, съществува едно объркване относно сроковете по ЗАНН, по реда на който се разглеждат наложените административни санкции от 5000 лв. по Закон за здравето, а именно, че срокове за обжалване на текат. Това е невярно и засегнатаите лица, ако не си обжалват наказателните постановления в посочения в тях срок, ще влезят в сила. И ще подлежат на принудително изпълнение след отмяната на извънредното положение с всички средства на изпълнителното производство – налагане на запор, опис на имущество и т.н.

 3. Георги

  Да се глобяват хора, които се движат по пешеходна зона с магазини, които пък имат право да работят е произвол.
  Основанието “ нарушение на карантина“ следва да се дефинира а да не е преценка на редови правоохранители.

  • Сава Каров

   За да има нарушение на карантината, то следва първо да си карантиниран – т. е. да е установено, че си с положителна проба от тест за „коронавирус“ и едва тогава да бъдеш считан за нарушител на предпазните мерки на държавата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.